Inspiracija za udvaranje

Nesumnjivo ste bezbroj puta slušali dogodovštine iz mladosti svojih baka i deka. A da li ste ih ikada pitali na koja mesta su izlazili, kako su se upoznali i na koji način su se mladi jedni drugima udvarali tih davnih pedesetih i šezdesetih godina? Momci, obratite pažnju! 

udvaranje

Kada pomislimo na izlaske i zabavljanje nekada, uglavnom se svi setimo scena iz kultnih filmova, stihova pesnika ili redova iz velikih dela naših i stranih pisaca. Ja sam oduvek o prošlim vremenima najviše volela da saznajem pričajući sa svojom bakom.

Danas kada reč udvaranje izusti tek po neko, kovanica „muvanje“ se odavno odomaćila u našem svakodnevnom rečniku, a načini na koje većina mladića pokušava da osvoji devojke neretko se čine isuviše direktnim, nestrpljivim, užurbanim i jednoličnim, ne bi bilo loše podsetiti se kako je sve to izgledalo nekada kada su naše deke osvajale srca baka.

Hajde da se vratimo nekih šezdeset godina unazad…

Pedesete i šezdesete godine prošlog veka u našoj prestonici obeležile su igranke. Večernji izlasci nisu mogli da se zamisle bez odmeravanja na plesnom podijumu, gde je zabava počinjala sa prvim taktovima pesama poput: “Kaži zašto me ostavi” i “Besame mucho”. Ko je pozivao na ples? Baka kaže da su često devojke bile na jednoj, momci na drugoj strani hale, te da je domaćin igranke pozivao momke da odaberu partnerku za datu pesmu. Pomislila sam odmah da su devojke bile te koje su samo prihvatale ili odbijale igru ali ne – one su itekako dobijale svoju priliku za izbor partnera koji će ih uz pesmu pratiti na podijumu. Po bakinim rečima, ukoliko bi devojka odbila da sa momkom odigra uz jednu pesmu, bilo je sramota da uz istu zapleše sa nekim drugim. One koje bi to činile dobijale su prekorne poglede, a čak bi se dešavalo – i ćušku od odbijenog mladića (momci, nikako se ne ugledajte na ovaj primer (: ) stvarajući jaz između mladića koji su se nadmetali za naklonost devojke. Ukoliko su bili zauzeti, momci uglavnom nisu prihvatali poziv devojaka na ples koji je nesumnjivo predstavljao svojevrstan vid udvaranja i prvi korak ka upoznavanju mladih.

Na igranke se odlazilo kako bi se uživalo u muzici, jer su u svojim domovima samo retki imali priliku da slušaju ploče ili radio. Uz živu svirku lokalnih grupa i neizostavne zvuke violine, gitare, bubnjeva plesalo se od 19h pa do 23h. Kući se vraćalo do ponoći, a momci su bili ti koji su uz razgovor svoje partnerke sa plesnog podijuma pratili do kuća. To je bila prilika da se nakon upoznavanja uz ples, mladi zbliže pričajući o pitkim temama. Sve je bilo suptilnije i usporenije nego danas. Poljupci bi usledili tek nekoliko sastanaka kasnije.

Pitala sam baku gde su izlazili na sastanke, ali po njenim rečima nekako se sve svodilo na igranke. Mladi su se tu družili, opuštali, upoznavali, sastajali, razmenjivali poglede, reči i upravo su na igrankama nastajale iskre ljubavi mnogih današnjih baka i deka, među kojima su i moji. 

Svako vreme sa sobom nosi neke svoje specifičnosti, pa se tako i način prilaženja devojkama i udvaranje menjalo iz decenije u deceniju. Iako su mnogi običaji od nekada danas nezamislivi, ne bi bilo loše da se malo podsetimo duha sredine prošlog veka kada su stari šmekeri osvajali pogledom i ako zanemarimo pojedince koji se nisu libili davanja ćuški, većinom ponašali kao pravi džentlmeni.

Zato, sledeći put kada sednete sa dekom ili bakom pitajte ih kako su se upoznali, a mladići vi možda uspete da dobijete neki savet koji će vam pomoći da privučete pažnju onih devojaka koje svet muško-ženskih odnosa posmatraju na malo drugačiji način i gde bi umeće udvaranja zadalo nokaut bilo kojoj savremenoj taktici za muvanje.

A sada sedite u udobnu stolicu, pritisnite play i otkrijte šta su mlade pedesetih godina prošlog veka u dalekoj Americi savetovali da čine na prvom sastanku:

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here