Japanizam 2018 – „Balkan Asia Convention“

PRVI DAN

VELIKA SALA

14:30 –  Azijski strip: manga, manhwa, manhua

Za mange su svi već odavno čuli i znaju da je u pitanju naziv za stripove nastale na tlu Japana. Međutim, pored japanskog stripa veoma jak uticaj imaju i korejski i kineski strip. Tačnije manhwa i manhua. Na ovoj tribini ćemo probati da napravimo glavne razlike i sličnosti između ovih medija, kao i da navedemo neke od omiljenih naslova.

Učesnici na tribini: Višnja Grocić, Nemanja Nastasić, Nemanja Popović

16:00 – Kineski besmrtnici – Andraš Sekereš – Mađarska

Besmtrnici i potraga za besmrtnošću predstavljaju važan deo kineske kulturne tradicije, koji su posredno usvojile mnoge fantastične priče i žanrovska ostvarenja inspirisana Dalekim Istokom. Postoje brojne anegdote – od kojih su mnoge i komične – koje ilustruju ovu temu. Besmrtnost se takođe ogleda u različitim aspektima kineskog misticizma – na primer, to je odgovor na itanje zašto kungfu borci trče uz zidove u wuxia filmovima.

17:30 – Rambutan – Nemačka – Ilustrator

Rambutan je umetnica iz Nemačke koja voli da stvara ilustracije koje kod drugih bude polet! Poznata je po tome što stvara umetničke snimke za svoj Youtube kanal na kome izaziva sebe i svoje pratioce da budu kreativni.

19:00 – Japanske “reklame”

Opšte je poznato da u Japanu prave najblesavije i najbizarnije reklame na svetu. Neretko je veoma zabavno gledati ih jer do samog kraja ne znate šta „lukavi“ prodavci pokušavaju da vam uvale… Od ove godine skupljamo najinteresantnije reklame, pravimo kompilaciju i svi ćemo zajedno da ih gledamo onako kako to nisu zamišljali prodavci, na bioskopskom platnu.

MALA SALA

14:30 – Predavanje – O japanskim pismima

Predavanje će biti o japanskom pisanju, iz različitih tačaka gledišta. Biće od japanskih slova i kaligrafije, do onoga šta sve može da se kupi u knjižarama i posebnog načina pisanja u japanskim stripovima (manga). Predavanje će držati Japanka koja dugo živi u Beogradu i govori srpski jezik. Možete da pitate bilo šta vezano za Japan posle predavanja.

Predavači: Fumiko Takeshita

16:00 – Manga radionica – “Art Džem”

Art džem – Takmičenje u crtanju

U malom klubu vas čeka neobično takmičenje u crtanju- brzinsko! Bićete u prilici da na licu mesta zadatog manga lika predstavite u određenoj pozi ili situaciji, u trci sa vremenom i urnebesnim zadacima. Naši predavači manga radionice će biti tu da vas ohrabre, a najveštiji i najmaštovitiji će biti i prikladno nagrađeni. Naravno, svi zainteresovani za upis nove generacije Sakurabanine manga škole Mugen moći će da se za detalje raspitaju na licu mesta!

Radionicu vode: Marina Žikić, Mina Petrović i Jovana Sretenović

17:30 – Sakura publishing Beograd promocija izdanja

Sakura publishing osnovana je sa ciljem da čitaoce upozna sa sociološkim, filozofskim i antropološkim tumačenjima različitih oblasti kulture zemalja Dalekog istoka (Japan, Kina itd.) kao što su književnost, borilačke veštine, medicina itd. Predavanje pruža mogućnost da se publika upozna sa dosadašnjim izdanjima kao i sa idejnim konceptom rada izdavačke kuće. Takođe, ovom prilikom će svi mladi koji pišu na temu tih oblasti biti ohrabreni da nas kontaktiraju radi saradnje.

Učesnici: Katarina Obradović, Nebojša Simin, Snežana Perin Zrnić

18:00 – Religijski elementi u Haiku poeziji

Predavanje obrađuje elemente religijskih verovanja (šintoizma i zen budizma) kao i specifičnu estetiku koja iz njih proizilazi a koja je uticala na formiranje haikua kao forme poetskog izražavanja. Ti elementi su veoma važni za razumevanje haiku poezije kao posebne oblasti japanske književnosti.

