Lili Alen – Otrov u maloj bočici

Svoju karijeru, započela je i nastavila da gradi kao neko ko nema dlake na jeziku, nema problem da se zameri i svima će reći ono što zaslužuju da čuju. Kontroverzna, duhovita, cinična – dobitna kombinacija.

Lili Alen

Rođena 1985, u Londonu, odrasla u glumačkoj porodici, sa dve sestre i bratom, rano je shvatila da želi da bude poznata. Bila je nestašna i promenila je čak trinaest škola, iz kojih je izbacivana zbog pušenja, opijanja i seksa u wc-u.

Nešto pre ovih problematičnih ispada, sa punih jedanaest godina primećen je njen tanani glas i tada kreće priča. U želji da nađe izdavača, htela je da se otarasi reputacije deteta poznatih roditelja, a ironija je htela tako da veze svoji roditelja iskoristi za prvi ugovor. Radila je u muzičkoj radnji i dilovala je ekstazi. Reputaciju loše devojke nikada nije htela da promeni.

Konačno 2005. godine, od diskografske kuće dobija mali budžet za produkciju albuma, i nedostatak promocije. Lukavo se snašla iskoristivši društvenu mrežu My Space i „kačeći“ svoje pesme na profil, postaje planetarno poznata. Uz nju su u isto vreme, na isti način, uspeh postigli i sjajni Aktik Mankis (Arctic Monkeys).

Lili Alen albumi

Ovakav način promocije i sve veći uspeh, naterali su diskografske kuće da obrate malo više pažnje na Lili. Potpisan ugovor za prvenac dozovlio joj je skoro potpunu slobodu u stvaranju albuma, i tako je 2006. izašao Alright still.

Usledili su pozivi na učešće na najvećim Britanskim festivalima, dok se album suptilno penjao na vrhove top listi. Pre snimanja drugog albuma, Lili je promenila diskografsku kuću. U tom periodu, mlada pevačica je sebi pravila dosta problema. Često su je paparaci slikali pijanu i u toplesu, otkazivala je neke nastupe, svađala sa Eltonom Džonom na dodeli nagrada (takođe pod dejstvom alkohola).

Došao je februra 2009. godine i drugi album It’s not me, it’s you i debitoavao je na prvom mestu. Ovakav uspeh zahtevao je dugačku turneju i mi smo imali priliku da je vidimo na EXIT Festivalu iste godine. Krajem godine najavila je da ide u penziju jer želi da se posveti glumi, dizajniranju i porodici.

Privatno, imala je dosta problema sa trudnoćama. Do svoje 26 godine imala je nekoliko spontanih pobačaja i bila je očajna. Imala je podršku svog muža i potpuno se izolovala. Smireni život doneo je rezultate i Lili je mama dve devojčice. U junu 2012. Ipak odlučuje da se vrati u studio i kreće sa radom a trećem albumu Sheezus. U januaru 2014. zvanično kreće promocija albuma uz niz singlova. Ovaj album je možda najslabije izdanje ove pevačice, ali opraštamo joj.

Teško je izabrati najbolje pesme. Prva dva albuma valjaju od prve do poslednje note i reči, dok je treći dosta diskutabilan. Preporučiću ipak „Smile“, „LDN“, „Littlest things“, „The fear“, „22“, „Back to the start“, „As long as I got you“, „Somewhere only we know“ (obrada benda Keane)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here