Kako da efikasno hvatate beleške?

Svako je nekad bio u situaciji u kojoj mu je bilo potrebno da hvata  beleške, bio to školski čas, fakultetsko predavanje, poslovni sastanak, prisustvo na seminaru itd. Uopšte uzev, prva asocijacija na hvatanje beleški jesu studenti, jer na fakultetu nema tradicionalnog diktiranja kao u školi.

Student je taj koji treba da nauči da odvoji bitno od manje bitnog i u skladu s tim i beleži informacije koje su relevantne za kolokvijum, ispit, posao u budućnosti.

Koliko puta vam se dogodilo da prikupljajući materijal za učenje kopirate tuđe beleške, jer im verujete više nego svojim? To može biti dodatno stresno jer se ne možete u tuđim zapisima snaći onako kako biste se snašli u svojim. Na to utiče više faktora – čitljivost rukopisa, sopstvene skraćenice koje osoba koristi pri hvatanju beležaka, organizacija prostora na papiru koja je poznata samo osobi od koje ste beleške pozajmili itd.

Kako efikasno hvatati beleške

Portal Mladi će vam otkriti tajnu kako efikasno hvatati beleške, pa da vi postanete ona osoba na fakultetu koja je poznata kao odličan „hvatač beleški”. Budite vi ti od kojih će drugi kopirati beleške i biti vam zahvalni zbog toga.

  1. Budite opremljeni.

Prva i osnovna stvar za efikasno hvatanje beleški jeste da na predavanje dođete opremljeni. Šta to znači? To znači da ne treba da pišete na raznim papirima, već da imate beležnicu u vidu sveske, rokovnika, notesa u kojoj ćete beležiti informacije. Ukoliko beleške hvatate na laptopu, pobrinite se da bude napunjen ili da sedite pored neke utičnice u koju ćete moći da ga uključite. Izaberite pogodno mesto za sedenje odakle ćete moći dobro da vidite tablu ili slajdove ukoliko je predavanje u vidu prezentacije. P.S. Olovku možete pozajmiti od nekoga ukoliko je trenutno nemate kod sebe.

  1. Budite pripremljeni.

Nakon opreme dolazi priprema. Informišite se o predavaču, njegovom načinu predavanja i načinu ispitivanja, jer ćete tako znati na šta posebno treba da obratite pažnju. Ovo vam znatno može olakšati proces učenja i uštedeti dragoceno vreme. Poželjno je da pre predavanja iščitate beleške sa prethodnog predavanja, jer se najčešće informacije nadovezuju jedna na drugu i objašnjavaju jedna drugu.

  1. Budite aktivan slušalac.

Efikasno hvatanje beleški ne podrazumeva to da svaku profesorovu reč treba da zabeležite, naprotiv. Pre svega, nemoguće je stići da zapišete sve, a takođe, neće vam ni biti potrebno da naučite bukvalno sve što je profesor izgovorio. Predavanje treba da slušate i razumete, a da beleške budu vaše reči uz dodatne nove pojmove koje treba da zapamtite. Tako ćete lakše organizovati beleženje i nećete imati previše posla kod kuće.

  1. Budite slobodni da postavite pitanje.

Nemojte se ustručavati da postavljate pitanja. Ukoliko nešto ne razumete, odmah pitajte predavača da vam objasni. Ako ima nejasnoća još u toku predavanja, nesumnjivo će ih biti i u toku učenja. Ne oslanjajte se na tuđe razumevanje i interpretaciju.

  1. Zapisujte ono što je najvažnije.

S obzirom na to da je primarna literatura za učenje knjiga, beleške su samo pomoćno sredstvo, na predavanjima beležite samo najupečatljivije informacije. Naročito nemojte zapisivati ono što već znate jer tako samo nepotrebno gubite vreme, a i prostor. Neka vam fokus budu nove informacije.

  1. Koristite tehniku „pitanje – odgovor”.

Ovo je jedan od najefikasnijih načina pisanja beleški i učenja generalno. Pažljivo slušajte predavača, pa  na osnovu toga formulišite pitanje i odgovor. Potrudite se da pitanje ima ključnu reč koja će vam pomoći da se brže setite odgovora.

  1. Koristite skraćenice.

Razvijte sopstveni način pisanja i skraćivanja reči, jer beleške zapisujete prvenstveno za sebe. Koristite iste skraćenice za iste reč. To će vam uštedeti vreme i prostor, a tako ćete stići da čujete i zapišete sve što je važno.

  1. Neka vam beleške budu vizuelno „privlačne”.

Koliko god vam ovo zvučalo smešno, upravo od izgleda beleški može zavisiti i želja za učenjem. Dakle, neka vaše beleške budu uredne. Uvek počnite novo predavanje na novoj strani. Na vrhu stranice napišite datum i ime predavača (ukoliko imate čuvenu „svaštaru”, napišite i naziv predmeta). Trudite se da pišete čitko i uredno. Ukoliko ste vizuelni tip učenika, koristite simbole, dijagrame, strelice i druga vizuelna pomagala pri učenju.

  1. Istaknite bitne pojmove bojama.

Dobro je poznato i dokazano da bojenje bitnih reči i definicija pomaže lakšem pamćenju i učenju. To je zato što boja stimuliše kreativnu stranu mozga, zbog čega beleške postaju interesantnije i kao takve lakše se pamte. Koristite različite boje markera za različite delove beleški – odvojte definicije od zaključaka i pitanja. Odredite boje onako kako je vama najlakše da zapamtite informacije.

  1. Čitajte beleške nakon predavanja.

Kao što treba da čitate beleške pre predavanja, treba da ih čitate i nakon predavanja. To omogućava brže, efikasnije i dugoročnije pamćenje. To ne podrazumeva da treba da im posvetite sate nakon predavanja. Dovoljno vam je 15 do 20 minuta da ih iščitate istog dana kada ste ih i pisali.

Sada kad ste efikasno zapisali svoje beleške, preostaje vam samo da učite i razmenjujete ih sa svojim kolegama. Srećno!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here