Instrumenti iz kućne radinosti

Stvaranje muzike je zabavno, ali za to su potrebni i instrumenti koji su često veoma skupi. Međutim, muziku možete stvarati i bez kupovine modernih i skupih instrumenata. Sve što Vam je potrebno za jedan instrument možete naći u svojoj kući. U ovom tekstu prikazaćemo kako na najlakši način da napravite određene instrumente.

  1. BUBANJ

Da biste napravili bubanj, pre svega Vam je potrebna dobra baza. Trebalo bi da to bude duboka i čvrsta posuda poput lonca, vaze ili činije. Potrudite se da izbegavate lomljive materijale (poput stakla). Kada izaberete bazu, biće Vam potrebni baloni. Najbolje da to budu veliki i čvrsti baloni. Isecite kraj balona, tamo gde on postaje uži, i razvucite preko otvorenog dela baze. Zalepite ga okolo lepljivom trakom. Udarajte u bubanj olovkom, štapom ili nekim drugim dugačkim objektom i uživajte u svojoj muzici!

  1. KSILOFON

Odaberite 5 boca gde možete sipati vodu. To mogu biti staklene flaše, čaše ili tegle. Nakon toga napunite boce različitim količinama vode, ovim redom:

Prva boca: 570ml vode – stvorićete notu F;

Druga boca: 390ml – stvorićete notu G;

Treća boca: 330ml – stvorićete notu A;

Četvrta boca: 240ml – stvorićete notu C;

Peta boca: 180ml – stvorićete notu D.

Udarajte boce metalnom kašikom sa strane.

  1. ŠEJKER

Ukoliko želite da napravite šejker, aluminijumske konzerve, tegle pa čak i drvene posude mogu odlično poslužiti. Svaki materijal će dati drugačiji zvuk, pa možete i da kombinujete više vrsta. Izaberite stvari koje želite da stavite u šejker. To mogu biti bilo koje male stvari (pirinač, pasulj, perle, kuglice..). nakon toga zatvorite posudu i lepljivom trakom učvrstite poklopac. Protresite svoj šejker i opustite se uz melodiju koju stvarate.

  1. FLAUTA

Nabavite staklenu bocu, kao što je boca od vina, rakije i slično. Na dnu flaše napravite rupicu veličine prsta (koristite nož za sečenje stakla). Usne postavite horizontalno na vrhu flaše i duvajte dok ne dobijete jasan zvuk, a prstom pokrivajte i otkrivajte rupicu na dnu flaše. Stvaranje zvuka može  da potraje, ali nemojte da odustajete!

Okupite društvo, napravite mali orkestar i uživajte u Vašoj muzici!

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here