KAKO DA POSTANEŠ RANORANILAC?

Zavidiš ljudima koji su ranoranioci, onima koji su od ranog jutra pričljivi, vredni i puni elana dok tebi alarm zvoni pet puta pre nego što otvoriš jedno oko? Nije problem, navike su tu da bi se menjale!

 Voždovac, 03. jul 2014.

 10:15

„O, ne! Opet sam preterala!”

 U međuvremenu, na drugom kraju grada…

 07:00

„Novo jutro, novi dan, baš sam lepo raspoložena, idem da se istuširam, pa na doručak, pa na jogu, pa da držim časove matematike onom osnovcu, pa ću i ja da učim, pa…”

 A možda ste samo odabrali pogrešnu pesmu za alarm?!

Šalim se, nije to u pitanju, neke osobe su, prosto, jutarnji tipovi i njihov dan počinje kada neko drugi tek legne. Neko je ranoranilac, a neko noćna ptica. Sve je dobro dok tako umete da funkcionišete. Ipak, nekad je potrebno ustati iz kreveta i pre podneva, zar ne?

A možda želite i da počnete novi život kao ranoranilac?

Nikakav problem, to se može lako promeniti samo budite uporni i izdržite barem nekoliko dana, a onda ćete se navići na novi stil života.

Da biste uspeli na svom putu da postanete ljubitelj ranog ustajanja, morate prvo imati neki cilj. Zašto to radite? Zbog zdravlja, učenja i drugih obaveza, bolje organizacije dana? U redu, samo podsećajte stalno sebe na to.

Sada odredite vreme buđenja. U principu, osam sati spavanja je optimum. Znači, ako ustajete u šest legnite oko deset, eventualno jedanaest, dvanaest časova (neki sat više – manje, nije strašno). Možda ćete na početku imati problem da zaspite ranije, ali će se vremenom vaše telo naviknuti na novi raspored spavanja. Ovo praktikujte i vikendom i praznicima, nemojte da se poremetite!

Za alarm odaberite neku veselu, pozitivnu pesmu koja će vas probuditi i razbuditi. Opciju dremež tj. snuz (snooze) izbegavajte kako znate i umete jer je ono vaš najveći neprijatelj! Čak i ako vas omađija, doskočićete mu tako što ćete alarm staviti malo dalje od kreveta pa ćete kada zazvoni morati da ustanete. To je bukvalno pola posla u vašoj nameri da budete ranoranilac.

Dakle, sedam je časova, vi ste na nogama, ali i dalje niste puni elana. U redu, vreme je za finalno razbuđivanje! Imate više mogućnosti: vežbanje, tuširanje ili umivanje hladnom vodom, sunce, svež vazduh, tako da, otvarajte prozore i razmičite zavese! Slušajte veselu, živahnu muziku, namestite krevet (tako ćete i psihološki završiti sa prethodnom noći), meditirajte, popijte kafu (samo pazite da ne postanete kofeinski zavisnik, verujte, lako je to) i šta god vam odgovara da se razbudite i razveselite.

Ako volite da jedete, sledeća stavka će bukvalno biti nagrada za rano ustajanje. Doručak! Naravno, akcenat je na zdravom, hranljivom obroku koji će vam dati energiju,ali ako vam se jede pica, pojedite picu, bar ćete biti srećni i zadovoljni!

Takođe, malo brze hrane neće toliko narušiti vaše zdravlje (osim ako je ne jedete svaki dan, ceo dan), uostalom, dan je dug pa ćete sve kalorije istrošiti dok ponovo ne legnete!

Kada ste sve ovo sproveli jednog jutra, vreme je da se postupak ponovi. Ako zaista imate neki cilj, makar i kratkotrajni (na primer, ispitni rok) nemojte da odustajete, neće vam biti potrebno mnogo da se naviknete na nov stil života.

Želim vam srećno i optimistično jutro!

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here