Učesnici: Katarina Obradović, Nebojša Simin, Snežana Perin Zrnić

19:00 – KPOP Tribina

Već dve godine traje velika ekspanzija popularnosti korejske muzike. Na ovoj tribini ćemo raspravljati o korenima kpopa kao žanra, njegovom razvoju, šta bismo mogli očekivati od scene u budućnosti, kao i šta najviše volimo kod njega. Biće reči i o nekim potcenjenim K-Pop izvođačima, kompanijama, producentima, fanovima i njihovom uticaju na industriju.

Učesnici na tribini: Ilija Veljić, Berlin Alieno

TAVERNA – AMERIKANA

20:30 – Žurka na otvaranju događaja

Sounds of Asia žurke su već izvesno vreme jedna od najpopularnijih aktivnosti iz Sakurabanine kuhinje. U to ime, za otvaranje prvog izdanja Japanizma pod brendom „Balkan Asia Convention“, odlučili smo da vam priredimo adekvatno partijanje. Ponesite par udobnih cipela, biće potrebno za sve plesne egzibicije!

DRUGI DAN

VELIKA SALA

13:00 – Mišje Venčanje – Dečja predstava

Po japanskoj bajci “Mišje venčanje”, predstava govori o roditeljima – miševima koji putuju preko celog Japana u potrazi za najboljim mladoženjom za njihovu ćerku – mišicu. Predstava je kratka, ali poučna, jer ih potraga vraća tamo odakle su i krenuli.

Organizatori: Dragana Petrović, Đorđe Damjanović, Dečja dramska radionica “Šarena šargarepica”

14:30 – Anime poređenje: Nanatsu no Taizai VS Akame ga Kill!

Dva anime serijala ukrštaju mačeve: Nanatsu no Taizai VS Akame ga Kill!

Ne dešava se svaki dan, ni svaki Japanizam da dva krajnje netipična šonena se bore sa svim što im je na raspolaganju za vašu pažnju i zarad vaše zabave. Iz mitološke, srednjovekovne Britanije i njenih suncem okupanih visokih kamenih zamkova, drevnih vilinskih šuma i putujuće krčme nošene na leđima džinovske Mame prase stižu nam princeza, prase koje nije princeza ali govori, kuva i toliko voli ostatke da bi pojelo i one iz studentske menze i ozloglašeni elitni odred vitezova Sedam smrtnih grehova dok nam iz moćne Imperije i Prestonice, prestonice korupcije, bluda i raskoši, dolaze u prestonicu Japanizma, povoljnih mangi i bubble tea elitne ubice dosade i korumpiranih birokrata, tajni odred Noćna pravda!

Hoće li harizmatični vođa Sedam smrtnih grehova Meliodas ispipati (između ostalog) slabe tačke Akaminog stila borbe ili napipati oštricu njenog mača ili će ga pak obezbeđenje Japanizma izbaciti zbog nedoličnog ponašanja (osim ako njoj ne smeta)? Ko lepše, bolje i sa više duše plače, kvasi svoje i tuđa lica suzama i tera vas da plačete: princeza Elizabet ili (princeza) Tacumi? Feud između dva različita prikaza feudalnog sveta, da li vitezovi nemaju alternativu?

Ako i vi mrzite korumpirane Imperije i dovoljno ste grešnik da barem jedan od sedam smrtnih grehova možete nazvati svojim onda nemate razlog da ne dođete na ovu tribinu. Dođite da vas upoznamo sa ova dva ostvarenja ako ih ne znate (što bi trebao biti osmi smrtni greh), na kraju tribine da vodimo živu raspravu, na visoko energetske mimove i da se svi dobro zabavimo!

Učesnici: Siniša Kecman, Aleksander Dimnik, Miloš Pajić

16:00 – Istorija Koreje – Andraš Sekereš – Mađarska

Koreja je zemlja duge i složene istorije. Možda ta istorija ne seže toliko daleko u prošlost kao u Kini, niti ima ikonički upečatljive periode poput samurajske ere Japana – ali to je ne čini manje zanimljivom. Ako vas interesuje kultura Daekog Istoka, svakako da treba da se upoznate i sa prošlošću Koreje. Na ovom panelu, daćemo kratak pregled razvoja korejske kulture i civilizacije, od mitoloških korena do 19. veka.

