Kako kupiti zvezde na nebu? Koliko košta ovaj poklon?

Ukoliko ste obećali dragoj osobi da ćete joj skinuti zvezde sa neba, sada je i tomoguće, barem delimično.  U ovom teksu ćemo vam predstaviti kako kupiti zvedu na nebu tj. kako zvezdi na nebu dati ime i pokloniti je voljenoj osobi.

Kako kupiti zvezdu na nebu?

Ovde se ne radi o zvezdama koje su vidljive goilim okom (kojih ima 3.000), jer sve su one davno otkrivene i dodeljena su im imena koja se ne mogu menjati.

Vi možete da birate između svih onih zvezda na nebu koje nisu vidljive golim okom. Naravno, ova kupovina je simbolična i služi kao orginalni poklon za dragu osobu.

Zvezde na nebu
Izvor: pixabay.com

Zvezda na poklon – dajte ime zvezdi

Ime zvezde može da bude ime ili nadimak osobe, ili nešto što za vas ima simbolično značenje. Imenovanje zvezde je dobra ideja za simboličan poklon za devojku, za dečka, za suprugu ili supruga, za rođenje deteta iili za venčanje.

Pored toga, najčešći razlozi zašto se ljudi odlučuju da poklone zvezdu su neki značajni datumi: godišnjice brake, važni datumi u vezi, rođendani…

Koliko košta zvezda na nebu?

Cena imenovanja zvezde na nebu je 16.520 dinara, a ceo posao, uključujući i dobijanje uramljenog sertifikata, završava se online.

Zapravo, Vi ne posedujete tu koju vidite, nego imate pravo da odaberete jednu i date joj ime i to ime biće zvanično samo Vaše.

Šta dobijte u paketu

Sertifikat u boji (30 x 40 cm) koji sadrži: datum registracije, kaligrafski ispisano ime zvezde, sazvežđe i njene precizne koordinate.

Velika astronomska mapa (30 x 40 cm) na kojoj je odabrana zvezda zaokružena crvenom bojom, a sazvežđe u kom se nalazi obeleženo je žutom. Astronomska mapa pomoći će vam da zvezdu sa lakoćom pronađete uz pomoć teleskopa.

Brošura u boji “Our Place in the Cosmos” sadrži mapu sazvežđa kao i uputstvo za lakše pronalaženje zvezde kojoj ste Vi dali ime.

Čestitka sa objašnjenjem da će ime zvezde sa pratećim naučnim podacima biti objavljeno u sledećem izdanju knjige “Your Place in the Cosmos” koja izlazi svake četiri godine. Registar je zaštićen u US Copyright Office-u u Vašingtonu, a kopije se čuvaju u sefu švajcarske banke i bibliotekama širom sveta.

Kako kupiti zvezde na nebu, koja je cena
Izvor: pixabay.com

Poznati kupuju zvezde

Nedavno je i teniserka Jelena Janković, kao novogodišnji poklon, dobila svoju zvezdu na nebu od kompanija „Knjaz Miloš„ i „Akva viva”. Zvezda po imenu Džej Džej sija u SC2 sazveždju Herkules, severnog cirkularnog polarnog regiona.

– Nisam mogla da verujem kad sam saznala da sam dobila zvezdu na nebu. To je nešto sasvim neverovatno i presrećna sam – rekla je Jelena.

Naravno tu su i imena svetske scene kao što su Majkl Džekson, Elvis Prisli, kraljica Elizabeta, princeza Dajana, Džon Travolta, Opra Vinfri, Harison Ford, Arnold Švarceneger, Bil Klinton, Martin Luter i drugi…

Zašto se stvarno ne prodaju imena zvezda?

Važno je ovde napomenuti da se ovde ne radi o pravoj prodaji zvezda, već da je reč o isključivo simboličnom poklonu, i da ovi sertifikati nemaju ni pravnu niti imovinsku vrednost

Prodaja imena zvezda i nebeskih objekata dovelo bi do opšte zbrke u rad astronoma i svemirskih agencija jer bi se promene morale pratiti na dnevnom novou. Što je nemoguće! Pored toga, prava imena se koriste za zvezde koje se vide golim okom, ali su potpuno besmislena za hiljade miliona poznatih zvezda koje se vide samo teleskopima.

Postoje planetarijumi koji povećavaju svoje prihode tako što imenuju zvezde po donatorima, ali oni uvek vrlo jasno naglase da sertifikat označava samo donaciju toj instituciji, a ne vlasniš tvo nad zvezdom.

1 COMMENT

  1. Cetitam na uspesnoj pomoci u prodavanju lazi, pre objave vesti treba se informisati.

    Pogledajte objavu Internacionalne Astronomske Unije o ovom “fenomenu”
    iau. org/public/themes/buying_star_names/

    Bilo bi kranje pozeljno i da obriste ovu vest za rad vas samih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here