Čuda sa jednim hitom

Mnogo je muzičkih izvođača koji su svet osvojili samo jednom pesmom i posle bukvalno nestali sa muzičke scene. Mi vas podsećamo na one koji su ostavili najveći utisak.

Postoji mnogo pevača koji su svet osvojili samo jednom pesmom i posle toga – pali u zaborav. Muzička arhiva sačuvala je brojne takve primere i gotovo da nije bilo žurke na kojoj se nisu mogli čuti hitovi poput „Obssesion“ ili „Asereje“. Postoji i termin kojim se obeležavaju ovakvi izvođači.

One hit wonder (srp. „Čudo sa jednim hitom“) je izvođač koji je zavladao muzičkom scenom samo jednom pesmom i posle toga bukvalno nestao sa scene ili mu se više nije posrećilo kao tada, uprkos brojnim snimljenim pesmama. Ta pesma mu je donela brojne nagrade, nastupe, fanove, ali sve posle toga više nije imalo intenzitet kao prva pesma. „Portal Mladi“ vas podseća na one bez čijih pesama nijedno leto nije moglo da prođe. Krenimo kroz ovaj muzički vremeplov…

VANILA ICE – ICE, ICE BABY (1990)

Ko se ne seća ovog hip hop klasika? „Ice Ice Baby“ koju je Robert Van Vinkl. poznatiji kao Vanilla Ice, napisao sa 16 godina, verovatno nije ni slutio uspeh koji će mu sama pesma doneti. To je bila prva hip hop pesma koja je dospela na 1. mesto u Americi, a album „To the Extreme“ je čak 16 nedelja bio najprodavaniji na tom području.

Pesma je poprimila različite kritike: dok su je neki mediji svrstavali među najgore snimljene ikada, neki su je stavili na listu najboljih. Eminem je izjavio kako posle ovoga više nije želeo da repuje. Kako god okrenete, Vanilla Ice će biti poznat po ovoj pesmi, jer nijedan od narednih singlova i albuma nije bio ni približno uspešan kao ovaj.

RIGHT SAID FRED – IM TOO SEXY (1991)

 „Im Too Sexy“ koju je britanski bend „Right Said Fred“ snimio davne 1991. godine postala je svetski hit. Kritičari su ocrnili tekst pesme, ali to je nije sprečilo u svojoj radijskoj dominaciji. Pored ove pesme koja se može smatrati njihovim zaštitnim znakom, oni su imali još jednu hit pesmu – „Deeply Deeply“. Njihova popularnost je vremenom počela da opada uprkos brojnim albumima koje su kasnije izdali. Njihov poslednji je izdat 2011. godine.

 LOS DEL RIO – MACARENA (1995)

 

 Svi znamo za čuvenu „Macarenu“. I većina zna samo naslov pesme, dok ostatak peva prema svom nahođenju. Koreografija i zarazan latino ritam pesme ostali su upamćeni i skoro sve generacije su upoznate sa ovim fenomenom pop muzike. Pesmu je snimila španska grupa „Los Del Rio“ i mnogi je smatraju najuspešnijim čudom sa jednim hitom. Pesma je doživela veliki uspeh globalno i brojne prerade: pored legendarnog originala, postoji i „Muppet Show“, kao i božićna verzija ovog klasika dens muzike. „Los Del Rio“ je izdao 11 albuma, ali nijedan nije doživeo slavu čuvene „Macarene“.

 AQUA – BARBIE GIRL (1997)

 Na takmičenju za najiritantniju pesmu ikada, svakako bi pobedila pesma tinejdž grupe „Aqua“, „Barbie Girl“. U gužvi dečačkih i devojačkih bendova koji su nicali krajem devedesetih, ova pesma o životu najpopularnije lutke na svetu doživela je veliki uspeh na top listama. Gotovo svuda je bila na 1. mestu. Pesmu su obradili mnogi izvođači, bila je deo mjuzikla i tv serija… Grupa je u svoje vreme bila veoma popularna, izdala je tri uspešna albuma, ali samo je „Barbie Girl“ ostala upamćena.

