A ko je tebi bio uzor tokom odrastanja?

“Muškarčine” uvek prave frku oko sebe! I s razlogom. Tamo gde je gužva, euforija i mladost, tu su i “Muškarčine”! Zapravo, govorimo o predstavi Centra E8 koja se igra u Bitefu. Ovog puta na 8. mart, pre 85. izvođenja, napravilena je mala akcija ispred pozorišta. Na velikom panou mladi su pisali asocijacije na pitanje: A ko je tebi bio uzor tokom odrastanja? Odgovori su bili što inspirativni što zabavni – a pored mami, tati, bati i jednog “ja”, našao se i poneki David Bowie, Novak Đoković, Branko Matijević, naravno Eminem, Džoni Bravo, Talični Tom, a bilo je i zalutalih, poput Ekrema. Da li nam ova imena išta otkrivaju o tzv. mladim generacijama?


uzor12833273_10209237944733597_966842987_nKako je predstava pala na 8. mart, ekipica je imala i priliku da razgovara sa njenim autorima o značenju ovog datuma, a glavno na tapetu je pitanje: kako muškarci i žene (devojčice i dečaci, devojke i momci) mogu zajedno da srede haos u rodnoj (ne)ravnopravnosti.

Predstava je osmišljena kao edukativna i interaktivna, pa je kao i svaka dobra stvar, pokrenula i neka pitanja. Nakon izvođenja srednjoškolci i osnovci razgovarali su sa glumcima. Šta znači biti muškarčina u Srbiji danas? Klinci su podrobno upoznati sa predstavom, njenim nastankom i namenom. Ja kao muškarac, šta ja to treba da radim? Gde pokupimo obrasce ponašanja? Mnogo se obrtala reč “stereotip”. Neki zajednički zaključak je da ova predstava rado menja svakog ko joj se prepusti – izvođači su odavno prošli čeličenje, a klinci su sigurno pokupili i neku zgodnu pouku. Da li je nailazila na negativne reakcije? Naravno, i to je odlično, jer znači da je nešto prodrmala. I ponovo o stereotipima, stereotipima, stereotipima. Okej je i da ti uzor bude Riki Martin. Sve je okej dok god malo mućneš glavom!

Pitate li se…

Šta su Muškarčine? U pitanju je predstava koja je nastala iz projekta Budi muško, a koja tretira dosta ozbiljne probleme poput muškosti i vršnjačkog nasilja, te seksizma, šovinizma, patriotizma i ostalih nezgodnih “izama”– ali na kreativan i zabavan način. Kroz predstavu pratimo kreiranje tipičnog “pravog muškarca” kroz mnogobrojne vrlo poznate zgode i nezgode. Lična iskustva glumaca su ono što “zabiberi” predstavu, te ona ostaje na nivou zadatka: da se uhvati u koštac sa tvrdokornim navikama i stavovima koji koče i momke i devojke – i kad odrastu, te postanu strašno tvrdoglavi.

Ko su muškarčine? Pored glumaca (Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nemanja Puvača, Nikola Pavlović, Uroš Novović, Rastko Vujisić), te najvećih muškarčina Vojislava Arsića i Milene Bogavac (režija i dramaturgija), iza ove predstave je projekat Budi muško Centra E8, i mnogi vredni i vrli momci koji ga čine tako “jakim”.

12825453_10209237944533592_1239200208_n

Gde su Muškarčine? Muškarčine se organizuju u Budi muško klubove, i realizuju projekat Budi muško kroz radionice, treninge, i zabavne akcije koje promovišu nenasilje, rodnu ravnopravnost, zdrave stilove života, aktivizam, kreativnost i odgovornost. Ambasadori ovih finih veština su članovi BMK-a sa predstavništvima u Nišu, Kragujevcu, Pančevu, Zrenjaninu, Kikindi… – i nezaustavljivo se šire Srbijom.

Mladima oni mogu pružiti još mnogo, zato pratite njihov rad – ili pomognite slanjem sms-a na 8290.

Centar E8 je lansirao novu sezonu “Pozorište, pozorište, ništa drugo nema!”. Čekirajte šta je u igri!

A ko je tebi bio uzor tokom odrastanja?

Autorka: Nevena Milojević (koja, za sada, nikome nije uzor)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here