Kad pre ovo apsolventsko veče!?

Poslednji kolokvijumi, poslednji ispiti, učenja do kasno, litri kafe, stres i apsolventsko veče. To je sve što sačeka prosečnog studenta posle četvorogodišnjeg putovanja. Kakav god bio ishod tih poslednjih ispita, apsolventsko veče predstavlja poseban trenutak posle kog neće sve biti baš isto. Trenutak u kome možete sebi reći da ste prešli dug put, postali samostalniji i samopouzdaniji, ali i izgubili neke povlastice.

apsolventsko veče

Većina se zapita kad su pre prošle te četiri godine i prisetiće se svega sve do prijemnog ispita i slikanja za indeks. Učininiće im se da i nije bilo toliko teško i da bi sve opet. Ivana koja je prošle godine bila apsolventkinja na Fakultetu za medije i komunikacije opisala je svoje utiske o apsolventskoj večeri: Apsolventsko veče nas je dočekalo nespremne i sa mišlju ‘kad pre i što baš sad kad imamo toliko da radimo za junski rok. Ko će sad da se bavi haljinama, frizurama, razgaziti cipele na štiklu’ i sa jednim velikim ‘ovim se zatvara krug’. Počeli smo sa organizacijom krajem aprila, to jest, studentski parlament i dekanat su razmatrali realne opcije, koje će biti dovoljno fine, a neće koštati baš previše. U razmatranju je bilo nekoliko mesta, ali većina se odlučila za ‘Vilu Jelena’ na Dedinju što je koštalo okvirno 30 evra, što je prihvatljiva cena sa muzikom, večerom i neograničenim pićem u okviru ponude. Nakon što smo uplatili novac, počele su i one ostale pripreme. Krajem maja je došlo to veče, i bilo je kišno, što nam nije smetalo. Raspoloženje, štikle, lokne, punđe, haljine, sakoi, leptir mašne – sve je bilo na mestu. I provod je bio odličan. Sa ove distance, nije mi žao što sam išla.

Oni za koje apsolventsko veče tek predstoji nisu preterano entuzijastični povodom toga i potvrđuju Ivaninu priču o zaokupljenosti kolokvijumima i ispitima koji još nisu gotovi. Biće to veče kao i svako drugo, samo ćemo biti malo elegantniji i umesto na klupicama u Čuburskom parku sedećemo u luksuznom hotelu. Žurka kao i svaka druga, za sada više razmišljamo i razgovaramo o kolokvijumima nego o toj večeri. Doduše, već sam kupila haljinu, ne toliko zbog neke uzbuđenosti, koliko zbog toga što sam našla haljinu koja mi se dopada na ‘Limundu’ za 600 dinara. Plus, u mom društvu je desetak devojaka i zbog obaveza koje imamo u poslednje vreme teško je da se sve zajedno okupimo, a ovo će biti idealna prilika, a ako muzika bude mnogo treš, nije isključeno da ćemo ipak završiti u Čuburcu, kroz osmeh priča Tijana apsolventkinja na Fakultetu političkih nauka i dodaje da žurku oraganizuje studentski parlament u hotelu „Crowne Plaza“ što će ih koštati po 40 evra.

Opet, neki se raduju žurki i jedva čekaju da se provesele sa svojim kolegama i koleginicama. Izgleda da neke ipak neće sprečiti par kolokvijuma i ispita da s puno iskrene radosti i uzbuđenja proslave četiri preživljene godine na fakultetu.

Koliko sam ja upućen, to oragnizuje predsednica parlamenta našeg fakulteta. Održava se 15. maja u Metropolu. Cena je 40 evra. Znam da svira White City Band. Inače, apsolventsko je trebalo da bude održano znatno kasnije, ali zbog toga što dosta kolega ide u Ameriku krajem maja, onda smo se svi dogovorili da, zbog njih, bude održano ranije. Generalni utisak svih nas je da je sasvim korektno sve, cena je standardna rekao bih, jer je hotel takav kakav je. Očekivano. Za muziku znam da će biti odlična, a za hranu ne sumnjam, rekao je Marko, apsolvent na Fakultetu bezbednosti.

Kako kaže Hristina, studentkinja španskog jezika na Filološkog fakulteta u Beogradu, oni će apsolventsko veče proslaviti u istom hotelu kao i studenti Fakulteta bezbednosti, samo 18. juna, ali cena je ista. Ona dodaje da će Filozofski fakultet ove godine apsolventsko veče proslavljati zajedno sa studentima Građevinskog fakulteta. U istom hotelu će 26. juna apsolventsko veče proslaviti i budući pravnici.

 

screen-shot-2014-03-28-at-10-59-02-am1
kathryndebattista.wordpress.com

Sa druge strane, postoje i oni koji se još uvek nisu organizovali ili su neodlučni koju opciju da odaberu. Na novosadskom Filozofskom fakultetu studenti su poprilično neodlučni kada je u pitanju način proslavljanja apsolventske večeri, a i za razliku od drugih fakulteta tamo organizacija samog događaja nije na studentskom parlamentu. Studenti se samo dogovaraju oko toga. Obično se zaduži jedna osoba koja je najodgovornija ili koja je voljna da se iscima oko toga. Ljudi daju predloge za lokale i način na koji žele da proslave. Da li hoće da bude hrana, da li samo da se pije u jednom kafiću i slično. Kada se izabere nešto, lokal se ili zakupi ili se rezervišu mesta i onda se dođe i pije. Bio sam pre 3 godine na drugarovoj apsolventskoj i oni su samo rezervisali mesta u lokalu, skupili se tamo i pili zajedno sa još par profesora, ništa specijalno. Kod nas pola hoće da napravi ‘svadbarsku’ proslavu, a pola hoće ovu varijantu od pre tri godine i tu nastaje rascep zbog kog „zvanične“ večeri neće biti nego svako ide gde mu odgovara. Cena za ‘svadbarsku’ varijantu je 3000 din. Cena za ovu drugu je onolika koliko ćeš popiti, kazao je Zlatko, a Nina studentkinja pedagogije na istom fakultetu je dodala: Mi smo se podelili u tri tabora: oni koji idu u hotel, oni koji idu samostalno i oni koji ne idu. Ja sam u drugom taboru, a ni za to nemam neke konačne informacije, a evo već je mesec maj. Što se tiče ovih za hotel, njima je samo predočeno koji je hotel u pitanju, datumi kad mogu da proslave i koliko košta. 

Kako bilo, imali klasično apsolventsko veče u nekom luksuznom hotelu ili pili s društvom u nekom kafiću, svi se slažu da su im prethodne četiri godine brzo prošle i da ne mogu da poveruju kako su već na pragu apsolventske večeri. Kažu da su na neki način uzbuđeni jer znaju da posle ovoga sleduje potpuno drugačji životni period. Kada se konačno daju i poslednji ispiti, promeniće se prioriteti, misliće o drugim stvarima, većim i važnijim. Koliko god bili srećni što su skinuli teret studiranja s leđa, opet se i plaše novog načina života koji im tek predstoji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here