Bizarna venčanja širom sveta

Još od praistorije i nastanka prvog plemena, morala su da postoje neka obeležja, načini ponašanja i običaji koji će svako pleme razlikovati od neke druge zajednice. Kako je civilizacija postajala sve veća i raznovrsnija, tako se širio i spektar onih stvari koji nas čine posebnim u odnosu na „nekog drugog“.

Svaka kultura ima svoj pečat, svoj put, svoj način. Svaki narod ima svoja obeležja od kojih su danas najistaknutiji istorija, jezik, pismo, grb, zastava, himna… Sve te posebnosti ipak nastaju po jednom manje-više istom šablonu, ali starinski običaji idu do najdaljih granica mašte i raznovrsnosti. Neki od njih će Vas zaprepastiiti, neki oduševiti i ostaviti Vas zabezeknute ili pak nasmejati. Ali u svakom slučaju svi su vredni i sve ih treba upoznati. Jednom smo Vam već pričali o sudarima raznih kultura i načinima ponašanja u istim, a ovog puta ćemo da Vas provedemo kroz druge svetove, da stvari sagledate drugim očima, iz drugog ugla…

SEVERNI BORNEO

Daleka Indonezija i treće najveće svetsko ostrvo… Na njegovom krajnjem severu, u zajednici Tridong mladenci posle venčanja ne smeju da idu u toalet tri dana i tri noći?! Da bi se svatovi osigurali kako mladenci neće koristiti toalet, članovi porodice na smenu stražare pred toaletom.

ŠKOTSKA

Noć pre venčanja drugarice mladu potapaju u kiselo mleko, uginulu ribu, katran i perje, a onda je vode na piće. Svrha ove ceremonije je da spreme mladu na sva moguća poniženja koja može doživeti u braku. Hm… Ovo nismo videli u „Hrabrom srcu“.

OSTRVO MARKIZ

Na ostrvu Markiz u Tahitiju mladenci hodaju preko članova porodice i gostiju. Svi svatovi legnu na zemlju stvarajući ljudski tepih preko kojeg prelaze mladenci. Ne zna se značenje ovog čudnog običaja. 

JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

U najjužnijoj zemlji Crnog kontinenta, postoji ritual koji bi kod nas dosta ljudi rado usvojilo. Naime za vreme venčanja mladina i mladoženjina porodica razmenjuju uvrede, a svaki sledeći krug je žustriji. 

INDIJA

Indijci su po monogo čemu neverovatno različiti od ostatka sveta, ali ovako nešto sigurno niste čuli… Prema jednom indijskom verovanju, devojčica rodjena sa zubom koji je već probio desni mora da se venča sa životinjom, obično je to pas ili koza ili će u suprotnom biti prokleta.

MAURITANIJA

Da bi pokazao svoju moć i status muškarca iz Mauritanije mora da oženi debelu devojku. U ritualu devojke stare od 5 do 15 godina šalju se na takozvane farme masti i na silu se hrane hiljadama kalorija kako bi se brzo ugojile, a ukoliko bi odbile hranu bile bi pretučene. 

BENGAL

Mlade iz oblasti Bengala (jugositočna Azija, zahvata oblasti Bangladeša i okružnih zemalja) imaju običajnu obavezu da za svadbeni ručak pojedu jelo pripremljeno sa krvlju iz mladoženjinog prsta. Da bi se pigmejski momak oženio mora medju svojim rodjakama naći devojku koja bi htela da se uda za brata njegove mlade. 

FRANCUSKA

Francuzi imaju običaj da se posle venčanja okupe ispred prozora mladenaca i iz sve snage lupaju u tiganje i šerpe dok ih ovi ne puste unutra na piće.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here