Bolje sprečiti nego lečiti! Ojačajte imunitet

Sa hladnijim danima stižu i češće prehlade i infekcije. O prevenciji moramo razmišljati na vreme, stoga se osigurajte da vaš imunitet bude spreman za borbu. Imunitet (imunski sistem) je odbrambeni mehanizam organizma – imunskim odgovorom organizam se štiti od mikroorganizama, stranih agenasa kao i od sopstvenih izmenjenih (malignih) čelija.  Jak imunitet će nas sačuvati od bolesti, ali šta mi treba da uradimo da održavamo naš imunitet na optimalnom nivou? Pročitajte naše savete.

ZDRAVA ISHRANA

Potrebno je što više unositi voće i povrće, kao izvore vitamina i minerala. Najbolje je kroz ishranu zadovoljiti potrebu za neophodnim vitaminima i mineralima, a ako to nije moguće, pribegava se upotrebi suplemenata. Vitamini C, E i karotenoidi (provitamin A) su antioksidansi koji pomažu funkciju imuniteta. Vitamin C (askorbinska kiselina) se nalazi u agrumima (limun, pomorandža, grejpfrut), kiviju, mangu, jagodama, paprici, paradajzu, listu peršuna. Neke, za nas egzotične, biljne vrste su izuzetno bogate vitaminom C. To su acerola, aronija i plod akai palme. Oni su često prisutni u raznim mešavinama za mršavljenje, ali jedini njihov dokazani kvalitet  je u tome što imaju veliku koncentaciju vitamina C. Voće i povrće treba jesti sveže, jer tokom obrade može doći do gubitka vitamina C. Kao dodatno sredstvo u terapiji prehlada, od davnina se koristi čaj od šipurka koji takođe sadrži ovaj vitamin.Karotenoidi se nalaze u narandžastom, žutom i crvenom voću i povrću. Vitamin E se nalazi u žitaricama, orašastim plodovima i ribi. U istim namirnicama se nalaze i “dobre“ masne kiseline – omega-3 masne kiseline koje takođe pozitivno utiču na imunitet. Od minerala, najznačajniju ulogu ima cink, pa je poželjno u svoj jelovnik uvesti i pšenične klice, semenke bundeve i suncokreta, kakao, badem, pečurke, a najbogatiji cinkom su morski plodovi, posebno ostrige. Selen stimuliše razvoj odbrambenih ćelija, a najbogatiji izvor ovog minerala je beli luk.

DOVOLJNO SNA

Organizmu je neophodan san, jer se tada odmara i obnavlja. Restrikcije sna mogu biti još jedan stresni faktor sa kojim organizam mora da se izbori.

FIZIČKA AKTIVNOST

Ne možemo se svi baviti sportom, ali svako može da izdvoji malo vremena za šetnju, plivanje, vožnju biciklom ili trčanje. Bavljenje fizičkom aktivnošću na svežem vazduhu ima pozitivniji učinak na zdravlje nego vežbanje u zatvorenom prostoru.

IZBEGAVANJE FIZIČKOG I PSIHIČKOG STRESA

Stres snažno utiče na imunitet. Kratkotrajni stres,  poput uboda pčele, aktivira imunski sistem i pokreće odbranu, što je poželjan odgovor. Međutim, dugotrajni stres ozbiljno može narušiti homeostazu, a samim tim i normalnu funkciju imuniteta. Savet koji je uvek aktuelan je: “Oslobodite se stresa!“

 EHINACEA – nezamenljiva u prevenciji i terapiji prehlada

Infekcije respiratornog puta su najčešće infekcije i gotovo svako od nas bar jednom godišnje mora da se sretne sa bolom u grlu, zapušenim nosom ili kijavicom. Ukoliko su prehlade česte, to može biti znak da je vaš imunitet oslabljen. Ehinacea je biljni imunostimulans koji se koristi u prevenciji i terapiji čestih respiratornih infekcija. Severnoamerički Indijanci je vekovima smatraju za biljku koja “leči sve“. Ona pojačava urođeni imunitet, prirodnu otpornost prema virusima i bakterijama. Važno je napomenuti da su uzročnici respiratornih infekcija najčešće virusi, a bakterije dosta ređe, te nikako ne treba posezati za antibioticima u slučaju obične prehlade. Postoji više Echinacea vrsta, od kojih su najznačajnije E. purpurea, E. angustifolia i E. palida. Primenjuje se najduže 10 dana, a pauza između dve primene treba da traje najmanje 2-3 nedelje. Duža primena može dovesti do imunosupresije. Na tržištu je dostupan veliki broj biljnih preparata na bazi ehinacee.

Pomozite svom imunitetu da vas efikasnije zaštiti!

Autor: Marija Ognjanović

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here