Zašto je dobro svirati neki muzički instrument?

Kako je kineski filozof Konfučije još davno rekao, muzika proizvodi neku vrstu zadovoljstva bez kojeg ljudska priroda ne može. I naravno da je bio u pravu – teško je da nam dan prođe a da ne odslušamo makar nekoliko omiljenih pesama, što da bismo ‚‚ubili’’ vreme, što da bismo se oraspoložili.

I ako znamo da muzika tako lepo utiče na nas, zar nije još lepše stvarati je? I nemojte misliti da je kasno da počnete da svirate neki instrument, jer nije. Podrazumeva se, to nije lako i savladivo preko noći, ali uz malo truda i napora možete mnogo napredovati.

‚‚Muzika ima moć da oblikuje karakter.’’ – Aristotel

Ovo su neki od razloga zbog kojih bi bilo dobro da počnete da svirate:

Povećavate kapacitet svoje memorije.

Mnoge studije su pokazale da i slušanje muzike i sviranje muzičkih instrumenata poboljšava mogućnost pamćenja tako što stimuliše vaš mozak. Jer, treba zapamtiti sve reči, note i drugo. Takođe, moguće je čak i da vaš IQ poraste za sedam poena. Zar to nije impresivno?

Bićete disiplinovani i odgovorni.

Pošto je potrebno dosta vremena da savladate veštinu sviranja, u tom periodu ćete se naučiti disciplini i organizovanosti, jer, potrebno je svakodnevno vežbati i biti uporan da bi se postigli rezultati. Baš kao i u sportu; ponekad se moramo nečega odreći zarad uspeha.

Umanjićete stres.

Sviranjem možete da izbacite iz sebe sve negativne emocije. A ko zna, možda vas one inspirišu da i sami napišete neku kompoziciju? Svakako, bićete opušteniji, smireniji, a sam osećaj da vi stvarate nešto tako lepo kao što je muzika, učiniće vas i srećnijim i ponosnijim.

Poboljšaćete svoj društveni život.

Povezaćete se sa mnogim ljudima. Znamo koliko je to, u stvari, jedno bogato iskustvo. Dirigent i kompozitor u Simfonijskom orkestru Majamija, maestro Eduardo Marturet, smatra da deca koja su uključena u muzičke ansamble nauče mnoge važne životne veštine, poput toga kako da se odnose prema drugima, kako da rade u timu, razvijaju liderske veštine, cene nagrade i slično.

Bićete bolji u matematici.

Verovali ili ne, to i te kako ima veze sa sviranjem. Brojanje nota i ritma će poboljšati vaše matematičke sposobnosti. Nemojte se iznenaditi ako najednom razumete frakcije i jednačine, nakon što je vaš hobi postao, recimo, sviranje gitare.

Imaćete bolju koordinaciju.

Sviranjem možete unaprediti i svoje motorne funkcije i poboljšati koordinaciju očiju i ruku – potrebno je istovremeno čitati note i svirati. Možda će vam na početku biti teško da se koncentrišete i uskladite, ali vremenom ćete se uvežbati i eto još jedne beneficije sviranja muzičkog instrumenta.

Ako smo vas ubedili da i sada, u tim godinama nije kasno da naučite nešto da svirate, na vama je samo da odaberete instrument i počnete! Klavir, violina, gitara, izbor je veliki.

Na vama je izbor, a mi vam želimo mnogo sreće!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here