Južna Bačka krije usamljeni breg

Visoravan predstavlja ravničarski ili blago brežuljkasti predeo koji je znatno viši od područja u kome se nalazi. Tako se naziva uzvišenje na nadmorskoj visini preko 200 metara. Upoznajmo Titelsku visoravan koja je smeštena između Mošorina, Loka, Vilova, Titela i reke Tise.

Titelska visoravan. Izvor fotografije: www.javolimsrbiju.rs

Titelska visoravan ime je dobila po istoimenom gradskom naselju u Južnobačkom okrugu. Titel se prostire uz desnu obalu Tise preko puta ušća Begeja u Tisu. U neposrednoj blizini Tisa se uliva u Dunav na južnim obroncima Titelske visoravni.  Sedište je opštine u kojoj se pored Titela nalaze i sela Vilovo, Gardinovci, Mošorin, Lok i Šajkaš. Predpostavlja se da su ljudi naseljavali ovo područije u praistorisjko doba baš zbog položaja reka koje su omogućavale navodnjavanje zemljišta i razvoj poljoprivrednih delatnosti.

Panorama Titela. Izvor fotografije: www.airban.net

Prema nekim izvorima pretpostavlja se da se ime Titela vezuje za period rimskog carstva i cara Tita (Tit Flavije Vespazijan ) mada se ne može sa sigurnošću reći.

Reka Tisa. Izvor fotografije: www.titelskibreg.com

Reka Tisa je najduža pritoka Dunava, protiče kroz Panonsku niziju. Lepote  Tise možete otkriti ovde.

Titelski breg pokraj Tise. Izvor fotografije: www.pkborkovac.org

Titelski breg je završetak Titelske visoravni na teritoriji sela Šajkaš. Nadmorska visina mu je nešto iznad 120m a pruža se pravcem severozapad-jugoistok. To je lesna zaravan koja je nastala navejavanjem lesa pri njegovom formiranju. Dužine oko 18 km i širine oko 7km.

Brojne biljne i životinjske vrste su odabrale ovaj predeo kao stanište. Predloženo je da Titelski breg postane područije zaštićenih vrsta.

Arheološki lokalitet Kalvarija. Izvor fotografije: spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs

Arheološki lokalitet Kalvarija ili Titelski plato je mesto na kome su pronađeni ostaci iz vremena praistorije, antike i srednjeg veka. Pod zaštitom je Republike Srbije kao arheološko nalazište od izuzetnog značaja. Prostire se na uzvišenju tromeđe Banata, Bačke i Srema. Ima pogodan strateški položaj a pretpostavlja se da je nekada bio ostrvo okruženo vodotokovima.

Đorđe Balašević u svojoj pesmi pominje ovaj lokalitet u stihovima pesme Neizrečeno.

https://www.youtube.com/watch?v=bGphLxA_3XQ

Bogatstvo biljnog i životinjskog sveta, i Tisa koja nudi beskrajna uživanja posetiocima u ovim vrelim letnjim danima pravi su izbor za ljubitelje prirode.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here