17:30 – Predavanje – Tradicionalna kineska estetika u pop kulturi

Jedinstvena estetika tradicionalne kineske stilističke grupe ostavila je dubok trag u istoriji drevne Azije i mnoge bliske kulture su što kroz osvajanja, što kroz cistu inspiraciju povukle korene iz nje. Tako se i u pop kulturi nametnula u mnogim sferama, filmskim, stripskim, krugovima video igara – mnogi su je sigurno sreli i bez znanja o njenom poreklu. Kako bismo lakše prepoznavali čuvene kineske tradicionalne motive, napravićemo kratak pregled poznatijeg sadržaja pop kulture i bliže se upoznati sa kvalitetima koji ih čine unikatnim.

Predavači: Jovana Ninković

19:00 – Predavanje – Sto i jedna godina japanske animacije

Godine 2018. navršava se tačno jedan vek i godinu dana od nastanka prvog animiranog filma na prostoru Japana. Kaže se da je 101 magičan broj, te stoga koristimo ovu priliku za veliku retrospektivu japanske industrije animacije – kako je počela, kako se razvijala, kako su izgledali dugometražni filmovi 1950-ih, kakve je reforme uneo Osamu Tezuka, kako je oformila sopstvene žanrove, kada su je otkrili fanovi sa Zapada, šta je bilo zlatno doba filmske, a šta televizijske produkcije, kako su na industriju uticale ekonomske krize 90-ih i krajem 2000-ih godina, i konačno, gde se nalazimo trenutno kada je reč o anime produkciji.

Učesnici tribine: Isidora Vlasak, Jelena Jokanović

21:00 – Projekcija filma: „The place promised in our early days”
„The place promised in our early days“ (Kumo no mukō, yakusoku no basho) je naučno-fantastična ratna drama iz 2004. godine, a ujedno i prvi film koji je režirao i napisao Makoto Šinkai, koji je poznat po filmovima „5 centimeters per second“, „The garden of words“ i „Your name“.

Priča je smeštena u alternativnom univerzumu gde je kontrola nad Japanom podeljena između Sovjetskog saveza i Amerike. Troje prijatelja, Hiroki, Takuja i Sajuri zajedno idu u srednju školu i sanjare o tome da posete misteriozni toranj koji je izgrađen na Hokaidu. Prilika im se konačno ukazuje kada naiđu na dron koji se srušio i odluče da ga poprave da bi njime stigli do tornja. Međutim, pre nego što uspeju u tome, Sajuri tokom leta nestaje, a dvojica prijatelja se vremenom razilaze pre nego što uspeju da ostvare svoj plan.

MALA SALA

13:00 – AMV do’s and don’ts – Šta čini dobar AMV?

Većina nas smo videli različite vrste AMV-ova tu i tamo, i naravno, mnogi bismo želeli da se oprobamo u tom polju i sami napravimo svoj. Međutim, postavlja se pitanje “Šta čini dobar AMV?”.

Na ovoj tribini ćemo probati da Vam damo odogovore na to “Kkako napraviti kvalitetan AMV”, udelićemo Vam nekoliko korisnih saveta za izradu dobrih videa, ali ćemo vam reći i šta treba izbegavati.

Učesnici na predavanju: Milica (Mark) Martać, Nenad Grujić

14:30 – Obrazovni sistem Japana [F4F]

Analiza obrazovnog sistema Japana putem istraživanja specifičnosti japanske tradicije i kulture sa osvrtom na faktore uticaja na obrazovni sistem ove zemlje.

Predavači: Pejović Tamara, Pejović Mirjana

16:00 – KADEI – Ramen Ambasador

Idealna prilika da se posetioci upoznaju sa japanskim nudlama, a poseban akcenat će biti bačen na Rameni to kakvi su rezanci bezbedni za upotrebu. Tokom ovog predavanja saznaćete šta su “nudle”, odakle su potekle, kao i kako se prave. Biće objašnjeno koje vrste postoje, kao i koja se sve brašna koriste za njihovo pravljenje. Takođe, biće reči i o neizostavnim instant nudlama koje danas možete naći u svakoj prodavnici. Na kraju, priča će se o ishrani, ali i o tome od kakvog su značaja nudle u Japanu.

