Organizujemo BESPLATNU posetu – Beli dvor

Portal Mladi uz pomoć Kancelarije Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra vas vodi u posetu Dvorskom kompleksu dinastije Karađorđević. Poseta će se održati 12. juna 2017. godine sa početkom u 11:00. Ulaz je besplatan.

Kraljevski dvorski kompleks dinastije Karađorđević nalazi se na Dedinju, do dvora ulaza u Dvor možete stići autobuskom linijom 42.

posetu
Ilustracija: Tamara Stantic

Prijave su otvorene do 8. juna 2017. godine.

Broj posetilaca je ograničen na 50 po grupi, zato se što pre prijavite kako biste osigurali svoje mesto. Prijavu vršite preko PRIJAVNOG FORMULARA.

Dvorski komleks na Dedinju prostire se na imanju od 134 hektara, na najvišem brežuljku ovog beogradskog naselja, Dedinje. Dvorski kompleks je napravljen za dinastiju Karađorđevića u periodu od 1924. do 1929. godine. U okviru dvorskog kompleksa nalaze se dve primarne rezidencije: Kraljevski dvor i Beli dvor, kao i dvorska kapela Svetog Andreja Prvozvanog.

Dvorovi su okruženi parkom za čije projektovanje je zaslužan pejzažni arhitekta Eduard Andre. U okviru dvorskog kompleksa nalaze se i bazeni i kuhinje, slamnata kuća i kancelarija Maršalata dvora. Ovde se nalazi i bogata umetnička zbirka.

2013. godine je objavljena monografija „Dvorski kompleks na Dedinju“.

Beli dvor nalazi se sa Kraljevskim dvorom u okviru dvorskog kompleksa na najvišem brežuljku Dedinja, na imanju površine 135 hektara.

Izgradnja je završena 1936. godine, po projektu Aleksandra Đorđevića. Renoviran neposredno posle Drugog svetskog rata. Konačno je uređen i opremljen za sadašnju namenu istovremeno sa Starim dvorom (arh. Bratislav Stojanović sa timom). Kompleks dvorova, uređen kao jedinstvena slobodna površina, služi u rezidencijalne svrhe.

Imaš slobodnog vremena, između napornih obaveza na fakultetu i ne znaš kako da ga provedeš? Portal Mladi se uvek trudi da odgovori tvojim interesovanjima, i na jednom mestu sakupi mnoštvo zanimljivih događaja. Jednim klikom na naš kalendar pronaćićeš sve predstave, koncerte, tribine, i izložbe u Beogradu u narednih mesec dana. Pozivamo te da nas pratiš i na na facebook-u.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here