Kampanja „Ne slikaj se, vozi!“ (VIDEO)

Studenti Saobraćajnog fakulteta sa smera Bezbednost drumskog saobraćaja su u okviru svojih predispitnih obaveza iz predmeta Kampanje u bezbednosti saobraćaja, radili na izradi kampanje, snimanju videa i idejnom rešenju plakata. Cilj kampanje je da ukaže na to koliko je opasno koristiti mobilni telefon tokom vožnje, bilo za komunikaciju, bilo za fotografisanje. Iako je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima dozvoljeno korišćenje Hands-free uređaja, to se ne smatra potpuno bezbednim i preporučuje se da se mobilni telefon uopšte ne koristi tokom vožnje.

U našem društvu sve više mladih koristi društvene mreže poput Fejsbuka, Tvitera, Instagrama i slično, i svakodnevno na tim mrežama postavljaju svoje fotografije snimljene u različitim situacijama. Postoji nekoliko primera širom sveta koji potvrđuju da su prilikom snimanja ili fotografisanja putnika u vozilu, pažnja vozača nije bila usmerena na saobraćajnu situaciju, te da je to prouzrokovalo nastanak saobraćajne nezgode. Jedan sekund nepažnje može da dovede do toga da putnici u vozilu izgube život u saobraćajnim nezodama.

Jedna od autorka videa, Sanja Despotović, navodi kako su ona i njene kolege došli na ovu ideju jer su shvatili da su ovakve situacije tokom vožnje sve učestalije i da u mnogome utiču na nastanak saobraćajnih nezgoda kod mladih od 16 do 30 godina, koji su najčešći korisnici društvenih mreža. Jedna fotografija ne sme biti važnija i bitnija od bezbednog učestvovanja u saobraćaju i ne sme ometati bezbednu vožnju.

Kampanjom „Ne slikaj se, vozi!“ se ukazuje na opasnost korišćenja mobilnih telefona tokom vožnje i na posledice koje to ponašanje može da izazove.

Kampanja: Ne slikaj se, vozi! from Sanja Despotovic on Vimeo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here