Kolarac Tejk Over: Priče na rez – Izvan montažerske sobe

Ciklus filmskih projekcija i razgovora ,,Priče na rez“  objedinjuju na jednom mestu radove sadašnjih profesora filmskih smerova iz perioda njihovih studija i radove njihovih sadašnjih ili nekadašnjih studenata. Kroz različite perspektive biće postavljena neka od osnovnih pitanja problema stvaranja, traganja za idejom i konačnom realizacijom te ideje.

Odgovori na večita pitanja početka karijere i stvaralačkog razvoja, ovaj put tražiće se u pričama montažera kojeprate projekcije njihovih filmova.

Priče na rez, TejkOver, KolaracUpoređivanjem stvaralaštva kroz različite vremenske periode, a korišćenjem istih ili sličnih elementa, biće istraženo kakvi filmovi nastaju kao rezultat istraživanja u studentskim danima budućih filmskih profesionalaca.

Drugi događaj iz ovog ciklusa, predviđen je za utorak 14. jun, sa početkom u 18 časova u okviru Art bioskopa na Kolarcu u sali Josif Pančić.

Tada će biti prikazan studentski film ,,Balerina“ profesorke montaže na Fakultetu dramskih umetnosti, Snežane Ivanović. Pored tog filma, posetioci će imati prilike da vide i vežbe sa prve godine montaže Francuski žurnal, Branimira Živkovića i Radni proces Nataše Pantić, kao i ispitne filmove sa treće godine montaže, (,,Britva“ Rajka Ristanovića i ,,Nebitno, nije važno“ Stefana Veličkovića). Biće prikazan i film ,,Soba smrti“ Nemanje Ćeranića.

TejkOver, KolaracProjekcija traje oko sat vremena, nakon čega će autori učestvovati u otvorenom razgovoru sa publikom. Moderator razgovora je članica saveta mladih Nina Džuver. Ovaj ciklus organizuje Savet mladih Kolarca u okviru projekta Tejk Over.

Kolarac Tejk Over je višegodišnji međunarodni projekat, podržan kroz program Kreativna Evropa, koji za cilj ima razvoj publike i novih programa u okviru organizacija i institucija kulture. U maju prošle godine, formiran je Savet mladih, čiji članovi prethodnih meseci vredno rade na promišljanju i kreiranju sadržaja koji će biti prostor za susret sa vršnjacima sličnih interesovanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here