Kad grad ukrade srce: Pančevo

„Dunav se uliva u Tamiš, iz svih mora, iz svih okeana, Pančevo – to je kad se vratiš, u svoje srce jednog dana.“ Ovim rečima je Miroslav Mika Antić opisao Pančevo.  Bio je u pravu. Pančevo vam jednostavno ukrade srce.

Prepoznatljiv po buvljoj pijaci i zagađenom vazduhu, ispod negativnih etiketa krije kulturna dobra, odličan provod i sjajne cene.

Ekonomski i kulturni centar Južnobanatskog okruga, udaljen je 18 km od Beograda. Do njega lako možete stići vozom i autobusom bilo da dolazite iz pravca Beograda ili Vršca.

Kulturno nasleđe

„Vodena kapija grada“ je popularni naziv za svetionike koji se nalaze na ušću. Sagrađeni su 1909. za vreme Austrougarske vladavine, kada je Pančevo bilo razvijen industrijski centar i roba se transportovala rečnim putem, stoga  je bilo neophodno izgraditi svetionike radi signalizacije.

Građeni su od žute opeke  i jedini su svetionici duž celog Dunavskog toka. Na svoj stoti rođendan  svetionici su obnovljeni i stavljeni pod zaštitu države.

Pančevački svetionici su ostavili svoj trag  u filateliji. Kao jedini rečni svetionici našli se se na poštanskoj markici izdatoj u vreme Srba, Hrvata i Slovenaca.

Na keju, kod lokalnih alasa, možete se informisati o polascima čamaca koji prolaze pored svetionika I odvoze putnike do beogradskog kupalista “Bela stena”.

Pored svetionika, Pančevo se može pohvaliti veoma značajnim spomenicima kulture

Preporučujem da obiđete Preobražensku crkvu sagradjenu 1873. i crkvu Bogorodičinog uspenja. Posebno zanimljiva je crkva Svete Ane, poznata kao Vajfertova kapela, porodična zadužbina Đorđa Vajferta.

Jedino mesto u gradu na kom se  mogu čuti zvuci orgulja jeste Rimokatolička crkva Sv. Karla Boromejskog, ova crkva se nalazi  na Trgu mučenika, u blizini keja.

Trg je lepo uređen a zanimljiv je podatak da su o vaj trg i crkva poslužili kao scenografija za filmove “Maratonci trce počasni krug”, “Ko to tamo peva”, ”Zona mrtvih”, a ovaj prostor je bio zanimljiv i ekipi koja je radila seriju “Šešir profesora Koste Vujića” pa su se mladi glumci na neko vreme našli u klupama Pančevačke gimnazije.

Prateći trag kamere, stićićete do keja na kom je sniman “Balkan ekspres“. Za ljubitelje železnice tu je muzejska kompozicija koja se sastoji se od parne lokomotive i dva vagona . Na keju se nalazi  crveni magacin, sagradio ga je vojni erar 1785. i kao žirni magacin, ima veliku dokumentarno-istorijsku vrednost.

U blizini je stara zgrada koja čuvatajnu Vajfertovog piva. Zgrada stare pivare je je najstarji industrijski objekat na teritoriji Vojvodine.

Atrakcije, manifestacije i sport – Pančevo

Mesto na kom se možete opustiti, uživati u prirodi,  na kom možete zasvirati gitaru i zabaviti se sa prijateljima je Narodna bašta.  U centru Narodne bašte na muzičkom paviljonu tokom “Pančevačkih letnjih večeri” održavaju se muzičke manifestacije, dramske minijature i književne večeri.

Ukoliko ste raspoloženi za nešto drugačiji provod, volite glasnu muziku  i gužvu, onda je za vas idealan trenutak da Pančevo posetite za vreme karnevala. Karneval u Pančevu ima internacionalni karakter, dobra zabava sa pregršt maštovitih maski. U povorci se nađe oko 2.000 kostimiranih učesnika, čije su tačke praćene glasnom muzikom. Spoj različitih kultura I tradicija je ono što ovu manifestaciju čini značajnijom.

Za ljubitelje adrenalina preporučujem avantura park  u blizini tržnog centra “Aviv parka”.

Možete  se oprobati u penjanju na veštačku stenu ili u vožnji skejtom. Ako vam više prijaju sigurniji sportovi, u zavisnosti od doba godine kada dolazite, možete otići na bazen ili  na klizanje.

Nije kao što izgleda

Prva asocijacija na Pančevo jeste buvlja pijaca. Na prvi pogled loša etiketa ima svoje dobre srane: na buvljaku se može jeftino pazariti, ma svega, možete upoznati druge kulture i probati kinesku hranu koja je  veoma ukusna,

 Lepe devojke i dobar provod

Lepe Pančevke su sportski aktivne i osvajaju medalje na takmičenjima u fitnes bodi bildingu, takođe su udružene u nekoliko karnevalsih i plesnih grupa.

Ukoliko želite da izađete i  dobro se provedete  tu su: “Konoba 32” ,”Acin ranč” , “Crni leptir” i “Šajka” na keju .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here