KAKO OVCA KAŽE: Vodič za napad panike

  Već desetak minuta stojim pred izlogom jedne knjižare u centru i blenem u ilustrovane vodiče i priručnike. Za pse, depresiju, motivaciju, poslastičarstvo, bebe, Egipat, gatanje. Svojim šarenim koricama pozivaju na čudesna putovanja kosmosom, otkrivaju tajne uspešnog života, braka, veze, mršavljenja bez dijete, zavođenja, serviraju recepte za istinsku sreću, bolju koncentraciju, poslovno unapređenje i hodanje na visokim potpeticama. Otkrijte šta da želite – namiguje jedna, otkrijte kako da volite – blicka sa druge. Kako pronaći, zadržati i razumeti muškarca – pakosno mi se smeši treća i opominje da bi se uskoro mogla naći među rođendanskim poklonima. Dobijam je umotanu u roze foliju i zaverenički smešak svojih udatih drugarica.  Četvrta je nešto manje preteća i ona olakšava detetu da nauči koliko je sati na jednostavan i pre svega zabavan način.  Ona me podseća na Ivanu koja već petnaest minuta kasni. Eto ideje za njen rođendanski poklon, pomišljam, ako prethodno ne smršam bez dijete, nađem savršenog muškarca i skoknem do Egipta na medeni mesec. O da, sve se to može postići kupovinom pete knjige – vanserijskog džepnog vodiča prevedenog na sve jezike sveta.

  Sve me to navodi na pitanje kada su nam postali potrebni ovi vodiči i priručnici za život? Za ljubav? Za prijateljstvo? Za sreću? Ili pre – zašto se recipročno sumanutom štampanju ovih knjiga umanjuje broj srećnih i uspešnih čitalaca. Najzad, zašto se svakim pogledom na ovu iskričavu gomilu brzih i lakih rešenja i saveta za sreću ja osećam sve manje srećnom. Roze folija, Sandra, roze folija – gotovo da čujem pucketanje tog ukrasnog papira i salve smeha koje ga prate. A da kupiš? Negde je nesumnjivo i ona kako se izboriti sa napadom panike? Da kupiš! Imamo džepno izdanje baš za ovakve prilike!

  – Nisam ni sumnjala da ću te zateći pred knjižarom – Ivana, srećom, prekida moju ludačku raspravu sa izlogom – izvini, nekad mi je stvarno potreban vodič da se probijem kroz ovu gužvu.

  – Bez vodiča, da li me razumeš, samo bez vodiča – grlim je kao posle godine u ratu –  Tolstoj, Dostojevski, ma bilo koji Rus, ma bilo ko, čak i Tolstojevski, samo ne vodič, samo ne roze folija!

   Sandra Maksimović

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here