Učesnici: Snežana Djuričin, Dejana Djuričin, Aleksandar Djuričin

17:30 – Tribina – Korejska Kozmetika

Sa svojim otkačenim hitom “Gangnam Style”, korejski pevač Psy je učinio nemoguće i proširio saznanje o popularnoj korejskoj muzici. Iako već godinama k-pop raste i postaje sve popularniji, on zapravo nije jedina globalno poznata stvar koja nam stiže iz daleke zemlje Koreje. Njihova kozmetika je već uveliko bila jedna od najpoznatijih i najčuvenijih stvari kojom se ova zemlja ponosi, i danas je veoma prisutna i veoma uvažena. Na ovom predavanju možemo diskutovati o korejskoj kozmetici kao svetskom fenomenu koji je odgovoran za to što azijati izgledaju tako dugovečno i mladoliko! Koji su najpoznatiji brendovi, na čemu je bazirana korejska kozmetika i zašto je koriste ljudi širom sveta, sve ovo i još mnogo toga ćete saznati na ovoj tribini.

Učesnici na tribini: Sofija Božičković, Višnja Gročić

19:00 – K-pop radionica [F4F]

Plesna radionica uz popularnu korejsku i japansku muziku koja će privući one koji taj žanr već slušaju, kao i bliže upoznati ljude koji se do sada nisu sreli sa njim.
Radionicu vode: Sanela Gašević, Dina Gaši

20:30 – Redovna skupština udruženja “Sakurabana”

Skupština udruženja je otvorena za sve posetioce događaja i članove udruženja Sakurabana. Na skupštini će se preći ono što je urađeno u prethodnih godinu dana, ali će biti i reči o onome što je tek u planu. Poseban fokus će biti na promene u vezi sa “Japanizmom”, kao i o tome šta će treba da predstavlja od sledeće godine „Balkan Asia Convention“. Iskoristite priliku da pitae sve što vas interesuje na tu temu.

Takođe, svi koji žele na neki način da pomognu radudruštva ili u organizaciji događaja, a ne znaju kako to da urade, to mogu ovde da saznaju.

TREĆI DAN

VELIKA SALA

13:00 – Revija izvođača

Kao i uvek, program ce upotpuniti i tradicionalna Revija izvođača. Trećeg dana, u subotu, imaćete priliku da vidite i podržite svoje favorite, mlade talente i afirmisane umetnike. Izvođači će vam predstaviti svoje veštine –  muzika, gluma, i igra, od K-pop plesnih obračuna do izvođenja anime uvodnih špica. Dođite da zajedno napravimo šou!

15:30 – Pravi ono što vidiš a ne ono što jeste!

Kosplej oživljava likove iz različitih medija i ponekad se zaglavimo u razmišljanju oko toga šta bi neki predmet trebao da bude. Ako pogledamo dalje od same stvari i fokusiramo se na njenu vizuelnu reprezentaciju, to će nam pomoci da nađemo prečice kroz lavirinte materijala i mogućnosti. Često su mi govorili da „ne mogu da napravim ovo od onoga“ ali u većini slučajeva sam uspevala to da uradim. Daću par saveta za pronalaženje najboljih mogućnosti za popravljanje kostima na telu, farbanje jeftinih materijala tako da izgledaju kao divlji oklop, i pokazaću primere najluđih prečica u poslednjih par godina mog bavljenja kosplejem.

Učesnici: Doris Rastinger

17:00 – „Time Travel u Vizuelnim Novelama“

Putovanje kroz vreme je tropa koja je veoma popularna u svakom mediju i koristi se nevezano od žanra.

Ekipa iz „Vizuelne Novele Srbija“ će se pobrinuti da vam predstavi one koji su najbolji i koji ne krše sopstvena pravila “putovanja kroz vreme”, a pride predstavljaju i veoma zanimljivo štivo za čitanje.

Fokus će biti na dve stvari: delima pisca Kotaro Učikošija – Zero Escape i Infinity trilogiji, i jednoj malkice starijoj, manje poznatoj, noveli – YU-NO.

Takođe, biće spomenuti i neki od popularnijih anime filmova i serija koji kao glavnu okosnicu koriste putovanje kroz vreme.

