Iskorak u karijeru: Zašto mladi treba da započnu sopstveni biznis?

Nezaposlenost je jedan od najvećih problema sa kojim se danas suočavaju mladi u Srbiji. To je ujedno i glavni razlog zbog kojeg napuštaju zemlju. Procenjuje se da broj onih koji odlaze raste iz godine u godinu. Najviše nezaposlenih u našoj zemlji starosti je između 24 i 29 godina?! Kako stati na put ovim i sličnim problemima bavili su se predstavnici ministarstava i državnih institucija, kao i mladi privrednici na Privrednom forumu mladih, nedavno održanom u Beogradu.

Upisna politika − korak bliže poslu

Jedan od polaznih problema koji vodi ka nezaposlenosti je taj što se u našoj zemlji školuje kadar za kojim nema potrebe niti će biti u skorije vreme. Mladi upisuju iste srednje škole, odlaze na iste fakultete, svi žele u državni sektor, ali tamo nema više radnih mesta.

Kao jedno od rešenja nameće se uvođenje upisne politike na fakultete kako bi se uskladile potrebe tržišta rada sa obrazovnim sistemom.

Prof. dr Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, istakao je da nije problem samo u visokom, već i u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju, jer naša deca imaju ogromno znanje, ali ne znaju kako da ga primene. Uvođenje dualnog obrazovanja moglo bi redukovati ovaj problem, jer bi tako mladi dobili priliku da steknu i praksu, a ne samo teorijsko znanje.

Prema mišljenju prof. dr Kovačevića, budućnost srpskog napetka su energetika, poljoprivreda i infrastruktura. On napominje da moramo biti svesni da treba da učimo tokom celog radnog veka, jer tehnologija jako brzo napreduje. Treba napraviti sinergiju između onih koji imaju znanje i onih koji imaju kapital. Šansu za napredak i ostanak mladih stručnjaka u Srbiji treba tražiti u razvoju privatnog sektora.

Dobra ideja kao ključno rešenje

Poslednjeg dana Foruma, održana je i prezentacija preduzetništva, čiji je vodeći cilj bio podizanje svesti o mogućnostima mladih da u Srbiji započnu sopstveni biznis i tako obezbede sebi uspešno poslovanje.

Jedan od primera dobre prakse jeste mladi preduzetnik Marko Janković. Za Portal Mladi, Marko je izjavio da je neophodno biti svestran i optimističan na putu građenja karijere. Marko je inženjer zaštite životne sredine, ali je u preduzetničku aktivnost stupio kao ugostitelj. Inicijalno je pokretanje samostalnog biznisa smatrao rizikom, ali danas sa zadovoljstvom ističe da je to bila dobra prilika.

Iako se stariji mogu osloniti na iskustvo, Marko veruje da mladi imaju većih šansi u preduzetništvu upravo zato što su njihove ideje sveže i inovativne. On savetuje mlade da hrabro ulaze u različite poslovne prilike, čak i kada nisu usklađene s njihovim formalnim obrazovanjem, jer je to mogućnost sticanja novih interesovanja, kontakata i potencijal za širenje mreže uspeha u karijeri.

Direktorka Poslovno-tehnoloških inkubatora tehničkih fakulteta u Beogradu, mr Gordana Danilović Grković, pozvala je mlade da iznesu svoje ideje i najavila da će centar, na čijem je ona čelu, finansijski podržati deset inovativnih zamisli. Tom prilikom, direktorka je podsetila da je jednu od takvih ideja, koju su Poslovno-tehnološki inkubatori podržali, ostvarila veliku popularnost i profit. Danas nam je ta ideja poznata kao Strawberry Energy, odnosno kao solarni punjači za mobilne uređaje.

Dok ne dođe do bitnijih pomaka, pomoć centara i organizacija koje se bave podrškom preduzetnika jeste najsigurniji put koji nas vodi u karijeru. Sve što vam treba su dobra ideja, istrajnost, volja i malo hrabrosti.

Bojana Vujović i Aleksandra Kovačević

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here