Koje je najhladnije mesto na Zemlji?

Naučnici su otkrili da se temperatura na jednom planinskom lancu na Antarktiku spušta čak ispod -91 stepeni Celzijusa. Na toj temperaturi se ljudske oči, nos i pluća smrzavaju za samo nekoliko minuta. 

Naime, na temperaturi od -78,5 stepeni Celzijusa, ugljen dioksid iz gasovitog stanja postaje suvi led. Najhladnije mesto smešteno je na 3.779 metara nadmorske visine na planini Kupola Fudži.  Tamo je dva stepena hladnije nego u ruskoj istraživačkoj stanici Vostok gde je najniža izmerena temperatura bila -89,2 stepeni Celzijusa. 

najhladnije mesto
Izvor: Pixabay

Najhladnije mesto na svetu

Rekordnu hladnoću otkrili su naučnici iz America’s National Snow and Ice Data Centra a za to su koristili satelite za merenje temperature na Antarktiku. Naučnici tvrde da na Kupoli Fudži postoje i još hladnija mesta jer sateliti mere prosečnu temperaturu na kilometru kvadratnom i kažu da hladnoća tamo dostiže svoj maksimum tokom vedrih vremenskih perioda. 
Ipak, najhladnije naseljeno mesto na Zemlji i dalje je rusko selo Ojmjakon u kome prosečna temperatura u januaru iznosi -50 stepeni Celzijusa. 

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here