Izviđači ujedinjeni stvaraju bolji svet

10. decembar 2014. Kuala Lumpur, Malezija: U toku noći dostignuta je istorijska prekretnica –   brojač, postavljen na nulu pre nešto više od 24 meseca, prešao je broj od 600 miliona. To je 600 000 000 službe lokalnim zajednicama širom sveta koje je pružilo više od 10 miliona članova izviđačkog pokreta koje su okupljeni oko jedinstvene inicijative „Glasnici mira.“

Glasnici mira je globalna inicijativa Izviđaštva na svetskom nivou, pokrenuta na platformi scout.org, koja inspiriše izviđače širom sveta da čine neverovatne stvari. Bilo koji čin koji doprinosi harmoniji i miru u nekoj lokalnoj zajednici kvalifikuje se kao projekat službe Glasnicima mira – i na to su izviđači širom sveta odgovorili sa energijom i entuzijazmom. Pokrovitelji ove inicijative na svetskom nivou su švedski kralj Gustav II I Kralj Saudijske Arabije……..

Švedski kralj to objašnjava ovako: „Mi verujemo da je Izviđaštvo najveća organizacija za razvijanje liderstva na svetu. I to liderstvo oni primenjuju na praktičan način u svojim zajednicama. Različiti problemi, različita rešenja, jedan zajednički faktor – momak ili devojka, inspirisani svojim pripadanjem ovom pokretu preuzimaju inicijativu i prave neku razliku.“

„Zbog toga je inicijativa Glasnici mira toliko uspešna,“ kaže Skot Tir, generalni sekretar Svetske skautske organizacije. „Kakav je to poklon današnjem svetu!“

„Tu, međutim, ima još nečega što se ne vidi na prvi pogled. Još uvek nisu svi članovi od naših 40 miliona povezani. Taj digitalni jaz je stvaran, i u mnogim delovima sveta, izviđači se bave radom u zajednici ali jednostavno ne mogu da se uloguju. Njihovi sati u službi zajednici se ne beleže. Zamislite kakav uticaj izviđači zaista imaju u zajednicama širom sveta,“ kaže Tir.

Izviđaštvo je jedan od vodećih obrazovnih programa za mlade, koji podstiče milione mladih širom sveta da budu aktivni građani i da donose pozitivne promene u zajednicama u kojima žive. I to od 1907!

Osnovana od strane lorda Badena Pauela, Svetska skautska organizacija je konfederacija koju čini 161 nacionalni izviđački savez u mreži od preko 40 miliona članova, uključujući oko 7 miliona volontera. Kao što već više od jednog veka radi na ostvarivanju naše misije – stvaranje boljeg sveta – Svetska skautska organizacije će nastaviti sa tim naporima, još bolja uz pomoć mnogih Glasnika mira širom planete.

Među 600 miliona sati službe lokalnoj zajednici našao se i doprinos članova Saveza izviđača Srbije, nacionalne skautske organiyacije u našoj zemlji. 4500 članova i volontera organizovanih u preko 60 odreda koji deluju u lokalnim zajednicama širom Srbije mobilisalo se tokom majskih poplava kako bi pomogli ugroženima. Od punjenja vreća sa peskom na nasipima u Šapcu, preko organizovanja igrica za decu u privremenom smeštaju u Beogradu, pa do pomaganja spasiocima u Obrenovcu I prikupljanja I razvrstavanja humanitarne pomoći na punktovima u svim većim mestima u Srbiji, ćlanovi izviđačke organizacije su u skladu sa svojim sposobnostima ostavrili za 30 dana preko 78 hiljada sati pomoći lokalnoj zajednici. Inforacije o ovim aktivnostima su odmah podeljene preko platforme na sajtu scout.org, a doprinos dodat globaloj inicijativi.

Zahvaljujuci ovome, trud i napor uložen u pomoć stanovništvu prepoznat je I od strane svetskog pokreta, koji je Savezu izviđača Srbije dodelio posebno priznanje “Heroji Glasnika Mira”, koje je dodeljeno na posebnoj ceremoniji u Saudijskoj Arabiji, 21. Septembra na Svetski Dan mira.

Posle udarnog talasa pored skupljanja pomoći, pomagali smo i pri sanaciji posledica.

Takođe i danas mi i dalje radimo na tome da pomognemo ugroženima, tako da trenutno je pokrenuta saradnja sa Izviđačima iz Lihtenštajna koji će svojim drugarima iz Bajine Bašte pomoći da se brže oporave od poplava.

Naši članovi su kao i svuda mladi momci i devojke, deca nije pogodan termin za njih jer su pokazali da su „veliki ljudi“ tokom poplava i posle njih.

Oni su naši heroji. Oni su pravi heroji.

Svaki heroj zaslužuje svoju priču.

Čak i onaj najmanji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here