BAHA MEN – WHO LET THE DOGS OUT? (2000)

 

 Davne 2000. godine, Anslem Daglas snimio je pesmu „Who Let the Dogs Out?“ koju je grupa „Baha Men“ preradila za potrebe filma „Rugrats in Paris“. Pesma je neočekivano postala veliki hit u Americi i Velikoj Britaniji. Dobili su čak i nagradu „Gremi“ za najbolju dens pesmu. Ovaj hit mogao se u to vreme čuti svuda: u reklamama, serijama, filmovima,… Svoj poslednji album, nazvan „Hola!“, grupa je izdala pre deset godina.

 LAS KETCHUP – ASEREJE (2002)

Španska grupa „Las Ketchup“ postala je popularna širom sveta zahvaljujući letnjoj pesmi „Asereje“ i koreografiji koju smo svi znali. Pesma je postala globalni fenomen te 2002. godine kada je izdata i do danas je prodata u više od šest miliona primeraka u svetu. Iako pesma u bukvalnom prevodu poziva na ples, članice grupe su same izjavile da pesma i nema neko posebno značenje.

Pojedini stručnjaci javili su se sa mišljenjem da pesma poziva na nečastive sile. Poslednji album su izdale 2006. godine, kada su predstavljale Španiju na „Pesmi Evrovizije“. Međutim, uspeh je izostao: završile su na 21. mestu. Ostalo je lepo sećanje na hit koji smo svi voleli.

 IN-GRID – TOU ES FOUTU (2002)

 Ingrid Alberini, poznatija po scenskom imenu „In-Grid“, postala je uspešna širom Evrope zahvaljujući hitu „Tou Es Foutu“ (srp. „Obećao si mi“). Pesma je postala masivni hit po klubovima širom Evrope, ali i u Britaniji, Australiji i Americi. Usledili su singlovi kao što su „In-Tango“, „Shock“ i brojni drugi, ali nijedan nije postao uspešan kao prvenac. Njena popularnost je opstala samo u Poljskoj, a u 2011. bila je gost rumunske verzije „X Factora“.

AVENTURA – OBSESION (2002)

 Bend „Aventura“ iz Južne Amerike već nekoliko godina nije aktivan, ali pesma „Obsesion“ živi i dan danas. Latino ritam koji prosto mami na ples mnogi pamte danas. Pesma je bila izuzetno uspešna širom sveta, a dodatno je dobila na popularnosti u Americi kada ju je reper Frankie J obradio. Iako su tokom svoje karijere izdali puno albuma, uspeh koji im je donela pesma „Obssesion“ se nije desio.

 O-ZONE – DRAGOSTEA DIN TEI (2005)

 Boj bend iz Moldavije, „O-Zone“, nastao je 1995. i svoje postojanje na muzičkoj sceni je završio 2005. godine. Singlom „Dragostea Din Tei“ ovi momci su postigli veliki uspeh širom Evrope. Dostigao je prvo mesto na top listama u čak 27 zemalja širom sveta i prodata je u osam miliona primeraka, što je čini jednom od najprodavanijih pesama ikada. Bend kasnije nije uspeo da ponovi uspeh ove zarazne pesmice, koja je čak i u Srbiji bila veoma slušana.

 PSY – GANGNAM STYLE (2013)

 Korejski reper PSY je pesmom „Gangnam Style“ zaludeo planetu. Spot u kom ismeva bogataški način života, kao i neobična koreografija, proširili su njegovu popularnost iz Koreje na čitav svet! Sam spot je najgledaniji na YouTube-u. Brojne parodije nastale su na ovu pesmu, a usledile su i nagrade. Pre toga, izdao je par neprimećenih albuma na korejskom tržištu, a hoće li ponoviti uspeh „Gangnam Style-a“, ostaje nam da vidimo u narednom periodu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here