Izumitelji i njihovi izumi

Od pisaće mašine do pametnih telefona, svet je pun izuma koji su ga menjali i napravili ga ovakvim kakav je danas. A iza svakog velikog izuma stoje vizionari koji su ih darovali ljudima i time poboljšali kvalitet života.

Martin Kuper – Mobilni telefon

“Otac mobilnih telefona” kako je poznat u svetu, je prvi mobilni telefon predstavio tržistu ne tako daleke 1983. godine. On je takođe bio prvi čovek koji je obavio telefonski razgovor putem ovog aparata.

Karl Benz – Automobil

Nemački izumitelj poznat je kao tvorac prvog automobila koji je imao motor sa unutrašnjim sagorevanjem, a sa suprugom Bretom Benz je osnovao jednu od vodećih kompanija za proizvodnju automobila “Mercedes-Benz”. Njemu je 1886. godine obobren patent za prvi automobil. Njegova kompanija danas važi za jednog od najuglednijih proizvođača automobila.

Daglas Engelbart – kompjuterski miš

Patent prvog miša za kompjuter je odobren 1970. godine, a ovaj miš bio je sačinjen od drveta. Engelbart je pored miša na svojoj konvenciji “The mother of all demos” prikazao i žičanu tastaturu, windows hipertekst, video konferencijske pozive i mnoge druge izume koji su, ispostaviće se, bili daleko ispred njegovog vremena.

Erno Rubik – rubikova kocka

Ovaj mađarski izumitelj i profesor arhitekture je najpoznatiji po svom patentu Rubikova kocka. Prva napravljena kocka je bila od drveta i napravio ju je sam Rubik. On se bavio unapređivanjem znanja, pa je njegova kocka postala hit 80-ih godina prošlog veka – “Ideal Toys” su napravili i plasirali je na tržištu 1980. godine. Svetski rekord u sklapanju Rubikove kocke drži Holanđanin Mats Falk, koji je kocku “rešio” za neverovatnih 5,55 sekundi!

Tim Berners Li – World Wide Web (Internet)

Ovaj Britanac poznat je i kao otac interneta. Svoju ideju je predložio 1989. godine i bila je usvojena te iste godine. Takođe, napravio je i prvi web pretrazivač. Prvi web sajt je bio konstruisan u CERN-u i postavljen je online 6. augusta 1991. godine, a pružao je objašnjenje šta je WWW.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here