Učesnici: Siniša Kecman, Nemanja Beložanski

18:30 – Predavanje – Romansa tri kraljevstva, avantura koja je stvorila Kinu

Legenda kaže da su se tri mladića – Liu Bei, trgovac obućom i pletenim prostirkama, Guan Ju, stražar, i Čang Fei, mesar – zarekla na večito prijateljstvo pod rascvetalim drvetom breskve, da će podržavati jedan drugoga u svemu, i živeti kao braća. Sudbina je htela da se njih trojica upletu u ratna previranja i dvorske spletke u doba velike krize dinastije Han, gde je upravo Liu Bei isplivao kao dobitnik, i u istoriju ušao kao jedan od najvoljenijih vladara drevne Kine.

No istoriju pišu pobednici – a Liu Beijevoj reputaciji svakako je doprinelo to što je postao glavni junak „Romanse tri kraljevstva“, romana napisanog u 14. veku, koji je postavio osnove avanturističke epike na azijski način, i pretvorio se u narativni arhetip na kome i danas počiva pop-kultura od Kine do Japana. Govorićemo o onome šta se zna o istorijskim okolnostima, kako su one interpretirane u čuvenom romanu, i konačno kakav je uticaj samog romana na savremenu pop-kulturu, od wuxia filmova, do animea i mangi. Jer ako ste mislili da je „Igra prestola“ puna intriga, zabadanja noževa u leđa, nesrećnih ljubavi, neočekivanih preokreta, i junaka s ograničenim rokom trajanja, ni ne slutite šta kineska istorija ima da ponudi.

Učesnici na predavanju: Isidora Vlasak, Dušan Kosanović

20:00 – Tribina – Hajao Mijazaki – Put do Giblija i još po nešto… (Geekovacha)

Hajao Mijazaki – Ime koje najčešće vezujemo za studio Ghibli, a koji je poznat po legendarnim naslovima kao što su Totoro, Howl’s Moving Castle, Princess Mononoke, Spirited Away, itd. U ovkiru ove tribine će biti predstavljen rad Hajao Mijazakija pre osnivanje studija Ghibli, kao i tome gde je sve nalazio inspiraciju da postane jedno od najbitnijih imena u anime industriji u Japanu, ali i u svetu.

Učesnici na tribini: Bojan Vukadinović, Jelena Jokanović, Nemanja Popović, Nenad Grujić, Stefan Mitov Radojčić,…

21:00 – Projekcija filma: “Toward the Terra”

„Toward the Terra“ (Tera he) je naučno-fantastični film zasnovan na istoimenom manga serijalu iz 1977. godine. Autorka tog serijala, Keiko Takemija,  je članica poznate „Year 24 group“, grupe šođo manga autorki koje su dovele do preporoda žanra uvođenjem ozbiljnije tematike i odstupanjem od klasičnih priča o romansama između devojčica i dečaka. Neki smatraju njeno delo „In the sunroom“, prvim predstavnikom šonen-ai žanra.

Filmska adaptacija „Toward the Terra“ je izašla 1980. godine, pod režijom Hideo Onćija u okviru studija Toei animation. Priča je smeštena u dalekoj budućnosti gde je čovečanstvo napustilo zagađenu Zemlju i započelo život u svemiru u naizgled utopijskom društvu pod strogom kontrolom vlade. Četrnaestogodišnji Đomi se nađe na meti vlade kada počne da preispituje kako društvo funkcioniše, ali za njim tragaju i rasa ljudi sa psihičkim moćima zvani Mu, koji generacijama vode pobunu protiv vlasti.

MALA SALA

13:00 – Tribina – Putopisi iz Koreje

Svake godine ambasada Koreje otvara konkurs koji pruža priliku da pobednici posete ovu zemlju. Ilija Veljić će nam preneti svoje iskustvo i ispričati kako je došao do ove nagrade. Naravno, biće dosta reči o poseti Seulu i drugim gradovima Južne Koreje, kao i ljudima koje je sreo. Osvrnuće se na prirodne lepote, arhitekturu, ali će vam otkriti i koja su najbolja mesta za šoping, koje klubove i karaoke barove treba posetiti, i naravno, biće par reči o hrani.

