Zanimljivosti o starkama i sve što niste znali

Iako je njihov dizajn skoro jedan vek, starke i dalje ne izlaze iz mode. Nekada obuća košarkaša, potom rokera i pankera, danas je postala ikona stila i simbol hipstera. Iako su planetarno popularne, ipak ima stvari koje verovatno ne znate o njima.

Zanimljivosti o starkama

Starke
Izvor: pixabay.com

* Kompanija „Converse“ osnovana je 1908. godine, a prve starke našle su se u prodaji davne 1917. godine!

* Košarkaška reprezentacija SAD nosila je starke na prvoj olimpijskoj košarkaškoj utakmici na Olimpijadi u Berlinu 1936. godine.

* Na velikom platnu prvi put pojavile su se 1966. godine u filmu „Tall Story“. Glavne uloge tumačili su Entoni Perkins i Džejn Fonda, kojoj je to bila prva filmska uloga.

* Tokom Drugog svetskog rata američki vojnici koristili su starke kao obuću za kondicione treninge.

* Starke su se proizvodile u SAD sve do početka XXI veka. Usled loše prodaje i užasnih poslovnih poteza, Converse“ je bankrotirao 2001. godine. Dve godine kasnije, kompaniju je kupio „Nike“ i proizvodnju preselio u azijske zemlje.

* Tokom 2012. godine „Converse“ je prodao više od 450 miliona pari patika?! Tačnije par patika na svake 43 sekunde!

* Par starki napravljen 1972. godine za 75. rođendan ovih patika, danas se nalazi u čuvenom muzeju Smitsonijan u SAD.

* Converse All-Stars bio je naziv košarkaškog tima kompanije. Ekipu je vodio trener Čak Tejlor, bivši profesionalni košarkaš. Tim je putovao širom SAD, igrao egzibicione utakmice i ujedno promovisao patike.

* Do 1971. godine mogli ste da birate između dve boje starki – crne ili bele.

* Popularizacija hipi pokreta imala je uticaj na modnu industriju tog doba, pa je tako „Converse“ proširio paletu boja starki i uveo u proizvodnju žute, zelene, crvene, narandžaste, plave i svetlo plave patike.

* Iako se danas ne mogu videti u najpopularnijoj košarkaškoj ligi na svetu – NBAčuveni košarkaš Vilt Čemberlen postigao je rekordnih 100 poena na jednoj utakmici igrajući upravo u starkama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here