Kome je lakše posle raskida – momcima ili devojkama?

Koje su to faze kroz koje prolazimo posle raskida?

Toliko godina i toliko zajedničkih želja, snova, planova…romantičnih reči, poljubaca, dodira, osmeha i najslađih pomirenja… A onda odjednom, tajac. I pitanje koje ne prestaje da odzvanja u glavi – Zašto je sudbina toliko surova pa mi sve to oduzima, okreće život naopačke i osuđuje na beskrajnu patnju?

posle raskidaRaskid – period u kome se osećamo prazno i neispunjeno, kada odjednom imamo previše slobodnog vremena pa trčimo na sto strana kako bi, bar na trenutak, prestali da razmišljamo o toj osobi… A često su svi ti napori uzaludni.

Nije bitno ko je raskinuo, oba partnera pate svoju patnju. Dok jedan oseća gnev i bes, ponosno očekuje poziv bivšeg partnera i „izvini“ scenario, ovaj drugi ostaje zbunjen misleći da ništa loše nije rekao ili uradio, setno razmišlja o jučerašnjem predivnom danu punom ljubavi i pažnje i čudi se ovakvom naglom preokretu. I jedno i drugo, čvrsto veruju u svoju istinu, a bivšeg partnera doživljavaju kao smrtnog neprijatelja. Zanimljivo je i to da se ponašanje muškaraca posle raskida mnogo  razlikuje od ponašanja žena.

Poznato je da su žene nestrpljive i da sve svađe i nesuglasice žele da razreše odmah. Međutim, kod muškaraca to ne ide tako. Njihov ego je toliko veliki da samo partnerovo kompletno priznanje krivice jedino dolazi u obzir za dalje pregovore.

Ako žena ne prihvati njegov način, agonija se produžava i nastaje praznina, u ljubavnom svetu, poznata kao „pauza“. I  tako neko vreme oboje „tvrde pazar“ i počinju da menjaju svoje životne navike, a to otprilike izgleda ovako:

Faza 1

Žena – Laka na suzama, u stanju da zaplače zbog svake sitnice koja je podseti na bivšeg. Utehu traži najpre u slatkišima i želi da bude sama u svojoj sobi, da bi na miru u svom dnevniku zabeležila svaku svoju misao i svako svoje osećanje. Tako tužnu i beživotnu, drugarice je ubeđuju da život ide dalje i zovu je u grad. Ona odbija poziv.

raskid

Muškarac – Trudio se maksimalno da vezu napravi jakom i stabilnom, ali nije uspeo. Razočaran u ljubav, stavlja tačku na tu temu. Kreće na plivanje, trčanje, više jede, više spava. Ništa ga drugo ne zanima.

Faza 2

Žena – Konačno je rešila da izađe iz kuće i sa drugaricama ode na kafu. Zatim, shvata da joj trenutna frizura više nije „in“, te odlučuje da kontaktira frizera. Razmišlja i o promeni boje kose. Slatkiši su prošlost,  na red dolaze poznati restorani u centru grada i naravno – selfie time. Mrzi bivšeg i ne bira reči dok ga komentariše sa drugaricama.

Muškarac – I pored  silnih treninga, „nabacio“ je sebi još dva posla. Ortacima se maksimalno posvećuje, ali sve više mu nedostaje „njegova mala“. Pokušava da deluje „cool“, posećuje klubove, kafane, kućne „sedeljke“, ali ne uspeva da se uklopi u društvo. Povlači se u sebe… Traži smisao života.

Faza 3

Žena – Klasična feministkinja! Ambiciozna, samostalna, savremena i zadovoljna žena! Muškarac joj ne treba, i uopšte joj nije jasno kako to ranije nije shvatila. Sada već zaboravlja da ide kući, vreme provodi u spa centru ili u „shoppingu„.

Muškarac – Može bez nje, ali sa njom je to nekako drugačije, posebno… Koliko puta samo poželi da joj se javi, ali odustaje… Iščekuje slučajni susret ili njen poziv.

sad-man-and-rain

Kada prođu sve ove faze onda dolaze do raskršća. Tada „hladne glave“ mogu da preispitaju svoju odluku i uvide da li su ispravno postupili. Neki shvate da je raskid bio brzopleta odluka koju treba ispraviti ukoliko još uvek nije kasno. Neki nastavljaju da uživaju „solo“. Neki pate za bivšim partnerom, ali ipak zaključuju da je raskid pravo rešenje.

Vreme posle raskida jeste teško prebroditi, ali ima ono svojih dobrih strana. Da prekidi i pauze ne postoje, mi možda nikada ne bismo znali koliko u stvari volimo, koliko nam nedostaju i koliko nam znače naši voljeni.    

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here