KREIRAJ ŽIVOT: 20 istina koje naučimo u dvadesetim

Dvadesete su neke od najtežih godina u životu svake osobe jer se upravo tada dešavaju prelomni trenuci sazrevanja. Mogu da budu i najlepše i najstresnije godine, a evo šta iz njih možemo da naučimo:

1. Nisi sve shvatio.

Nisi. Niko nije. Prestani da prebacuješ sebi što ne držiš sve konce u rukama i ne živiš idealan život. To nije moguće ni u pedesetim.

2. Nemaš više toliko prijatelja.

Tokom dvadesetih se dešava stroga selekcija prijatelja. Menjaju se interesi i životne okolnosti, a samo najbolji ostaju.

3. Teško je skrasiti se, čak i kad to baš želiš.

Život će te vući u više pravaca. Možda ćeš se preseliti zbog posla ili porodice. Sada ćeš utrti svoj put u velikom svetu.

4. Život ne postaje lakši.

Iako u početku deluje kao da je uzbudljivo biti nezavisan, sada učiš da je većina života težak rad. I vežbaš da se nosiš sa tim.

5. Strašno je teško uštedeti novac.

Što si samostalniji, troškovi su brojniji. Iako znaš da treba da štediš, nije ti jasno kako to ikome uspeva.

6. Dug ti je najgori neprijatelj.

Kada se mladi zaduže deluje kao da će to vratiti kao od šale, ali brojke koje govore da to nije tako su ogromne.

7. Menjaćeš poslove – često!

Karijera te sada vuče u raznim pravcima. Još uvek nije kasno za velike korake i predomišljanja. Koristi priliku i budi svestan rizika koje sa sobom nosi.

8. Vratićeš se kod roditelja.

I to je u redu. Čak i pri početku tridesetih, ako si uspeo da se osamostališ, ne stidi se da tražiš pomoć roditelja u teškom periodu. Vole te oni i kad odrasteš.

9. Teško je voleti sebe.

Kada si stalno samokritičan imaš utisak kao da si najgori na svetu. Reci sebi da voliš sebe, ma koliko otrcano zvučalo.

10. Šiznućeš od veza.

Voliš. Vole te. Raskineš. Prijatelji prerastu u veze ili obrnuto. Dvadesete su pune ljubavnih obrta. A to je naporno.

11. Stvaran svet je naporan.

Sada konačno nema ulepšavanja i vidiš svet onakav kakav jeste. Hladan i okrutan. Posao je crnčenje, odnosi su haos. Trebaće ti vremena da ovo prihvatiš.

12. Ne možeš da divljaš kao nekad.

Što si stariji to ti teže pada izlaženje do kasno i alkoholisanje. Sada ti je zapravo loše tokom celog narednog dana i moraš da se naspavaš inače nisi ni za šta.

13. Kompaniju baš briga za tebe.

Ovo je okrutna istina koja se uči vremenom. Ma koliko timski rad bio bitan, na kraju dana ti si samo alat koji je tu da ispuni njihove ciljeve. I zamenjiv si.

14. Fakultet možda nije bio vredan toga.

Mnogi pamte jedino žurke na fakultetu. Diploma posle znači malo ili ništa, a često se totalno promeni vrsta posla koju obavljamo u odnosu na onu za koju smo se školovali.

15. Užasno je stariti.

Ne, nisi mator ali stariš i po prvi put osećaš posledice. Češće te bole leđa, manje si otporan, brže se zamaraš. Ovo će postajati sve gore i gore.

16. Donosićeš loše odluke.

Od svog tog pritiska da budeš što bolji, još više ćeš primećivati neizbežne greške. Jedan pogrešan korak ti neće upropastiti ceo život, ali ipak pazi gde gaziš.

17. U redu je da eksperimentišeš.

Ako nećeš sada – kada ćeš? Ovo je idealan period da putuješ i upoznaješ sebe.

18. Stalno upoređuješ sebe sa drugima.

U redu je odmeravati snage, ali ne očekuj da vidiš pravu sliku. Baš oni koji ti se čine kao da znaju šta rade u životu, potajno se boje baš kao i ti.

19. Pritisak ne nestaje.

Okolina ima viziju tvog života, ali tvoja sudbina je tvoj izbor. Ućutkaj kritičare i reci im da gledaju svoja posla.

20. Ne postoji formula uspeha.

Moraš da padneš. Ustaćeš i raditi to ponovo i ponovo. Sve dok ne pronađeš sebe. Postići ćeš mnogo u dvadesetim. Drži se. Možeš ti to, a kroz ovo svi moraju da prođu.

Izvor: 24sata.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here