U potrazi za Vivijan Majer

Košulje, suknje, šeširi malih oboda, dugački kaputi, vojničke čizme, sve prilično široko krojeno za njeno ne tako punačko telo… Majer je bila drugačija dama. Misteriozna “američka francuskinja”, dadilja, i autorka preko 100,000 sjajnih fotografija.

Vivijan je rođena u Čikagu?!

Nema šanse!  Otkud joj onaj francuski akcenat?

Vivijan Majer

Vivijan Majer, za slučajne i namerne poznanike V. Smith, za poslodavce mis Majers, rođena je u Čikagu 1926. godine. Na snimcima zabeleženim na 16mm traci u filmu Finding Vivian Maierčujemo njenog glasa koji na pitanje Ko si ti? kroz smeh odgovara: “ Pa, ne mogu da ti kažem. Ja sam misteriozna žena.”

Predstavljala se kao francuskinja, svi koji su je poznavali verovali su u to. Istina, odlično je govorila francuski, ali rođena je i živela u Americi. Njen engleski morao je biti tečan. Filolog, koji je pisao doktorsku tezu o dužini vokala  u francuskom jeziku, uveren je da je Vivijan svoj francuski akcenat lažirala.

Nesumljivo da je Vivijan bila izuzetno kreativna osoba, svesna društvenih problema u svetu, dobro informisana i ni malo naivna u komunikaciji sa drugima (ukoliko dozvoli da do komunikacije dođe). Sa druge strane, bila je pasivno-agresivni introvert.

Posedovala je strast za beleženjem životnih sitnica, ali neretko i golemih, bolnih istina o nakaradnom društvu. Pored sve čudnosti, oni koji su je poznavali kažu da je bila duhovita. Deo svog humora umela je da prenese i na svoju umetnost (pogledati fotografiju ispod).

Vivijan Majer fotografije

Fotograf i kritičar umetnosti, Joel Mayerowitz, apsolutno oduševljen fotografskim radom Vivijan Majer, kaže da ukoliko je objavljivala svoje radove, verovatno bila proslavljeno ime ulične fotografije – rame uz rame sa Geri Vinogradom, Dajan Arbus, Anri-Kartije Bresonom, Robertom Frenkom, itd.

Iako očito svesna svog talenta i kvaliteta fotografija koje je pravila, Vivijan nikada zaista nije pokušala da obelodani svoj enorman doprinos žanru ulične fotografije. Zapravo, ne postoje svedočanstva da je uopšte razmišljala u kategorijama publiciteta, popularnosti, prenošenja poruke i poente svetu kojem je to svakako potrebno

Ona je prosto beležila, stvarala, skupljala, uviđala, ne deleći svoje poente ni sa kim. Neki smatraju da ju je njen društveni status sputao da postane ugledni umetnik. Bila je dadilja gotovo  celog života. Posao dadilje ovoj lucidnoj umetnici nije bio uživanje, sem uživanja u  šetanjama naokolo sa decom sa kojom se dobro slagala.

Vivijan Majer novinarstvo

Vivijan se na svojstven način bavila fotožurnalizmom i novinarstvom. Sve snimljeno čuvala je u bezbroj kutija koje nikada nije otvarala. Ona je poput hrčka dovlačila, skladištila i čuvala stvari, stvari, stvari…Često je u supermarketu, čekajući u redu, poput novinara ili kakvog etnografa, vršila intervjue sa nepoznatim osobama. Pitala ih je šta misle o političkoj situaciji u Americi ili o nekom aktuelnom događaju iz kulture i sl.

Fotograf je nužno i putnik, zanosna lutalica. Vivijan je nesumljivo bila jedna od takvih. Putovala je svuda po Americi, jedanput godišnje išla je u malecno selo u Francuskoj, bila je u Africi i Meksiku. Na svojim putovanjima napravila je divne etnografske snimke. Imala je sve elemente odličnog umetnika: smisao za kompoziciju, metod uspostavljanja komunikacije sa subjektom, smisao za tuđu tugu, patnju, radost. Isto tako, beležila je ironoju i glupost života.

Fokus

Na osnovu njenih fotografija zaključujemo da je dosta pažnje polagala na marginalizovane, otuđene, osiromašene, na tužnu i usamljenu decu, na stare…Vivijan je piljila u ljude. Umela je da uvidi razlog njihove nedaće i da je na najbolji način vizualizuje, Njeni snimci imaju antropološku vrednost. Na osnovu njih dosta saznajemo o američkom društvu vremena u kom je Vivijan fotografisala: 50-te, 60-te, 70-te, 80-te…

Vivijan je umrla 2009. godine u Njujorku. Godinama pre smrti izgubila je vezu sa realnim svetom u kojem je boravila. Postala je poput marginalaca koje je godinama fotografisala. Ipak, svoju britkost, duhovitost i genijalnost nije izgubila do kraja. Oni koji su je pred smrt sretali kažu da je imala smešne i inteligentne dobacke.

Fotografski rad Vivijan Majer otkriven je 2009. godine. Jedan introvert postao je svetski poznato lice fotografske umetnosti. Prvobitna namera onog ko je otkrio nje rad, da postane deo fotografske istorije, ostvario se. Vivijan je više od umetnika upisaonog u istorijske knjige. Ona je misterija o kojoj će istraživači dugo pisati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here