Kako isključiti automatsko pokretanje videa na Facebooku

  Facebook stalno uvodi neke novosti zbog kojih korisnici neretko negoduju. Ne tako davno, Facebook je “osvežio” izgled i raspored određenih segmenata korisničkih profila, newsfeeda i sl.

  No, najnovija fora je automatsko pokretanje (autoplay) videa dok pretražujete po newsfeedu. Iskreno, prilično frustrirajuće. Sreća u nesreći jeste činjenica da se video pokreće bez zvuka. Dok se na desktop računarima ova opcija može jednostavno isključiti u postavkama, na mobilnim uređajima na žalost to nije u potpunosti moguće.

  Proći ćemo kroz korake potrebne za isključivanje ove funkcionalnosti na desktopu, Androidu a zatim iPhone i iPad uređajima.

  DESKTOP

  Ako koristite Facebook na svom desktop računalu ili laptopu, autoplay videa možete isključiti u postavkama na sledeći način:

  U gornjem desnom delu stranice, otvorite padajući izbornik i odaberite Settings -> Videos. Možete kliknuti ovde kako biste odmah otišli u navedene postavke.

  automatsko pokretanje videa

  Pod Video settings -> Auto-play Videos iz padajućeg izbornika izaberite Off.

  automatsko pokretanje videa

  Ukoliko imate Mac i koristite Safari, moraćete ovu postavku promeniti u nekom drugom pretraživaču. Naime, Safari iz nepoznatih razloga jednostavno ne prikazuje ovu opciju.

  NA ANDROIDU

  Na žalost, na mobilnim uređajima ne možete u potpunosti isključiti autoplay videa. Možete postaviti da autoplay radi samo ako ste spojeni na Wi-Fi mrežu:

  1. Otvorite Facebook aplikaciju i u levom izborniku odaberite “App Settings
  2. Selektujte “Auto-Play Videos on Wi-FI Only“.

  android-fb-settings

  Na iOS-u

  Isto kao na Androidu, na iPhone-u i iPadu možete samo postaviti da autoplay radi samo ako ste spojeni na Wi-Fi mrežu:

  1. Na početku, otvorite aplikaciju iOS Settings -> Facebook Settings
  2. Pod Settings u opcijama za Video uključite opciju “Auto-Play on Wi-Fi Only

  ios-fb-settings

  Ko zna što nam Mark & ekipa spremaju za blisku budućnost. Kako god, ako vam se ne sviđa novotarija s autoplay-om videa, sada znate kako je isključiti/delimično onesposobiti.

  Naravno, uvek možete koristiti i dobri stari AdBlock.

  PODELI
  Portal Mladi
  Portal Mladi je servis koji je nastao kao potreba da se na jednom mestu svakodnevno objavljuju informacije i konkursi sa idejom da se mladi informišu, edukuju i motivišu.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here