Katarina Jonev: Novinarstvo kao prva ljubav, a uskoro i knjiga o sajber bezbednosti

Još kao mala Beograđanka Katarina Jonev (28) počela je da se zanima za novinarstvo. Detinjstvo je provela u Studiju B i Radio Beogradu 202, a pisala je i za Neven, Blic i Politiku za decu. Katarina je diplomirala na Fakultetu političkih nauka, master rad odbranila na Pravnom, a namerava da upiše i doktorske studije. Njen cilj su Ujedinjene Nacije i da postane ambasador naše zemlje. Ove godine u knjižarama će se naći i njena knjiga „Sajber bezbednost u međunarodnim odnosima”.

katarina kaca jonev

Odakle tolika ljubav prema novinarstvu?

− Novinarstvo mi se uvlačilo pod kožu postepeno. Šest godina sam bila novinar Sportskog Žurnala, a tokom studiranja radila sam na Radio Televiziji Srbije. Imala sam sreću da sam pekla zanat i sazrevala uz doajene pravog, srpskog novinarstva, koji su mi davali savete. Kao sportski novinar izveštavala sam sa raznih utakmica i takmičenja, kao što su Evropsko prvenstvo u vaterpolu (2006), Davis Cup, Fed Cup, Evropska prvenstva u rukometu za muškarce i za žene (2012), Svetsko prvenstvo u rukometu za žene(2013).

Kako je došlo do toga da napišeš knjigu „Sajber bezbednost u međunarodnim odnosima”?

− To je bila tema mog master rada. Ideja o knjizi je nastala spontano. Predlog da master rad pretočim u knjigu dobila sam od prijateljice. Prvo sam se nasmejala kada mi je to predložila, ali crv je bio ubačen u moj mozak i počela sam sve intenzivnije da razmišljam o realizaciji te ideje. Konsultovala sam se sa prijateljima, kao i sa nekoliko uvaženih profesora sa beogradskog i novosadskog univerziteta, i kada sam dobila njihovu podršku počela sam da pišem prve stranice.

O čemu govori knjiga?

− Knjiga je pokušaj da se našoj javnosti predstave opasnosti koje vrebaju u sajber prostoru. Bavim se međunarodnim nivoom, te je država kao nosilac međunarodnih odnosa u centru mog istraživanja. Zalažem se za globalni odgovor na ovu opasnost po države, dajem pregršt primera narušavanja bezbednosti koji su se desili, predstavljam najbolje prakse najmoćnijih država. Mislim i verujem da će čitalačkoj publici moja knjiga biti interesantno štivo. Razumljivo je i jasno napisana.

DSC_0489Danas je nezamislivo živeti bez Interneta. Kako da budemo oprezniji u sajber prostoru?

− Uvek savetujem da se vodi računa šta se postavlja na društvene mreže. Nema potrebe ostavljati svima na dohvat ruke informacije o sebi, poput broja mobilnog telefona ili adrese stanovanja. Imam utisak da smo počeli da živimo paralelne živote – jedne stvarne, druge virtualne, i kao da smo ovom drugom dali primat. To je izmišljen svet, svet koji mi kreiramo, u njemu se verovatno osećamo prijatnije i moćnije nego u realnom. Rešenje leži u širokoj edukaciji i roditelja i dece.

Kako da mladi uspeju danas, kada smo svesni ne baš sjajne situacije u zemlji?

− Sve je uvek stvar volje, želje i dobre organizacije vremena. Ne dozvolite da vas trenutno loša ekonomska situacija, problem nezaposlenosti ili problemi na fakultetu obeshrabre. Pronađite ono što vas inspiriše, motiviše i čini srećnim i težite ka tome. Umesto sat vremena na Facebooku, pročitajte neku dobru knjigu, odnesite stare stvari koje vam zauzimaju mesto u podrumu Crvenom Krstu. Novac koje biste potrošili na nekoliko noćnih izlazaka iskoristite za kurs nekog stranog jezika.

Ova uspešna, mlada dama ne namerava da napusti u potpunosti svet novinarstva, iako je rešila da pofesionalnu karijeru gradi u međunarodnim odnosima. Ona je primer da se sve može kad se hoće ili skoro sve, samo je potrebno biti istrajan. Sve što nam preostaje jeste da joj poželimo puno uspeha sa knjigom i da ostvari ono što je zacrtala.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here