Koka-kola i Drugi svetski rat

Do trenutka kada su SAD ušle u Drugi svetski rat, Koka-kola je uveliko bila simbol američkog načina života.

U moru zanimljivosti o Koka-koli jedna od najinteresantnijih je priča o tome kako je Drugi svetski rat uticao da Koka-kola od američkog preraste u globalni fenomen.

Koka kola
Izvor: Pixabay

Još od samog početka rata, kompanija „Koka-kola“ zdušno je podržavala američke trupe. Od momenta kada su Amerikanci ušli u rat, kompanija je objavila da bilo koji američki vojnik, može kupiti flašu njihovog pića za samo pet centi, bez obzira na istaknutu cenu!

Ovakva saradnja Armije SAD i kompanije „Koka-kola“ uskoro je dobila malo drugačiji oblik. Naime, general Ajzenhauer nije bio zadovoljan moralom trupa tokom borbi u Severnoj Africi 1943. godine. Kako bi podigao moral svojih vojnika, Dvajt Ajzenhauer zatražio je da mu se dostavi tri miliona flašica Koka-kole.

Shvativši kakav je efekat na vojnike imala poneka flašica Koka-kole, kompanija i vojska SAD uskoro su otvorile fabrike u Alžiru, isključivo za snabdevanje vojnika. Slične fabrike ubrzo su se pojavile u blizini svih ratnih žarišta na kojima su učestvovali Amerikanci. Procenjuje se da je vojno osoblje popilo oko pet milijardi flašica Koka-kole do kraja Drugog svetskog rata! 

Uskoro su se pojavile brojne reklame popularnog pića sa vojnicima u glavnim ulogama. Novinama su kružile fotografije američkih vojnika kako dele Koka-kolu deci u Italiji. Američki brend polako je prelazio u globalni fenomen.

U mnogim oblastima, lokalno stanovništvo je preko vojske SAD prvi put okusilo Koka-kolu. Nakon rata, kompanija je prosto zamenila mušterije, umesto vojnika sada su je konzumirali civili. Od sredine četrdesetih godina, do 1960. broj država u kojima se proizvodila Koka-kola skoro se duplirao.

Nakon što je svet izašao iz jednog rata i ušao u novi – Hladni rat, ovo gazirano piće ipak je našlo svoje mesto u skoro svim državama sveta, nebitno kom su bloku pripadale. Svi su rado pili Koka kolu. Danas je crveno-beli znak jedan od najpoznatijih brendova na svetu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here