Deseti Kondenz festival

Deseti “Zlatni Kondenz” obeležava značajan festivalski jubilej od 20. do 25. oktobra, u organizaciji Stanice – Servisa za savremeni ples, u više prostora u Beogradu (Magacin u Kraljevića Marka, Bitef teatar, Le Studio). Publika će moći da pogleda šest performansa, među kojima i svetsku premijeru predstave “Thundetstuck” inspirisanu radom Nikole Tesle. Ulaz na sve programe je besplatan.

Zlatni Kondenz festival

Takođe, 20. i 21. oktobra, kao uvod u Kondenz festival, u Beogradu se održava značajan međunarodni skup u oblasti savremenog plesa, koji se bavi zagovaranjem bolje pozicije ove oblasti u Srbiji i regionu – “Nomad Dance Advocates” – uz učešće brojnih međunarodnih i domaćih stručnjaka, a u organizaciji Stanice – Servisa za savremeni ples, i uz podršku regionalne platforme Nomad Dance Academy i brojnih partnera. Tom prilikom u Beograd će doći Robert Alađozovski, novi ministar kulture Makedonije, predstavnici ministarstava kulture Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Austrije, Francuske i Švedske, gradskih uprava Zagreba, Sofije i Skoplja, kao i stručnjaci iz oblasti plesa iz dvadeset evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država.

Festival otvara plesna predstava “Scrape” autorke Jovane Rakić, 20. oktobra u 20 sati u Bitef teatru. “Scrape” je rad koji angažuje tri mlade plesačice, Natašu Šmelc, Milicu Pisić i Janu Milenković, u ponavljajućem, icrpljujućem pokretu tela kroz zgusnuto i mračno tkivo savremenog društva i njegovih frustrirajućih manifestacija

Druge večeri festivala, u subotu, 21. oktobra u 20 sati u Le Studiju, na programu je svetska premijera performansa “Thundesrstruck” švedske autorke Stine Nyberg, koji polazi od fenomena genija i čudaka kakav je bio Nikola Tesla, da bi propitala poziciju žene u nauci i umetnosti. U predstavi, autorka „pleše“ sa Teslinim kalemom proizvodeći „električni performans“. Nakon Beograda, performans će krajem oktobra biti izveden i u Stokholmu u MDTu, a zatim kreće na svetsku turneju.

U nedelju, 22. oktobra od 20 sati u Magacinu u Kraljevića Marka, na program je “Protok žudnje” autora Bojana Đorđeva. Performans je koncipiran kao zbirka monologa likova iz savremene književnosti koji lutaju gradom u potrazi za zadovoljenjem – seksualnim, intelektualnim, egzistencijalnim. Te priče odjekuju svuda oko nas: iz stanova, hotela, železničkih stanica i benzinskih pumpi, parkova, ulica, seks šopova i policijskih stanica. Ovaj performans angažuje publiku u koreografisanoj šetnjih kroz grad i neke njegove tačke zgusnute potencijalnosti zadovoljenja svih tih želja.

Četvrte festivalske večeri, 23. oktobra od 20 sati u Magacinu, na programu je performans “Lumi” Marka Milića. Izvođač i autor Marko Milić istražuje kako traumatični događaji oblikuju našu sposobnost da posmatramo svet oko sebe. Kako zastrašujuća iskustva uzrokuju da postanemo beznadežno zaglavljeni u prošlosti, i šta se dešava u našim umovima što nas drži zamrznutima, zarobljenima na mestu sa kojeg očajno želimo da pobegnemo?

Dan kasnije, 24. oktobra od 20 sati u Bitef teatru, publika će imati prilike da pogleda “Pokušaj ustanka iz fotelje” Dušana Murića. Zarad “preživljavanja” (a to je rastegljiv pojam), umetnici pristaju da budu deo raznih reklama, promocija, događaja, koji uglavnom služe ojačavanju i perpetuiranju kapitalističke mašine i odnosa, da bi se zatim vratili svojoj umetnosti, gde promovišu visoke humanističke ideale. Kako i da li umetnik može da sačuva svoj integritet? Šta ostaje od njegove umetnosti, jednom kada je taknuta banalizacijom? Pirueta na kori od banane.

Poslednje večeri festivala, u sredu 25. oktobra, od 20 sati u prostoru Magacina, na programu je plesni eksperiment Frederika Giesa “Good Girls Go To Heaven, Bad Girls Go Everywhere”. Reč je o performansu koji traje 3 sata i 38 minuta, u prostoru ispunjenom bitovima tehno seta DJ Fiedela (Berghain / Ostgut Ton) i podnom instalacijom vizuelnog umetnika Antona Stojanova. Berlinska tehno i kulpska scena je bila mesto sastajanja ova tri umetnika, koji su započeli svoju saradnju ovim eksperimentom 2014. godine, i od tada su kreirali nekoliko performansa zajedno. Njihovo iskustvo i različiti angažmani na ovoj sceni preokreću svaki element koji dolazi u obzir u igru u ovom eksperimentu, što je pozivnica individualnim i kolektivnim pokretima da se priključe.

PROGRAM:

  1. KONDENZ

Festival savremenog plesa i performansa

  1. oktobar, 20h, Bitef teatar

Scrape, Jovana Rakić

  1. oktobar, 20h, Le Studio

Thunderstruck, Stina Nyberg

  1. oktobar, 20h, Magacin u Kraljevića Marka

Protok žudnje, audio-ambiental cruising performance, Bojan Đorđev

  1. oktobar, 20h, Magacin

Lumi, Marko Milić

  1. oktobar, 20h, Bitef teatar

Pokušaj ustanka iz fotelje, Dušan Murić

  1. oktobar, 20h, Magacin

Good girls go to heaven, bad girls go everywhere, Frederic Gies

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here