Učesnici na tribini: Ilija Veljić

14:30 – Tribina – Uz igru kroz Aziju – Putopisi

Nešto sveže i potpuno novo! Na Japanizmu ove godine priključiće nam se zamenik umetničkog direktora folklorne sekcija AKUD „Ivo Lola Ribar“, Dobrosav Gročić  koji je imao priliku da zajedno sa svojim folklornim ansamblom poseti, u roku od godinu dana i Kinu i Japan! Kako se to desilo, kakvi su utisci i šta to sve nama folklor može da priušti možemo saznati na ovom zanimljivom i krajnje neobičnom predavanju.

Učesnici tribine: Dobrosav Gročić, Višnja Gročić

16:00 – Kosplej budžetiranje – Uradi sam

Verovatno prva pomisao mnogih zaljubljenika u šarene i svetlucave kosplej kostime je upravo – „Mora da je mnogo skupo“. Ovo često nije istina, a u ovom izdanju kosplej radionice obratićemo se direktno problemu izdvajanja novca za kostimiranje, procenama gde je i kada vredno za nešto dati više ili manje para, i kako se jeftinijim sredstvima i tehničkim smicalicama dovijati da nešto izgleda daleko skupocenije nego što zapravo jeste.

Radionicu vodi: Jovana Ninković

17:30 – Go Nagai: Život i Delo [F4F]

Povodom velike popularnosti najnovije adaptacije Nagaijevog Devilmana (“Devilman Crybaby”), ovo predavanje će se baviti životom i delom čuvenog manga autora i njegovog uticaja na anime i manga kulturu.

Predavač: Lazar Jovićević

19:00 – K-POP Radionica: Random Play Dance [F4F]

K-POP postaje ogroman u svetu kao i kod nas. Kao neko ko je jako dobro upoznat sa našim kpop fandomom, jer sam i sama deo njega, znam da bi ovako nešto mnogi hteli i prisustvovali bi u masovnom broju. Ideja je da radionica traje to traje svega 60 minuta, a da najbolji plesači dobiju nagradu. Cilj nam je da što više ljudi koji vole kpop dođu i da se zabavimo.

Šta je random play dance?

Na početku radionice bi krenuo mik pesama u trajanju od 30/40 minuta i kada bi neko prepoznao pesmu izašao bi u centar da pleše

20:30 – VIP Druženje

Kao što je običaj, posetioci sa VIP kartama u subotu uveče mogu da uživaju u posebnom programu – mini žurka uz piće i druženje sa našim ekskluzivnim gostima…

TAVERNA

13:00 – Aikido demontracija

Aikido je tradicionalna japanska borilačka veština po vrednostima koje baštini, a ujedno je i moderna, nastala je u XX veku. Prezentacija će prisutnima prestaviti sve tehničke aspekte aikidoa u godini u kojoj se obeležava 50 godina od kada je aikido došao kod nas. Gledaoci će imati priliku da postave pitanja ako to budu želeli na kraju demonstracije na kojoj će učestvovati članovi Aikikai Srbije iz Beograda, Zemuna, Novog Sada i drugih gradova Srbije gde se vežba u našim klubovima.

Vođa demonstracije: Saša Obradović – Aiki

ČETVRTI DAN

VELIKA SALA

13:00 –  AMV 8 Best of 2

AMV 8 je serija kratkog humorističkog AMV-a koja već devet godina kombinuje japansku animaciju i domaće audio zapise, pesme, citate iz filmova i serija, reklame i sve ostalo zamislivo na jeziku bivše Jugoslavije. Ovaj put smo pripremili za vas još jednu kompilaciju najboljih klipova u prethodna četiri izdanja AMV 8 serije, od AMV Ha8 do AMV 8 VII. Spremite se da uživate, koliko je to moguće, u probranim najsmešnijim i najblesavijim insertima skupljenim tokom protekle četiri godine rada Pičvajz Pikčers studija.

