Koncentracija: da li ste za „doping’’?

Koncentracija i pamćenje, zbog ovih problema studenti sve više počinju da koriste razne ’’dopinge’’ – energetska pića, tablete itd. Izgleda da obična, turska kafa više nije dovoljna. Međutim, koliko su sva ta sredstva zdrava i da li nam zaista mogu pomoći?

Lenčarenje tokom celog semestra, a onda učenje dan-noć kada ispitni rok zakuca na vrata, scenario je u slučaju većine studenata. Ranije je za lošu organizaciju i kampanjsko učenje bila dovoljna crna kafa da nas razbudi i natera na rad, međutim, danas je ona izgleda prevaziđena. Kao zamena se koriste energetska pića, a u poslednje vreme su jako popularne i tablete za pamćenje i bolju koncentraciju. Postavlja se pitanje: može li nam taj moderan „doping’’ zaista pomoći ili je sve ipak stvar volje i autosugestije?

Energetska pića su lako dostupna, uglavnom jeftina, a kako sadrže skoro duplo više kofeina od obične, turske kafe, čini se da je efekat mnogo bolji. U opticaju su čak i limenke od pola litra – proizvođači verovatno misle da je ta količina dovoljna za celonoćno učenje.

koncetracija
Izvor: www.aspireyouth.org

Kada je reč o tabletama, i one se lako nabavljaju jer svaka apoteka ima barem nekoliko vrsta u ponudi. Najprodavanije su „Memo aktiv’’, „Ginkobil’’ i „Akuti fosfor’’. Apotekari ističu da su tablete na biljnoj bazi, ali kako se ne izdaju na recept, potrebno je posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom. Ipak, neželjeni efekti su mogući i ako imate ozbiljnijih zdravstvenih problema, bolje ih izbegavajte. Smatra se da se njihovim korišćenjem zapravo postiže samo psihološki efekat – ako verujete da će tablete delovati, ubedićete sebe da su one efikasne i da zahvaljujući njima vi lako učite i pamtite. Dakle, reč je samo o autosugestiji.

Dobra stvar je što na internetu postoji veliki broj foruma koji se bave ovom temom i na njima se najlakše možete informisati o stvarnom dejstvu energetskih napitaka i tableta za poboljšanje koncentracije. Recimo, mnogi se žale da ne postižu nikakav efekat, da im se još više spava, da su histerični, a javljaju se čak i lupanje srca i zujanje u ušima. Energetska pića podstiču hiperaktivnost pa je nemoguće skrasiti se na jednom mestu, a kamoli sedeti i učiti. Neki studenti čak koriste alkohol kako bi bili budni i puni energije, dok, srećom, ima i onih koji smatraju da je najvažnije dobro se naspavati i koristiti prirodna „pomagala’’ poput voća i čajeva.

Koncentracija

Apsolventkinja psihologije Svetlana Savić savetuje da su za efikasno učenje važnije određene metode – pronaći svoje mesto za učenje, napraviti prijatno okruženje, plan rada, praviti pauze, ne učiti samo jedan predmet sve vreme, već ih menjati na svakih sat ili dva. Takođe, dobro je odrediti koje doba dana nam najviše odgovara, da li nam je bolje da učimo sami ili u grupi, naglas ili u sebi. Ne zaboravite da na neki način nagradite sebe svaki put kada odradite „posao’’ za taj dan.

Obezbedite sebi i kvalitetan san, šetnju na svežem vazduhu, vitamine, pažljivo se organizujte; ništa vam više ne treba za lagano savladavanje ispita. Naravno, osim volje. Ako nje nema, džaba vam sve guarane sveta!

U našem PM magazinu možete saznati više o stilovima učenja, metodama i strategijama, a pronaći ćete i savete za podsticanje motivacije i boljeg pamćenja. Važna je koncentracija.

Srećan rad!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here