Istorija piva

Ovih dana pivo je aktuelno kako zbog Beer Fest-a, tako i kao najbolje osveženje tokom vrelih dana. Svetlo ili tamno, poslednjih godina je aktuelno i pivo sa različitim ukusima, jedno je sigurno, svi smo zahvalni njegovom izumitelju.

Gde je nastalo pivo?

Današnji glavni sastojak hmelj počeo je da se koristi tek u 13. veku u Novogordskoj Rusiji. Smatralo se da je pivo, na osnovu sastojaka pronadjenih iskopavanjem u Rimu u posudi od terakote iz neolitskog doba, bilo jelo u praistorijskom razdoblju. Zanimljiva činjenica jeste da su tokom srednjeg veka katolički monaški redovi tokom iscrpljujućih postova pili pivo i nazivali ga “tečnim hlebom”.

Sam proces dobijanja piva od ječma je bio poznat još u Sumeru i Vavilonu. Prvi pisani tragovi o pivskom umeću su ostali očuvani na glinenim tablicama koje datiraju još od 6000 godina p.n.e. U to vreme pivo se pravilo iz ječma, pšenice, zobi i heljde, a mnogi stari narodi su kao začine dodavali med i mirođiju. Stari Vavilonci su u svojim domaćinstvima proizvodili pivo i imali čak 16 sorti piva.

U Vavilonu je postojao običaj da mesec dana posle venčanja nevestin otac svog zeta snabdeva sa onoliko medovine koliko on može da popije. Medovina, inače, predstavlja pivo od meda. Pošto su Vavilonci koristili lunarni kalendar, ovaj mesec se nazivao „mesec meda”. Odatle i potiče današnji „medeni mesec“.

„Hrišćanski lekoviti napitak” kako su ga kaluđeri u srednjem veku još nazivali, a i sami proizvodili, kojem je hmelj dodat iz “medicinskih” razloga, danas se svakodnevno konzumira i smatra omiljenim pićem. U doba vladavine dinastije Nemanjića pivo je došlo i do ruku Srba. O tome svedoči jedno sačuvano pismo kralja Vladislava, Dečanska povelja. U to vreme se pivo trošilo samo na dvoru, manastirima i privatnim posedima.

drveno bure piva

Najskuplje pivo

U najskuplja piva na svetu spada belgijsko „End of History” koje se pakuje unutar punjenih životinja. Ispija se doslovno iz njihovih usta, a košta 765 dolara. Proizvedeno je samo 12 flaša – 7 lasica, 4 veverice i jedan zec. Jedno od najskupljih je takodje egipatsko „Tutankamon ejl” koje stiže iz pivare kraljice Nefertiti, a napravljeno je po prastaroj recepturi.

Postoji samo hiljadu boca, a prva je prodata za 7.686 dolara. Američko pivo „Utopias” koje sadrži 27% alkohola, stari godinama u buradima od šerija, brendija, burbona i viskija i košta 150 dolara. Tu je i „Antarctic Nail Ale” napravljeno u Pertu, koje se smatra najčistijim na svetu jer se pravi od vode sa Antarktika, a boca košta čak 800 dolara.

Ako ste i vi ožedneli od ove priče, pivo se može naći i na prvoj trafici po mnogo nižoj ceni. Živeli!

Tekst je preuzet sa sajtaČasopisInterfon predstavlja rezultat saradnje koju smo ostvarili. Takođe naše tekstove možete čitati na njihovom sajtu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here