Kapućino, makijato, espreso, šta je šta?

Čak i najveći ljubitelji kafe često znaju da se, sedeći u kafiću, nađu pred dilemom: šta je šta? Espreso, makiato, lungo, latte, koliko koji napitak ima kafe, a koliko mleka, ima li penu ili ne… Sledeći put kada se budete dvoumili, bacite pogled na ovaj kratak vodič kroz najčešće napitke od kafe…

Espresso se tradicionalno služi u porcelanskoj šoljici napunjenoj do pola. Bude ga oko 30 ml, a dobar espreso ćete prepoznati i po penastoj strukturi odozgo (baristi to zovu „krema“ i prava je umetnost napraviti je). Ako vam je potreban dodatni kofeinski podstrek, tražite „double shot“ espreso. To su zapravo dva espresa u jednoj šoljici. A ako želite da duže uživate u kafi i pritom ne želite da se odreknete ukusa espresa, onda poručite produženi espreso, koji ima malo više vode. Neki ga zovu i kafe lungo.

Ristreto je kratki espreso. Služi se u 1/4 šoljice. Ljubitelji kafe ga vole zbog jako izražene arome i bogatog ukusa. Zgodan je za jutarnju kaficu „na brzaka“.

Ako volite malo mleka u svom espresu, onda je za vas pravi izbor machiatto. To je zapravo, espreso u koji se doda par kapi mleka i malo pene od mleka. Kapućino, sa druge strane je kombinacija u kojoj 1/3 čini kafa, 1/3 toplo mleko i 1/3 čini kombinacija mleka i mlečne pene.

Za sve one kojima nedostaje bakina „bela kafa“, latte machiatto je pravi izbor. Ovaj napitak se priprema tako što se u 2dl toplog mleka doda 30ml espresso kafe. I na kraju, moka kafa, koja je praktično jedan veliki kapućino sa dodatkom čokolade.

Pored ovih, postoje i mnoge druge kombinacije (npr. affogato, gde se espresso preliva preko kugle sladoleda od vanile), ali ovo su one najčešće. Prijatno!

Tekst preuzet u potpunosti sa coffeelove.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here