Kao sa razglednice: Durmitor

Nedaleko od nas, u prelepoj i divljoj zemlji naše braće Crnogoraca nalaze se razne dragocenosti prirode kojima se uvek možemo vraćati i iznova ih istraživati jer nas uvek zateknu nove i drugačije. Među njima se najviše ističe uzvišenost i impozantnost planine Durmitor sa njenim rekama i kanjonima.

Durmitor. Foto: Mirjana Vasiljević
Durmitor. Foto: Mirjana Vasiljević

Ovo čudo prirode zadivljuje kako svojom neobično izvajanom strukturom, tako i raznim bojama koje se prelivaju  u jezerima i u stenama. Tirkizno zelena jezera sa nijansama srebrne, zlatne, plave, pa čak i ljubičate boje, čiji prelivi ostavljaju svetlucav trag  na vodi, kao da se njome kretala Zvončica iz Petra Pana – učiniće da se zaista osećate kao u zemlji Nedođiji.

Čamci. Foto: Mirjana Vasiljević.
Čamci. Foto: Mirjana Vasiljević.

Šume četinara svuda okolo smiruju sa svojim maslinasto zelenim notama i oštrim oblicima kojima zure u nebo, istovremeno se preslikavajući u već dovoljno obojenoj vodi i praveći time nove šare i oblike. Stene svetlo sive, gotovo bele boje dodatno ovu sliku čine dramatičnom i bajkovitom.

Prozirno čista voda. Foto: Mirjana Vasiljević.
Prozirno čista voda. Foto: Mirjana Vasiljević.

Durmitor je proglašen  nacionalnim parkom 1952. godine, da bi 1980.godine ušao je u popis Svetske kulturne i prirodne baštine. Smešten na severozapadu Crne Gore, nacionalni park zauzima površinu od 39 000 ha i obuhvata osnovni masiv Durmitora s kanjonima Tare, Drage i Sušice i gornji deo kanjonske doline Komarnice. Osim pomenutih reka, Durmitor obiluje i sa 18 ledničkih jezera, poznatih kao „gorske oči“, od kojih je najpoznatije Crno jezero. Zbog ovih brojnih reka i jezera Durmitor je i dobio ime, jer ono na keltskom jeziku znači „planina puna vode“.

Planina puna vode: Durmitor. Foto: Mirjana Vasiljević.
Planina puna vode: Durmitor. Foto: Mirjana Vasiljević.

Osnovna odlika reljefa durmitorskog područja je prostrana visoravan na 1 500 metara nadmorske visine, koju presecaju duboke kanjonske doline i s koje se uzdižu impozantni planinski vrhovi. Najviši je Bobotov kuk sa 2 523 m, a najdublja tačka durmitorskog područja je u kanjonu reke Tare na 1300 m dubine. Ovaj kanjon je najveći u Evropi, a navodno drugi po veličini u svetu – odmah posle Velikog kanjona u Americi, mada je ova informacija diskutabilna. Kako je reka Tara sa svojim kanjonom poseban ukras durmitorskog područja rećićemo nešto više i o njoj.

Reka. Foto: Mirjana Vasiljević.
Reka. Foto: Mirjana Vasiljević.

Tara nastaje od reka Opasanice i Veruše ispod planine Komovi, a uliva se u Drinu zajedno sa Pivom u Šćepan polju. Pored Durmitora, Tara se, takođe, nalazi između planina Bjelašnice, Sinjajevine i Ljubišnje. S obzirom da se na nekim mestima slobodno može piti voda iz reke, Tara je poznata kao „Suza Evrope“. Sama Tara je dugačka 146,4 km, dok njen  kanjon zauzima dužinu od 82 kilometra. U kanjonu se nalazi i oko 80 pećina, i iz jedne od njih izvire reka koja pravi spektakularan splet vodopada- poznat kao Bajlovića sige. Ovi vodopadi su široki 150 metara, sa padom vode na pojedinim mestima i do 30 metara. Popularan je i rafting na Tari- polazi se iz okoline mosta Djurdjevića na kome je moguć i bandži džamp sa visine od 150metara, a završava se kod Šćepan polja.

Deblo. Foto: Mirjana Vasiljević.
Deblo. Foto: Mirjana Vasiljević.

Osim kanjona Tare, sve veću popularnost stiče i Kanjon Nevidio, koji je deo reke Komarnice i nalazi se u južnom delu Durmitora, 55 km od Nikšića. Ovaj kanjon je dugo bio neistražen zbog svoje nepristupačnosti, sve dok ga članovi P.S.D. Javorak iz Nikšića nisu osvojili 1965. godine. Dugačak je oko 3 km i prolazak kroz njega traje oko tri sata. Ovo prolaženje kroz kanjon, takozvani kanjoning podrazumeva spuštanje kroz korito reke sa elementima skakanja, ronjenja, plivanja, penjanja po stenama, provlačenja kroz pukotine. Kako ova avantura kombinuje više različitih sportova, tako je i oprema prilagodjena svakom od njih: za kanjoning se koriste užad, šlemovi, pojasevi, klinovi i neopranska odela.

Usek. Foto: Mirjana Vasiljević.
Usek. Foto: Mirjana Vasiljević.

Zbog specifičnosti uslova (male količine svetlosti koja dopire i niskih temperatura) kanjon Nevidio je bogat veoma misterioznom florom i faunom, jer se u njemu nalaze neke vrste kojih nema nigde u svetu, kako tvrde biolozi. Ne samo ovaj kanjon, nego i celokupno područje Durmitora sadrži retkosti prirode, naime od 37 endemskih vrsta biljaka čak 6 se nalazi samo ovde. U parku se, takođe, nalazi jedna od poslednjih nedirnutih šuma crnog bora. Vegetacijske zone Durmitora inače čine i  listopadne i zimzelene šume.

Priroda. Foto: Mirjana Vasiljević.
Priroda. Foto: Mirjana Vasiljević.

Dakle, posetivši planinu Durmitor, u prilici ste da doživite višestruko zadovoljstvo, jer ne samo da ćete uživati u lepotama prirode i odmoriti se, nego ćete imati na raspolaganju razne sportove od planinarenja, preko kanjoninga, raftinga, bandži džampa, pa sve do skijanja ako na ovo putovanje krenete zimi.

Durmitorske čari. Foto: Mirjana Vasiljević.
Durmitorske čari. Foto: Mirjana Vasiljević.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here