IKT stručnjaci udruženi u borbi za digitalizaciju nastavnog sistema

Beograd će 8. i 9. juna biti prestonica znanja u okviru međunarodne konferencije Nove tehnologije u obrazovanju koju u BelExpo centru, petu godinu zaredom, organizuje British Council. Pored mogućnosti da se čuju predavanja istaknutih predavača iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) iz zemlje i inostranstva, posetioci će imati priliku i da isprobaju najnovija tehnološka rešenja u obrazovanju na štandovima više od 30 IKT kompanija i obrazovnih institucija. Osnovni cilj ovogodišnjeg okupljanja je prevazilaženje digitalnog jaza u nastavi u zemljama Zapadnog Balkana.

Digitalizacija obrazovnog sistema je prepoznata kao primarna potreba modernih ekonomija, što potvrđuje podatak Evropske komisije da će u bliskoj budućnosti 90 odsto poslova zahtevati digitalne veštine. Trenutne analize pokazuju da skoro polovina stanovništva Evropske unije nema adekvatna znanja iz ove oblasti, a statistika je još lošija u Srbiji i zemljama regiona.Zbog toga ovogodišnja konferencija želi da istakne značajnu ulogu škola u razvijanju digitalnih veština među najmlađima.

Upotreba novih tehnologija u procesu učenja, razvoj digitalnog sadržaja, algoritamsko razmišljanje i kodiranje samo su neke od tema koje će tokom dva dana programa biti predstavljene posetiocima kroz seriju predavanja i radionica.

Međunarodnu konferenciju Nove tehnologije u obrazovanju podržali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Centrom za promociju nauke, a platinum partner na projektu je kompanija Microsoft. Učešće na događaju je besplatno, a svi zainteresovani se mogu registrovati na sajtu British Councila do 4.juna.

Microsoft (Nasdaq „MSFT“ @microsoft) omogućava digitalnu transformaciju u doba inteligentnog oblaka i granica inteligentnih tehnologija. Misija kompanije je da osnaži svaku osobu i svaku organizaciju na planeti da postignu više.

British Council je međunarodna organizacija za kulturne odnose i obrazovanje iz Velike Britanije. Gradimo poverenje i razumevanje između stanovnika Velike Britanije i drugih zemalja sveta. Ovo radimo kroz pozitivan doprinos Velikoj Britaniji i zemljama u kojima radimo – menjamo živote tako što stvaramo mogućnosti, povezujemo ljude i podstičemo poverenje. Svoje aktivnosti u oblastima umetnosti i kulture, engleskog jezika, obrazovanja i civilnog društva sprovodimo u preko sto zemalja. Svake godine kroz svoje projekte dolazimo u direktan kontakt sa preko 20 miliona ljudi, a kroz digitalne i masovne medije sa više od 500 miliona. Osnovani smo 1934. godine kao britanska neprofitna organizacija osnovana kraljevskom poveljom, ali smo i organizacija britanske vlade. Beograd je jedan od prvih osam gradova u inostranstvu u kome je British Council otvorio svoju kancelariju 1940. godine. Svake godine sarađujemo sa hiljadama učenika, nastavnika, donosioca odluka, istraživača, zaposlenih u kreativnim industrijama i preduzetnika u Srbiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here