Kako je Vargas Ljosa šamarao Markesa?!

Prijateljstvo između nobelovaca Marija Vargasa Ljose i Gabrijela Garsije Markesa završeno je na Dan zaljubljenih 1976. godine i to batinama. 

Incident koji je okončao dugogodišnje prijateljstvo ovih književnih legendi desio se u Meksiko Sitiju za vreme premijere dokumentarnog filma o avionskoj nesreći.

„Izdajice!“ uzviknuo je Vargas Ljosa pre nego što je udario Markesa.

Pretpostavlja se da je povod za svađu bila Patricija, Ljosina druga supruga. Mnogi mediji govorili su o ovom incidentu i nagađalo se da je Markes savetovao Patriciju da ostavi Ljosu zbog njegovog neverstva.

Međutim, neki smatraju da je na prekid prijateljstva među nekadašnjim cimerima presudno uticala politička, kapitalistička struja kojoj se je okrenuo Ljosa.

Posle zadobijenog udarca Markes je zamolio prijatelja da ga uslika sa vidljivom masnicom ispod oka i ta fotografija je dospela na mnoge naslovne strane novina. 

„Namučio sam se oko ove fotografije, jedva sam naterao Gabrijela da se nasmeje. Vargas ga je ostavio u jako lošem raspoloženju, delovao je tužno ili depresivno“, objasnio je fotograf.

Ljosa je u nekoliko navrata rekao da ne želi da diskutuje o razlozima koji su doveli do svađe između njega i Markesa. „Ne želim da novinarima dajem materijal za pisanje moje biografije, ako ih zanima sami će otkriti šta se dogodilo“, izjavio je Ljosa.

Pročitajte: Kako je Andrić oteo Nobelovu nagradu Tolkinu?

Upitan u nekoliko navrata šta misli o Nobelovoj nagradi kao i o njenim dobitnicima Ljosa je isticao kako smatra da su mnogi pisci poput Nabokova ili Borhesa mnogo više od njega zaslužili ovu prestižnu nagradu, ali je i naglašavao da je i Markes bez ikakve sumnje zaslužio da se nađe na listi nobelovaca.

Gabrijel Garsija Markes dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1982. godine za roman „Sto godina samoće“, 28 godina pre nego što će je dobiti i Mario Vargas Ljosa za roman „Avanture nevaljale devojčice“. Time je Ljosa postao prvi južnoamerički dobitnik Nobelove nagrade za književnost od 1982. godine, kada je nagrađen Markes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here