14:30 – SAD i Japan – od „neprirodne prisnosti“ do „prirodne saradnje“

Čuveni američki istoričar i diplomata Džordž Kenan je odnos SAD i Japana nakon Drugog svetskog rata opisao kao „neprirodnu prisnost“, poredeći taj odnos sa ugovorenim brakom. Kako su SAD uticale na Japan tokom okupacije, kako su okupacione snage na čelu sa generalom Makarturom izvršile „reorijentaciju Japana“, koje je posledice ostavila okupacija na japansko društvo? Kako je to sve uticalo na japansku kulturu? Kako su SAD i Japan postali najbliži saveznici nakon tragičnih događaja tokom Drugog svetskog rata? Pregled istorije japansko-američkih odnosa u drugoj polovini XX veka, sa posebnim osvrtom na sprovedene reforme koje su izmenile izgled japanskog društva.

Predavač:  Nemanja Paleksić

16:00 – Predocenjivanje

Pregled kostima za kosplej takmičenje od strane sudija. Ovom programu mogu da prisustvuju samo posetioci sa VIP kartama.

17:30 – Kosplej takmičenje

Nedelja je rezervisana za najiščekivaniji događaj svakog Japanizma: kosplej spektakl. Za svaki slučaj, ponovićemo definiciju kospleja još jednom: reč je o specifičnom kostimiranju inspirisanom likovima iz sveta mangi, anime ostvarenja i video igara – ali i zapadnih stripova, filmova i TV serija. Međutim, cilj nije samo uspešno se obući u određeni lik, nego i što bolje ga dočarati svojim držanjem, nastupom, govorom, performansom, ili šta god vama izgledalo kao dobra ideja. Kosplej takmičenje pruža priliku onima koji su se odvažili da se pojave maskirani da na sceni prikažu svoj lik – pod reflektorima, uz svetlosne efekte i odgovarajuću muziku.

Ponovo ćemo primeniti sistem ocenjivanja po kome se bira pet najboljih takmičara: Najbolji junior, Najbolji krafting, Najbolje šivenje, Najbolji performans, i Najbolja interpretacija lika. Od četiri seniora, bira se Grand Prix pobednik Japanizma, koga čeka godinu dana „sušenja“ sa zabranom takmičenja, ali i promocije, intervjui, učešće u kosplej žirijima, gostovanja na stranim konvencijama, i svašta još nešto.

21:00 – Dodela nagrada i zatvaranje događaja i nastup Kanon Mizuno

Kao i svake godine kraj i zatvaranje Japanizma su predviđeni za dodelu nagrada za kosplej takmičenje, kao i za najbolje ilustratore koji su poslali svoje radove za izložbu. Ukratko, opraštanje do sledeće godine!

MALA SALA

13:00 – Is this really Japan!? – Kanon Mizuno

Da li je istina da Japanci jedu sirova jaja?

Zašto Japanci biraju svoje partnere u zavisnosti od njihove krvne grupe?

Zašto se iz toaleta čuje žubor reke?

Šta znače “crvene niti” u Japanu?

To je normalno u Japanu.

Čudno bi bilo kada bi svi širom sveta to znali!

Pričaću o pravom Japanu koji će vas iznenaditi.

Predavač: Kanon Mizuno

Prevodioc: Mateja Matic

14:30 – Tribina – Onmyouji – Igra iz Kine koja osvaja svet

U moru mobilnih aplikacija koje nas stalno bombarduju da ih skinemo na telefon i isprobamo, retko koja se istakne, a kamoli zaživi. Jedan gigant za koji se na našim prostorima tek sad čuje, dolazi pravo iz najvećih kineskih developerskih krugova, pod imenom “陰陽師Onmyoji”. Ova mobilna igra na Istoku dominira već nekoliko godina, a broji i uspehe jakim probojem na zapadno tržište.  Kombinovanjem vrhunske 3D grafike i zaraznog stila igre, ovo fantazijsko RPG remek delo igra na kartu naših potreba za sakupljanjem prelepih moćnih karaktera. Na tribini ćemo pričati o tome kako je zaraza počela, besramno priznati da smo zavisnici, i diskutovati o tome šta je sve prouzrokovalo da smo i dan danas navučeni na igru, iako smo je već dve godine igrali isključivo na kineskom jeziku.

