Novosadsko udruženje studenata sa invaliditetom (NSUSI)

Misija udruženja: proaktivnim delovanjem studenata (sa invaliditetom) stvaramo okruženje u kome će uslovi studiranja biti jednaki i pristupačni za sve.

Udruženje je osnovano 26. Decembra 2000. godine na inicijativu grupe mladih ljudi okupljenih pri Savetovalištu (danas Centar za psihosocijalnu podršku osobama sa invaliditetom “Živeti uspravno”). Registrovano je 2001. godine kao udruženje građana u Ministarstvu pravde SCG. Namera osnivača bio je rad na poboljšanju položaja studenata sa invaliditetom u Novom Sadu, prikupljanju podataka o srednjoškolcima i studentima sa invaliditetom, rad na podsticanju mladih na dalje školovanje i na njihovom informisanju. Studenti osnivači su zatekli fizičku nepristupačnost, nedostatak tehičkih i materijalnih sredstava, asistencije, ali i dobru volju da se nešto promeni, izraženu u poruci: “Učinite ono što mislite da treba, slažemo se!”. Udruženje okuplja studente osnovnih studija i postdiplomce viših škola i fakulteta u Novom Sadu i posreduje u obezbeđivanju učila i literature u odgovarajućoj formi i asistencije u nastavi za studente koji imaju teškoća u čitanju, pisanju i sporazumevanju, personalne asistencije, adekvatnog smeštaja u studentske domove, školarina i stipendija za studente sa invaliditetom Univerziteta u Novom Sadu.

Vizija udruženja: Društvo bez diskriminacije

Na osnovu odluke Nastavno-naučnog veća Univerziteta u Novom Sadu, studenti koji imaju 60% i viši stepen invalidnosti (što dokazuju uverenjem o kategorizaciji) mogu ostvariti pravo na besplatno školovanje, pravo na dom, stipendiju, pravo na prilagođenu literaturu i ostala prava.

NSUSI je ponosno na sve svoje projekte. Izdvojili bismo to da od 2007. imamo studio za snimanje zvučne literature za slepe i slabovide studente sa novosadskog Univerziteta. Studio je nastao zahvaljujući angažmanu Udruženja studenata sa invaliditetom u Novom Sadu, uz podršku Ministarstva prosvete i Telenor fondacije. Dostupno je blizu stotinu zvučnih knjiga, na šta smo jako ponosni.

Prošle godine smo bili jako vredni što se naših aktivnosti tiče. Kao i svake godine, 3. decembra, na Dan OSI (osoba sa invaliditetom) promovisali smo rad našeg udruženja. EU info point Novi Sad u saradnji sa Novosadskim udruženjem studenata sa invaliditetom (NSUSI) organizovao je tribinu pod nazivom “JEDNAKE MOGUĆNOSTI ZA SVE – Obrazovanje i zapošljavanje studenata sa invaliditetom”. Događaj je organizovan u sklopu obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Od osnivanja NSUSI je realizovao veliki broj konferencija, seminara, medijskih kampanja i obuka. Nedavno smo završili još jednu obuku znakovnog jezika, za koju su bili zainteresovani mnogi članovi. To je bilo nezaboravno iskustvo. Posetili smo Jazz festival, odgledali predstave u SNP-u, bili na EXIT-u. Preselili smo se u veću Ii lepšu kancelariju, sa pristupačnim prilazom. Održali Skupštinu na kojoj smo izglasali nove članove za Upravni i Nadzorni odbor, kao i novog predsednika udruženja.

Na drugoj sednici Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu uručen je laptop kao poklon Univerzitetu od azerbejdžanskog ambasadora. Rektor, profesor Miroslav Vesković, na rektorskom kolegijumu je odlučio da naše udruženje treba da dobije jedan, i tako smo postal bogatiji i za jedan laptop.

Sve u svemu, kao članica ovog udruženja, ponosna sam na njega i na sve što smo postigli u prethodnom periodu.

 Link do FB stranice NSUSI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here