Kreativno komuniciranje dokumentarnih filmova i interesovanja publike: počeo 9. Beldocs!

Deveti festival dokumentaraca Beldocs svečano je otvoren 12. maja u Sava centru filmom „U potrazi za snom“ Mladena Mitrovića, a do srede 18. maja, kada se manifestacija završava, očekuju nas projekcije preko 60 dokumentarnih filmova domaće i strane produkcije.

Foto: Marko Živković

Mladen Vušurović, direktor festivala Beldocs, istakao je društveni angažman kao jedan od vodećih
ciljeva svoje manifestacije: „Dobar odziv publike sugeriše da su odabrane zanimljive i značajne teme. No, pre svega, Beldocs nastoji da kreativne filmove spoji sa gledaocima kojima dokumentarni film nije samo dokument, nego je i film, a i sa onima kojima dokumentarni film nije samo film, nego je i dokument. Hoćemo da Beldocs bude prostor kreativnog komuniciranja dokumentarnih filmova i vaših interesovanja. Verujemo da time podstičemo društvenu zrelost, da donosimo društvenu korist našoj sredini koja nastoji da u svetu nađe mesto za svoje samoostvarivanje, te da nismo ni nametljivi ni dosadni ovim što ćemo da vam prikazujemo čitavih sedam dana.”

Foto: Marko Živković

Film „U potrazi za snom“ Mladena Mitrovića, koji je otvorio 9. Beldocs, izneo je temu nacionalnih sukoba na prostorima nekadašnje Jugoslavije u autobiografskom i melanholičnom maniru. U znaku je prustovske evokacije prošlosti i memoarske naracije. Mitrović je na otvaranju festivala iskazao iskrenu zahvalnost timu Beldocsa: „Kada sam pre više od 5 godina krenuo na svoje veliko filmsko i životno putovanje, odnosno u potragu za svojom prošlošću i nekadašnjim dečacima, glumcima iz mog prvog filma, put me poveo kroz 12 zemalja, na 4 kontinenta. Tada nisam ni slutio da će me na kraju puta sačekati Velika dvorana Sava centra, u kojoj sam gledao neke od najznačajnijih filmova moga života. Hvala Beldocsu na poverenju i ukazanoj časti da svojim filmom otvorim ovaj veliki festival baš na tom mestu.”

Foto: Marko Živković

Mitrovićev dokumentarac je na Sarajevo Film Festivalu 2015. godine osvojio nagradu publike, a prikazan je i na ZagrebDoxu i u Parizu. Nakon projekcije u Beogradu U potrazi za snom” biće predstavljen i u Najrobi.

Beldocs će u Sava centru 18. maja zatvoriti film „Koga sledećeg napasti” Majkla Mura, američkog reditelja i oskarovca. Do tada će se u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopu Fontana, Jugoslovenskoj kinoteci i Kadmus sinepleksu u Budvi prikazati oko 60 filmova, među kojima je 12 u domaćem, a 14 u međunarodnom takmičarskom programu. Veliko nteresovanje publike su privukli dokumentarac „Ruski detlić” o uticajima černobiljske nuklearne katastrofe, provokativni film „Sonita” koji tematizuje život neobične iranske YouTube zvezde, hrvatsko ostvarenje „Generacija 68” direktora Nenada Puhovskog, direktora ZagrebDox-a i drugi naslovi.

Foto: Marko Živković

Ovogodišnji Beldocs će ugostiti oko 30 gostiju iz regiona i sveta, a program obuhvata i radionice organizovane u saradnji sa Evropskom dokumentarističkom mrežom.

Više o programu 9. Beldocs festivala saznajte ovde http://beldocs.rs/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here