„Naša evropska budućnost“ – „Our Future Europe“

  „Naša evropska budućnost““ – „Our Future Europe“ je program razmene mladih iz Holandije, Kosova* i Srbije (ukupno 18 učesnika/ca), koji su se okupili da govore o slobodi medija, cenzuri, govoru mržnje, različitosti, evropskim integracijama, rešavanju konflikata i pomirenju. Program promoviše i podržava participaciju mladih u cilju kreiranja internacionalnog i interkulturalnog povezivanja i razumevanja, a realizuje se u organizaciji nevladinih organizacija „Youth Education Committee“ iz Srbije, „Integra“ sa Kosova* i „Linking Europe“ iz Holandije, uz podršku Evropske unije, fondacije „Haella“ i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

  U periodu od 11. do 15. avgusta 2014. godine u Beogradu, održana je prva studijska poseta u okviru projekta „Naša evropska budućnost“. Tokom ove studijske posete učesnici i učesnice programa su imali prilike da posete Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, Ambasadu Kraljevine Holandije, Beogradsku otvorenu školu (BOŠ) kao i Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i da razgovaraju sa njihovim predstavnicima i razmene svoje stavove i poimanja. Takođe, za učesnike je organizovan i veliki broj interaktivnih radionica kao i razgovori sa blogerom Markom Marjanovićem na temu značaja i uticaja društvenih medija i novinarkom Marinom Rakić, na temu propagande, značaja i odgovornosti medija.Sam projekat se sastoji iz dve studijske posete – Beogradu i gradu Omenu u Holandiji u oktobru mesecu, gde će učesnici biti ti koji kreiraju sam program, budući da će se naći u ulozi vršnjačkih edukatora iz oblasti koje su sami odabrali.

  „Celokupan projekat je idealna prilika da sretnete i druge društveno aktivne mlade ljude koji dolaze iz različitih socioloških, kulturoloških i političkih sredina, razmenite svoja znanja, iskustva, stavove i ideje, upoznate se sa drugačijim pogledima na stvari od vašeg, kao i da proširite svoja znanja ali i naučite dosta toga novog.Zahvalio bih se organizatorima što su mi omogućili da budem deo ovog projekta – to su takođe mladi ljudi koji su svoje vreme usmerili ka nama mladim ljudima. Veliko je ohrabrenje videti da ovakav program postoji i nadam se da će trajati još dugi niz godina.

  U ovom periodu između dve studijske posete treba da pripremimo različite aktivnosti, a trenutno sa još dvoje učesnika projekta radim na pripremi radionice koju ćemo realizovati u Holandiji, a koja će se ticati diskriminacije, njenih pojavnih oblika, kao i posledica koje prouzrokuje u celokupnom društvu. Sa velikim nestrpljenjem iščekujem studijsku posetu Holandiji, gde ću imati prilike da se upoznam sa njenom kulturom i načinom života, kao i ponovni susret sa učesnicima ovog programa.“ – Istakao je Jovan Karanović, jedan od učesnika ovog projekta iz Srbije.

   

  PODELI
  Portal Mladi
  Portal Mladi je servis koji je nastao kao potreba da se na jednom mestu svakodnevno objavljuju informacije i konkursi sa idejom da se mladi informišu, edukuju i motivišu.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here