Učesnici na tribini: Marina Žikić, Mina Petrović, Sanja Gajin

16:00 – „Sa Interfejs Kulture u Lincu na IAMAS u Japanu“

Cilj odlaska Isidore Fićović u Japan, na IAMAS u Okagi (Gifu prefektura), je bilo istraživanje kaligrafskog pisanja za master teze „Interaktivnost u gestu crtanja/pisanja“ na Interfejs Kulturi (Interface Culture) u Lincu, Austriji. Pored toga, u periodu od decembra do februara 2015/16. autorka je obišla više gradova u Japanu, držala gostujuće predavanje za profesore i studente na Kokusai Gakuin Univerzitetu grafičkog dizajna u Hirošimi. Njeno iskustvo biće predstavljeno na predavanju praćeno foto dokumentacijom.

Predavač: dipl mr Isidora Fićović

18:30 – Kosplej žurka – Posle nastupa

Kako bi svi kosplejeri mogli da se dobro zabave dok su u kostimima organizujemo i “Kosplej žurku” koja će se održat nakon nastupa u velikoj sali. To će biti idealna prilka da se fotkate sa svim kosplejerima koji su se takmičili, ili sa onima koji su tu nevezano od takmičenja.

PROPRATNI PROGRAMI:

Taverna:

Sala Amerikana će i ovoga puta poslužiti kao taverna, tj. mesto gde će posetioci moći da se osveže uz sokove, domaće pivo ili uz sushi. Takođe, ovde će biti i takmičenja u video igrama, kao i fotkanje kosplejera. Dakle, ćošak za zabavu i opuštanje.

Prodajni sajam – Svaki dan od 13h do 21h

Naš prodajno-izložbeni sajam s dobrim razlogom spada u najatraktivnije sadržaje Japanizma jer se tu mogu pazariti stvari koje se inače retko viđaju u slobodnoj ponudi – unikatni nakit i odeća, posteri, bedževi i crteži u manga stilu koje su svojeručno izradili naši mladi umetnici; anime figure, torbe, privesci za ključeve i slična roba; gostujući izlagači itd.

Izložba radova – WACOM Nagradna izložba na glavnu temu – Svaki dan od 13h do 21h

Jedan od sadržaja koji iz godine u godinu ponavljamo još od prvog Japanizma jeste nagradna izložba za likovne radove u manga stilu. Radovi nam dolaze iz čitave Srbije, a sve više i iz susednih zemalja. Najbolje radove na glavnu temu Japanizma, „Božanstva Azije“, očekuju veoma vredne Wacom nagrade i skupa crtačka oprema od našeg glavnog sponzora, a pobednik će imati čast i da dizajnira plakat za sledeću konvencij “Balkan Asia Convention” 2019.

Izložba radova – Slobodna tema – Svaki dan od 13h do 21h

Pored izložbe radova za glavnu temu tu je i izložba radova na “Slobodnu temu”. Najboljem umetniku koji je svoje veštine izrazio slobodnom temom biće dodeljena simbolična nagrada.

Kosplej štand:

Kao i svake godine, na kosplej štandu Sakurabanine radionice kosplejeri će svakodnevno moći da se posluže alatkama u slučaju da neki deo kostima popusti. Ovde ćete moći da kupite i neke od uvek traženih kosplej aksesoara i printove Sakurabanine kosplej ekipe. Takođe, u subotu će Jovana Ninković – Tenshi opet organizovati happy hour za sređivanje perika, gde ćete moći da donesete vaše perike na osnovno šišanje i stilizovanje. Tačan termin sređivanja perika biće blagovremeno objavljen.

Društvene igre

U sklopu Japanizma, kao i svake godine, drugari iz klubova društvenih igara će se pobrinuti da posetioce upoznaju sa nekim od najpopularnijih kartičnih i igara na tabli.

Turniri u video igrama:

Prvi dan:

15:00 – Turnir: Tekken 7

15:30 – Turnir: Naruto Shippuden: Ultimate Ninja STORM 4 Road to Boruto

Drugi dan:

15:00 – Turnir: BlazBlue: Cross Tag Battle

15:30 – Turnir: Dragon Ball FighterZ

Treći dan:

13:00 – Turnir: Hearthstone [KlanRuR]

15:00 – Turnir: Mortal Kombat XL

15:30 – Turnir: Injustice 2

Karte:

Karte se mogu kupiti preko eventimovog sajta (http://www.eventim.rs/rs/ulaznice/japanizam-beograd-dom-omladine-beograd-465439/event.html), kao i na svim njihovim prodajnim mestima širom Srbije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here