Iza kulisa – Kako se glume glumci?

Predstava Iza kulisa se već treću sezonu igra u Teatru 5. Do sada je odigrana više od 40 puta i učestvovala na više domaćih festivala. Nastala je po tekstu Majkla Frejna koji je osvojio dobar deo sveta. Ni beogradska publika nije ostala ravnodušna. Saznajte zašto.

iza kulisa
Foto: Teatar 5

Treća sezona u kojoj se izvodi predstava Iza kulisa počela je u delimično izmenjenoj glumačkoj podeli u punoj sali Teatra 5. U publici nisu samo oni koji predstavu znaju napamet ali ne propuštaju priliku da se ponovo nasmeju, već je mnogo i onih koji ovaj vodvilj u tri čina gledaju prvi put. Otkriva ih njihova zbunjenost na samom početku. Ili pre početka. Ne znaju ni oni. 

Namera reditelja Zorana Rakića je sasvim jasna. Ako ćemo gledati kako nastaje jedna predstava, najbolje je da od samog početka budemo deo priprema  i da se ne osećamo kao stranac koji posmatra samo ono što je dobro uvežbano i spremno za izvođenje u javnosti. Dakle, zavirimo iza kulisa. 

Dok su u publici svetla još uvek upaljena i dok  još uvek nisu prestali razgovori, glumci se naizgled pripremaju za predstavu. Međutim, oni su već postali neki drugi ljudi i to reklo bi se toliko uspešno da retko ko primećuje. Sve dok se u publici ne čuje „Je l’ predstava počela?“ Do samog kraja publika će imati baš takav utisak, da posmatra nešto što nije namenjeno da gledaoci vide.

Pročitajte: Teatar 5 – Pozorište u školi ili škola pozorišta

Otkada je Majkl Frejn napisao Iza kulisa (Noises Off) 1982. godine, tekst je preveden na brojne jezike i igrao se u mnogim pozorištima širom sveta. Iako je za publiku uvek privlčano da vidi ovaj naslov u repertoaru, za glumce je to veliki izazov. Iza kulisa je predstava u predstavi, a skoro svaki glumac ima dve uloge. Treba skoncentrisano pratiti šta se događa u dva različita sveta i u svakom momentu znati koja je realnost na trenutak pobedila, ko je lik koga tumači i u kakvom je odnosu sa drugima. 

Majkl Frejn, koji je najpoznatiji po teksu Iza kulisa, iako je napisao veliki broj drama i humorističkih kolumni, inspiraciju je dobio kada se 1970. godine i sam našao u bekstejdžu jednog londonskog pozorišta. Scene kojima je prisustvovao bile su veliko iznenađenje, a kako je sam rekao bile su mnogo zanimljivije od onih na sceni. 

Iza kulisa počinje generalnom probom koja traje do kasno u noć, pa reditelj gubi strpljenje, a glumci po sceni gube rekvizite, iz pamćenja im nestaju replike i delovi teksta, a među izgubljenim stvarima su i sočiva glumice koja bez njih ne vidi. Uz to, ona ni ne čuje baš najbolje, retko kada shvata šta se od nje očekuje, ali to u njenom kolektivu nije ništa neobično. Reditelj ima posla sa glumcima bez volje, neskoncentrisanim i okupiranim ličnim problemima, ili flašom pića, pa čak i sa onima koji nisu glumci ali treba da uskoče u predstavu.

Iza-Kulisa-21-e1461957774519
Foto: Teatar 5

Srećom, ako se udaljimo iz ove predstave i predstave u predstavi i odemo u meta-meta realnost, vidimo sjajne glumce Teatra 5 koji su od svojih uloga uspešno napravili žive ljude kojima morate da se nasmejete.

U drugom činu pratimo samo izvođenje predstave, publika je već tu, glumci su u kostimima, ali dok strepimo da li će sve uraditi kako treba a znamo da neće, vidimo samo ono što se dešava iza scene. A tu se odigravaju sve moguće i nemoguće situacije kojih publika nije ni svesna. Sve dok se u trećem činu ove dve stvarnosti ne sudare i ne nastane prava pravcata farsa u kojoj više niko nije siguran šta se događa ali The show must go on. To znaju čak i nespretni Frejnovi glumci koji na sve načine pokušavaju da se izvuku iz neprilika i ubede publiku da je sve pod kontrolom.

Sve ove promene su glumci Teatra 5 izneli na pravi način neprestano izlazeći iz lika glumca u lik njegovog lika i obrnuto znajući u svakom trenutku (za razliku od onih koje glume) kada, šta i kako treba uraditi. I sve to na takav način da publika ne prestaje da se smeje.

Teoretičari pozorišta tvrde da iako je farsa žanr namenjen zabavi i zasmejavanju publike u kome se često preteruje i nema puno logike, u ovom žanru je potrebno da glumac vlada većom disciplinom nego u dramskim delima drugačije vrste. Samo tako uspevaju da u slučaju predstave Iza kulisa na sceni stvore ludilo u kome se na kraju brišu sve granice između dve priče koje ste sve vreme pratili.

U predstavi glume:

Đorđe, reditelj predstave – Đorđe Nakić

Anja, gospođa Klaket – Aleksandra Knežević

Koča, gospodin Tramplmen – Uroš Kočović

Mara, Flavija Brent – Marija Nikolić Gudović

Sale, Filip Brent – Saša Vukić

Marina, Viki – Marina Grahovac

Nevena, pomoćnik reditelja – Nevena Georgijević

Vuk, tehnička podrška, Filip Brent 2 – Vuk Stojković

Aca, Šelzdon provalnik – Aleksandar Miljković

 

A vama preporučujemo da pogledate šta se događa Iza kulisa.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here