Karneval u Veneciji!

Karneval u Veneciji –blistav i uzbudljiv. Raskošna i bajna, prava Kraljica Jadrana. Mistična i neuhvatljiva, La Dominante, zaista. Sakrivena iza svojih maski, ona srdačno poziva u svoje kanale, vodi zavodljivim ulicama i jasno stavlja do znanja zašto je baš ona mesto gde se održava karneval. 

Na ovu feštu  pozvani su svi, a pravilo je samo jedno- bez maske se nigde ne sme poći.

Karneval u Veneciji se organizuje od XII veka, kada su Mlečani na ulicama proslavili pobedu na akvilejskim carem Urlikom.

Karneval u VenecijiKao  što to obično i biva, tako je i ovaj karneval evoluirao za vreme svog postojanja. Centralna manifestacija je izmeštena sa Trga San Stefano na Trg Svetog Marka. Tada karneval postaje mesto prestiža, na koje se svi pozivaju da “pokažu” svoje bogatsvo. Naime, samo u toku karnevala je to bilo dozvoljeno, pa su se ljudi trudili da što lepše i bogatije ukrase svoje kostime i maske. Ubrzo će Venecija potpasti pod vlast Austrije, a karneval će biti ukinut. Međutim, na sreću svih nas, 182 godine kasnije, karneval će biti ponovo obnovljen, a i ove godine će ugostiti sve zainteresovane.

Glavna atrakcija ovog karnevala jesu maske.  Maske su od samog početka deo karnevala, a često su bile i deo života Mlečana van karnevala. Maske su omogućavale skrivenost. Svako je mogao biti neko i nešto, odnosno niko i ništa. Siromašni su se lako mogli pomešati sa nekim bogatim plemićima i za trenutak se možda osetiti bolje, a bogati su se u javnosti mogli ponašati kako god žele, a da ne postoji mogućnost da ih neko moralno osudi zbog toga. Uprkos ovoj, skoro magičnoj, funkciji maski, njihovo nošenje je ograničeno samo na karneval, jer su često zloupotrebljavane za vršenje krivičnih radnji.

Karneval traje dve nedelje, a poslednjih tridesetak godina, održava se krajem januara – početkom februara iz vrlo razumljivih razloga – tada je najslabija turistička posećenost Venecije.

Svečanosti se ne održavaju samo na trgovima, već i širom ulica, ali i kanala, a postoje i raskošni balovi unutar nekih od najstarijh kuća VenecijeVelika pozornica, Let anđela, Festa delle Marie, brodska parada i još mnogo, mnogo toga samo su neke od zanimljivosti koje se mogu videti na karnevalu.

Ipak, nešto se mora izdvojiti – poslednji dan karnevala. Tog dana, Mlečani pale lutke i teraju zle duhove iz grada, od izlaska pa sve do duboko u noć igraju, slave i pevaju, a kada se oglase zvona crkve San Francesco della Vigna, vesela povorka staje, karneval je zvanično završen i počinje post.

Ove godine, karneval će se održati od 22.01. do 08.02. kada će ulice Venecije biti pune maski i ljudi, a kanali prepuni gonodola. Procenjuje se da karneval poseti oko 30 hiljada ljudi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here