Kako da lakše komunicirate i unapredite veštine govora

VEŠTINE GOVORA – Ako ne želite da ostavite utisak asocijalne osobe, saznajte kako možete lako da poboljšate svoju komunikaciju sa drugima.

Ako neka osoba nije baš najbolja u komunikaciji, ne treba je odmah otpisati kao asocijalnu. Možda ona ima mnogo toga zanimljivog da ponudi, ali nije baš vešta sa rečima. Obično to ima veze i sa stidljivošću, ali dobra stvar je u tome što se sve prevazilazi s godinama. Naravno, i vežbom. Zapravo, vrlo je lako biti komunikativan i lako je stvoriti od sebe dobrog govornika.

Potrebno je samo malo truda i nekoliko trikova:

 • Nauči novi jezik. 

Učeći strane jezike podstičeš svoju komunikativnost, savladavaš nova gramatička pravila, nove reči, saznaješ na koji način je i tvoj jezik struktuiran. Još je bolji efekat ako to radiš sa drugim ljudima jer tako zajedno možete da razgovarate i vežbate. Naravno, postoje i razne audio vežbe na Internetu, a za „sprovođenje’’ naučenog, pokušaj da otputuješ u zemlju čiji jezik učiš.

 • Čitaj, slušaj…

Čitanje knjiga i časopisa, slušanje muzike ili drugih sadržaja takođe će ti pomoći u boljem izražavanju. Naučićeš nove jezičke konstrukcije, obogatiti svoj rečnik kao i stil pisanja i govora.

 • Upiši neki kurs.

Ne samo što ćeš naučiti nešto novo (recimo, ako te zanima novinarstvo upiši kurs novinarstva), nego ćeš i komunicirati sa novim ljudima i imati priliku da razvijaš svoje društvene sposobnosti.

 • Ponavljaj.

Ukoliko je potrebno da održiš neku prezentaciju, govor, odeš na razgovor za posao, potrebno je da se dobro pripremiš i lepo sročiš to što želiš da kažeš. Bitno je da tekst mnogo puta ponavljaš dok lepo ne uvežbaš, a ako ti je neprijatno da te neko sluša, snimi se telefonom i onda preslušaj. Ako pomisliš da nešto nije kako treba, ispravi sve što ti zasmeta i eto odličnog govora!

Izvor: Youtube Screenshot
 • Proveri svoju poštu.

Ako ne služe ničemu drugom, društvene mreže bar pomažu u komunikaciji. Iako ti deluje čudno, tako je. Ipak, moraš malo da uključiš mozak da bi napisao razumnu poruku koju će primalac moći da razume. Isti slučaj je i sa SMS porukama i mejlovima. Zato, nemoj da te mrzi da odgovoriš dosadnoj koleginici koja ti opet traži da joj objasniš neki zadatak.

 • Raduj se.

Za komunikaciju nisu dovoljne samo reči. Tvoj stav će takođe uticati na način na koji će te druge osobe doživeti. Ispravi se, diši duboko, smej se, budi pozitivan/na i pristupačan/na. Sa takvim osobama je lako razgovarati bukvalno o bilo čemu!

Ovako ćeš unaprediti svoje veštine govora

 • Ako držiš govor ili prezentaciju, uvek imaj beleške, odnosno, ključne reči koje će ti pomoći da ne zaboraviš važne stvari.
 • Vežbaj, ponavljaj, koliko god je puta potrebno. To će ti dati samopouzdanje.
 • Koliku god tremu da imaš, udahni duboko i opusti se. Sačekaj koji trenutak pa onda počni da govoriš, i neka to bude sporo i razumljivo.
 • Ostvari kontakt očima sa onima kojima se obraćaš. To je važno jer će na taj način tvoja publika imati osećaj da zaista njima govoriš. Ako ti je to teško, prvo vežbaj sa prijateljima ili porodicom.
 • Neka tvoj glas bude dinamičan, naglašavaj reči i činjenice koje su važne, ponekad uspori, zastani, pokušaj da privučeš pažnju onim što govoriš. Niko ne voli monotone monologe.
 • Na kraju, vežbaj govor tela. Kreći se, gestikuliraj, vežbaj mimiku. Uživi se u ono što govoriš i sigurno će svima biti zanimljivo. Malo glume je kod držanja govora neophodno.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here