Ko su mladi ambasadori izmirenja?

Septembar je izrodio dvadeset  omladinskih ambasadora izmirenja u regionu. Ambiciozni, britki, glasni u diskusiji o ljudskim pravima, ratnim zločinima, prevenciji nasilja, regulisanju prava manjina u jednoj zemlji, u definisanju i redefinisanju svakodnevnog političkog diskursa, predstavnici iz Srbije, Makedonije, Kosova, Bosne i Hercegovine, tokom seminara održanog u Beogradu od 7. do 12. septembara, pokazali su spremnost da analitički gledaju na političke probleme u regionu i da se aktivno založe za promene. Nakon uspešnog i aktivnog učestvovanja u programu, svaki od polaznika dobio je Medalju Častii zvanje omladinskog ambasadora izmirenja (Youth Reconciliation Ambassadors), uz koju nose dužnost da doprinose zajednici i regionu u rešavanju aktuelnih problema.

Organizatori programa iz OmladinskogOdbora za Obrazovanje, Neda Živanović i Naim Leo Beširi, uz podršku saradnika i partnera koji imaju njihovo potpuno poverenje, obezbedili su ovogodišnjim omladinskim ambasadorima izvrsne kurseve, predavače i uslove za  intenzivan šestodnevni rad.

Izabrani kandidati morali su opravdati svoje učestvovanje aktivnim diskutovanjem, komentarima, predlozima, kritikama i sl. Ovogodišnja grupa omladinskih ambasadora odlikovala  se  diverzitetom akademskih biografija i društvenog angažovanja van fakulteta. Doprinos kreiranju kvalitetnih diskusija dali su studenti političkih nauka, antropologije, istorije, sociologije, ekonomije, filmske kritike, ali i onih socijalno angažovanih iz sfere prirodnih nauka, poput biologije i medicine.

Nakon šest dana intenzivnog i produktivnog razgovora, promišljanja i uviđanja,  učesnici su došli do progresivnih ideja o tome kako mogu da deluju u svojim lokalnim zajednicama. Ponosni na sebe, zahvalni organizatorima i partenerima projekta, omladinski ambasadori poneli su sa sobom krasna prijateljtva. Ovi izuzetni mladi ljudi tu su kao primer izdanka i ideal tipa onoga što se zove zdravo društvo. Pokazavši inicijativu, otvorenost, kritičko mišljenje, analitičnost, spremnost na saradnju i razumevanje, informisanost i odlučnost, predstavnici četiri zemlje bivše Jugoslavije kazali su kako se postaje omladinski ambasador.

Njihov dalji rad  ogledaće se kroz medijsko pojavljivanje i pisanje društveno angažovanih tekstova, održavanjem radionica, konferencija, političkim delovanjem i inovativnim oblicima širenja ideje pomirenja, kolaboracije i prosperiteta zemalja bivše Jugoslavije. Portal Mladi sa zadovoljstvom će pratiti rad OmladinskogOdbora za Obrazovanje, kao i individualni rad Omladinskih Ambasadora Izmirenja.

O programu Youth Reconciliation Ambassadors pročitajte više na sajtu Omladinskog Odbora za Obrazovanje  http://ooo.org.rs/en.

Fotografije  preuzete sa sajta OOO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here