Kako povećati svoju unutrašnju snagu i pozitivnu energiju?

Na osnovu ličnog iskustva preporučujem vam nekoliko jednostavnih  metoda za bolje raspoloženje i povećanje samopouzdanja: dnevnik radosti, OK tablu, čarobnu kutiju i kartu osmeha.

Duševno stanje i opšte raspoloženje ima značajan uticaj na naš život i zdravlje, zato vredi raditi na sebi u cilju postizanja unutrašnje harmonije. Biti optimista je često lakše reći nego uraditi. Ovaj članak ti daje praktične savete za postizanje boljeg raspoloženja i samopouzdanja.

Dnevnik radosti

Da li ste znali da je posle Drugog svetskog rata, u jednom ratnom logoru, sveštenik dao zadatak robovima da dnevno nađu dvanaest stvari koje su u njima taj dan izazvala pozitivna osećanja? Ako su to oni postigli, sigurno možemo i mi!

Dnevnik radosti je jednostavan i efikasan način da uočimo i zapamtimo pozitivne uspomene i da se svakodnevno radujemo malim stvarima. Pišemo svoj dnevnik radosti tako što svakog dana navedemo minimum pet stvari koje su nas obradovale, nasmejale ili dale pozitivnu energiju. Kada si tužan i neraspoložen, prelistaj svoj dnevnik radosti i videćeš, odmah će ti biti boje!

 OK tabla

OK tabla je druga jednostavna i kreativna metoda za personalizovani način povećanja samopouzdanja i poboljšanja raspoloženja. Ona se sastoji od navođenja tri bitnih stavki: razloga zbog kojih si ponosan na sebe, stvari na kojima si zahvalan i lista tvojih pozitivnih osobina. Veoma lako ćeš napraviti svoju ličnu OK tablu: uzmi jedan papir A3 formata i u posebnim rubrikama navedi što više stavki za navedene tri kategorije. U prvo polje navedi osobine, uspehe ili dešavanja zbog kojih si ponosan, u drugu kolonu navedi stvari, uspomene ili osobe za koje si zahvalan u životu, a u trećem delu navedi što više svojih pozitivnih karakternih crta. Slobodno koristi razne boje, pored teksta dodaj i slike, fotografije, crteže. Postavi svoju ličnu OK tablu na vidljivo mesto i radovaćeš se uvek kad je pogledaš.

Čarobna kutija

Čarobna kutija je specijalna kutija u kojoj  čuvamo lične uspomene, omiljene fotografije, drage predmete, suvenire sa putovanja, tj. sve ono što simbolizuje radost i sreću u našem životu. Uzmi jednu kutiju, ulepšaj je slikama, crtežima, ukrasnim papirom, bilo šta što se tebi dopada. Kada je kutija gotova, poređaj u nju predmete i uvek dodaj nove stvari kad se nešto lepo desi u tvom životu. Na primer, nakon lepog koncerta, stavi u kutiju ulaznicu ili program. Možeš otvoriti svoju čarobnu kutiju kada god imaš želju za povećanjem pozitivne energije.

 Karta osmeha

Karta osmeha je, takođe, veoma jednostavna ali efikasna metoda za poboljšanje raspoloženja i povećanje samopouzdanja. Na prednjoj strani karte je osmeh, a na poleđini je uzrok za osmeh, ponos i radost. Svoju kartu osmeha lako možeš napraviti tako što ćeš uzeti jedan mali komad kartona i na jednoj strani nacrtati osmeh ili nešto što tebe čini radosnim i veselim, a na drugoj strani ćeš napisati uzrok radosti. To može biti pohvala koja ti je važna, nešto zbog čega si ponosan, tvoji uspesi, vrline itd.  Stavi kartu osmeha u novčanik ili na radni sto, i bilo kada, kad budeš imao potrebu za mentalnim jačanjem, samo pogledaj u svoju kartu osmeha i odmah će ti biti lakše!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here