„Izgaranje“ na festivalu „7 Veličanstvenih“

Festival “7 Veličanstvenih” | “Magnificent 7” Festival

IZGARANJE

Belgija, Francuska, Švajcarska 2016.

85 minuta

režija: Žerom le Mer

Veliki dokumentaristički poduhvat! Žerom le Mer kao autor s kamerom ulazi na mesta koja su potpuno nedostupna i zabranjena i u njima beleži tradicionalne bitke, ali otkriva za nas i potpuno moderne, neočekivane i zapanjujuće. Vrhunskim postupcima diskretnog prisustva i pažljivog posmatranja autor razvija zadivljujuću studiju o savremenom svetu u kome nestaju utočišta za slabe i bolesne, nestaju empatija, briga i moć isceljenja.   

„Izgaranje“ je doslovno drama o životu i smrti. Tokom dve godine belgijski režiser Žerom le Mer je pratio članove hiruške jedinice jedne od najvećih bolnica u Parizu. Neprekidno izloženi drastičnom stresu, s manjkom osoblja i sa striktnim restrikcijama budžeta, zaposleni se bore između sebe za resurse, dok uprava postavlja sve strože kriterijume efikasnosti i profitabilsnosti. Širom Evrope izgaranje (burnout) je dostiglo razmere epidemije među zaposlenima u javnom i privatnom sektoru. Da li ćemo završiti ubijajući sami sebe? Ili ćemo biti u stanju da pronađemo smisao i radost u radu?

„Naš moderni svet pretvorio je bolnice u fabrike zdravlja, a pacijente u objekte“ svedoči Žerom le Mer. „Efikasnost, produktivnost, učinak – ovo je svuda postala mantra za menadžere. Decenijama smo znali šta se dešava ako životinje izložimo stresu: one će kad tad pojesti jedna drugu. Ali šta se dešava kad izložimo ljude velikom stresu“?

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here