Jesenje destinacije u Srbiji

Proleće i leto su godišnja doba koja najčešće povezujemo sa putovanjima, odmorom i atraktivnim destinacijama. Srbija, kao zemlja u centralnom delu Balkana, može ponuditi nešto posebno za svako doba. Eto nekoliko predloga:

Đavolja Varoš

Spomenik prirode prvog stepena zaštite, koji se nalazi u južnoj Srbiji, na 90 km od Niša. Smeštena je na 800 metara nadmorske visine, na obroncima planine Radan. Prostor površine od 67 hektara, prekriven je dvema jarugama Đavoljom i Paklenom, gde se nalaze 202 zemljane figure. Izgrađene od peščara i laporaca, prekrivene andezitskom kapom, smatraju se malim delom znatno većeg lokaliteta u Turskoj, poznatijeg kao Kapadokija.

Đavolja varoš. Foto: Jelena Đokić
Đavolja varoš. Foto: Jelena Đokić

Požutelo lišće, daje zlatnu boju, koja preovladava ambijentom, u kombinaciji sa zemljom. Crvena voda, sa mirisom gvožđa, nekoliko razbacanih rudarskih okna i drvene stepenice, čine ambijent posebnim i u jesenjim mesecima. U slučaju hladnijeg vremena, vetra i kiše, spas možete potražiti u nekom ugostiteljskom objektu u obližnjoj Prolom banji. Uz topli napitak i prijatno društvo svako godišnje doba je lepo.

Resavska pećina

Smeštena na pola puta Beograd – Niš, 20 km od mesta Despotovca, krije jedinstveni pećinski nakit. Duga je 4,5 km, ali su turistički uređeni samo 800 metara. Izgrađena je pre više od  80 miliona godina. Vekovima je služila kao utočište pastirima i slučajnim prolaznicima, od vremenskih neprilika i divljih životinja, a danas sa ponosom dočekuje turiste. Brojni stalaktiti, stalagmiti, draperije, pećinski stubovi i ostali ukrasi, ukazuju na moć koju priroda ima nad čovekom. Sa konstantom temperaturom od 7°C, preko cele godine, idealna je za jednodnevnu posetu. Restoran u sastavu pećine, sa tradicionalnim specijalitetima, može vas okrepiti u slučaju umora, a manastiri Ravanica i Manasija, koji su u okruženju, pružiti mir.

Aleksandrovačka župa

Ukoliko ste ljubitelj grožđa i različitih sorti vina, onda je Župska berba“ u Aleksandrovcu prava manifestacija za vas. Vinogradarstvo i vinarije na prostoru Aleksandrovca zabeležene su još u XII veku. Ljubav prema vinu prenosi se s generacije na generaciju, zbog čega vino ima poseban ukus i opojan miris.

Krajem septembra i početkom oktobra svake godine rađa se nova generacija vina. Berba grožđa, tajna pravljenja i način čuvanja vina na kraju poljoprivredne sezone, pomoći će vam da prebolite tugu za morem i kupanjem, i okrenete se ka novoj, jesenjoj avanturi u životu. U toku tri festivalska dana, sve porodice iznose svoje proizvode, nude ih posetiocama, uz po koji zalogajčić tradicionalne kuhinje, dok iz fontane na gradskom trgu neprestano teče vino iz župskih podruma. U obližnjem manastiru Ljubostinja, tada se može uživati u miru, uz koji gutljaj ovog svetog napitka.

Mokra gora

Prva asocijacija na Mokru goru, jeste nadaleko čuvena Šarganska osmica i selo Mećavnik ili Drvengrad. Šarganska Osmica predstavlja stari parni voz „Ćiru“, koji vozi jedinom prugom uskog koloseka u Srbiji. Prolazi kroz atraktivne predele, sa nekoliko divno uređenih stanica. Restoran, etno kuće i nekoliko vidikovca se nude turistima koji krenu u ovu vožnju.

Nedaleko odatle, možete se popeti na Mećavnik – etno selo Emira Kusturice, koji je želeo svima dočarati lepotu Zapadne Srbije. Izabravši odličan krajolik, uredivši sve od šinskih pragova, napravivši kuće – brvnare, sa starinskim nameštajem, svake zime dočekuje goste iz celog sveta. Čuveni „Kustendorf“, filmski festival, u trajanju od 7 dana, doprinosi atraktivnosti ovog mesta. Obližnje planine Zlatibor i Tara, brojna sela, grad Užice, čine da u svakom dobu godine uživamo.

Banja Koviljača

Vaš izbor može da bude i Banja Koviljača, koja nudi okrepljujući dodir termalne vode, u nekim od ponuđenih programa, ali i grad Loznica, na samoj granici sa Republikom Srpskom. Boravak još može upotpuniti poseta ženskom manastiru Tronoša, ispred koga je česma koju su podigli Jug Bogdan i devet braće Jugovića, ali i planina Gučevo i planina Cer, koje se strmo uzdižu nad dolinom Drine, čineći da i jesen na Drini bude opuštajuća.

Jesenje manifestacije

Brojna sela razbacana po Vojvodini, ali i širom Srbije, u toku jesenjih meseci održavaju manifestacije na kojima prezentuju svoje proizvode: grnčariju, domaće rukotvorine, umetnost… uz narodnu muziku i stvaralaštvo, na par sati vraćamo se prirodi, selu i našim precima.

Zato neka vas jesen ne sputava da nastavite sa putovanjima. Možda su baš neka mesta prave jesenje destinacije, a da toga niste ni svesni. Dopustite da vas mirisi jesenjih plodova zavedu i povedu u novu avanturu po našoj zemlji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here