Internacionalni bonton – pravila ponašanja

Ukoliko želite da se što lepše provedete na nekom putovanju, trebalo bi da znate neka nepisana pravila. Ta pravila se razlikuju od zemlje do zemlje i kulturološki su uslovljena, pa pre putovanja poželjno je da se upoznate sa kluturom zemlje koju želite da posetite. Evo nekoliko kratkih saveta i pravila ponašanja u određenim zemljama.

„Si fueris Romae, Romano vivito more, si fueris alibi, vivito sicut ibi.“.

Ako budeš u Rimu, živi na rimski način, ako budeš na drugom mestu, živi kako se tamo živi.“.(Latinska izreka)

Pravila ponašanja u Turskoj

Kada ste u poseti Turskoj, poštujte islamske običaje odevanja i izbegavajte neprikladnu odeću. Ova zemlja je poznati raj za kupovinu i obavezno se cenkajte, jer će u suprotnom Turci to shvatiti kao uvredu. Prilikom kupovine robe široke potrošnje, proverite cenu na više različitih mesta, jer isti proizvod u neposrednoj blizini može biti znatno jeftiniji. Petkom ne planirajte ništa, jer je to dan za odmor i molitvu. Džamiju mogu da posete i osobe koje nisu muslimanske veroispovesti, ali ne u toku molitve. Da biste se lakše sporazumeli, reč „da“ postići ćete klimanjem glave jednom, a reč „ne“ podizanjem glave gore-dole.

Pravila ponašanja u Španiji

U Španiji poštujte sagovornika i popodnevni odmor. Većina španskih prodavnica zatvara se u 14h, a ponovo počinju da rade oko 17h, a razlog tome je popodnevni odmor. Na večeru izlaze u kasnim večernjim satima, vikednom i posle 22h. Kada razgovarate sa Špancima, stanite blizu sagovornika i zadržite pogled na njemu, jer time dajete do znanja da poštujete sagovornika a samim tim uspostavljate pozitivne prijateljske odnose.

Sa druge strane, žvakanje žvake i držanje ruku u džepovima u toku razovora, ili u javnosti, smatraju kao izraz nepoštovanja. U restoranu, ruke držite na stolu i kad god imate priliku konobaru uputite pohvalu. Nikad ne poručujte više hrane, nego što možete da pojedete, jer je prazan tanjir znak da Vam se hrana svidela. Napojnice ostavljajte svima.   

Pravila ponašanja u Francuskoj

Sa Francuzima samo prirodno i samouvereno. Oslovljavanje sa „madame“, a ne „mademoiselle“, ako ste mladi i neudati, ne shvatajte kao uvredu, jer se oslovljavanje sa „gospođo“ smatra većim poštovanjem. U Parizu nije pristojno doterivati se i češljati u javnosti. Nikada nemojte sedeti ili stajati pogrbljeno, jer takvim ponašanjem nećete samo odati loš utisak, već ćete i uvrediti nekog u društvu. Ukoliko vam zatreba taksi, samo ispružite ruku i pucnite prstima, tako to Parižani rade. Izbegavajte glasan razgovor u javnosti, jer tako odajete da ste niži stepen kulture.

Pravila ponašanja u Kini

U Kini tokom obroka možete slobodno podrigivati, prosipati hranu po stolu ili srkati supu. Na tanjiru je pristojno da ostavite malo hrane, jer na taj način pokazujete zahvalnost za domaćinovu darežljivost. Štapiće za jelo ne zabijajte u rižu, to je ritual kulta mrtvih. Kada vas Kinez počasti aplauzom, uzvratite mu, ali nemojte pucketati prstima ili zviždati, jer to smatraju nepristojnim ponašanjem.

Odeća nije toliko formalna u Kini, kao u drugim zemljama. Međutim, muškarci bi trebalo da nose obična odela, bež, smeđe ili tamno plave boje. Žene bi trebalo nositi ravne cipele, bluze s dugim rukavima i s visokim rezom. Otkrivanjem tela ostavljate utisak osobe koja nema ukuse i koja ne poštuje manire drugih ljudi. Kinezima ne poklanjajte set noževa, jer to predstavlja raskidanje odnosa. Takođe, izbegavajte poklanjanje satova, jer su u vezi sa smrću, a cveće je u vezi za bolesne i pogrebe. U razgovorima ne koristite reč „ne,“, već „videćemo, razmislićemo ili možda“. Posebno poštovanje pokažite prema starijima i nikako ne pokazujte prstom.

Pravila ponašanja u Singapuru

Singapur je država koja ima raznovrsnu kombinaciju kultura i naroda, pa većina ljudi smatra da je njihov bonton zastrašujući. Kada se upoznajete, ili pozdravljate osobu, pozdravite ih srdačnim osmehom i stiskom ruke, ali budite svesni da se neki građani neće rukovati. Muslimani se neće rukovati sa suprotnim polom, a dve žene će često samo klimnuti glavom jedna drugoj. Muškarci bi trebalo da sačekaju da im žene prve pruže ruku prilikom pozdravljanja.

Stopala ne smeju da budu otkrivena, jer se ona smatraju prljavima. U javnosti ne pokazujte prstom, zato što im to služi za dozivanje pasa. Takođe, izbegavajte da pokazujete ljubav ili pažnju na javnim mestima. U restoranu dopustite domaćinu da naruči hranu i nemojte početi sa jelom dok to domaćin ne uradi.

Izbegavajte ručavanje levom rukom iz vrlo bitno razloga – leva ruka im služi za druge stvari, poput korišćenja toaleta. Nemojte žvakati žvaku, niti ih prodavati, pušenje na javnom mestu je zabranjeno i poželjno je da budete oprezni prilikom prelaska ulice. Izbegavajte razgovore o politici i religiji i ne šalite se na tuđ račun. Budite svesni da zbog nekih tabu tema možete završiti u zatvoru.

Gde god želite da putujete, obavezno se upoznajte sa kulturom i uživajte u njihovoj tradiciji, hrani i istoriji, jer upravo upoznavanje neke nove kulture čini nas bogatijom i potpunijom osobom.

Prijatno putovanje!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here