KUDA U februaru?

Dugo planirani odmor, opuštajući vikend ili spontani izlet, razmišljate kuda biste otišli u februaru?

Autori rubrike Kompas kaže Srbija vam predlažu destinacije prikladne za tekući mesec. Naše preporuke su Apatin, selo Katići, Pirot, Zlatar i Vrdnik.

Izvor fotografije: data.whicdn.com

Apatin

U severozapadnoj Bačkoj smestio se Apatin. Nalazi se na levoj obali Dunava i čini granicu sa Hrvatskom. Na teritoriji grada pored nešto više od sedamnaest hiljada stanovnika svoje prebivalište nalaze i retke vrste ptica kao što su crna roda, orao belorepan i kormoran. Pored toga apatinske šume su bogate divljim životinjama pa je mesto zanimljivo lovcima. Dunavska marina jedna je od savremenijih i lepših u Evropi pa privlači ljubitelje brodova, jahti i čamaca, a  šetačima omogućava da uživaju u mirisu reke.

Čim se pomene Dunav, odmah se setite ribljeg paprikaša koji se, kako u ostalim podunavskim mestima, sprema i ovde. Brojni restortani koji nose nazive riba koje žive u dunavskim vodama nude svojim posetiocima poznati specijalitet.

Tokom osamnaestog i devetnaestog veka Apatin se razvijao zahvaljujući zanatsvu, trgovini i brodogradnji. Karakterističan drveni čamac koji je pogodan za vode veličanstvene reke zove se apatinac.

Apatinska pivara. Izvor fotografije: banja-junakovic.rs

Grad je poznat po nečemu što ljubitelji piva već više od dva veka čitaju na pivskoj ambalaži. Apatinska pivara osnovana je 1756. godine, a statistika kaze da svako drugo pivo popijeno u Srbiji proizvodi baš ona.

Trebalo bi da vam Dunav, pivara, prirodna bogatsva i riblji paprikaš budu dovoljni razlozi da posetite Apatin što vam u februaru toplo preporučujemo.

Katići

Selo Katići, okruženo šumama planine Mučanj, zelenilom, očuvanom prirodom i prirodnim znamenitostima, predstavlja pravu ekološku oazu. Klimatski uslovi pogoduju osobama narušenog zdravlja. Usred izvanredne sredine, nalazi se potpuno renoviran hotel, okružen četinarima. Selo Katići je udaljeno 22 km od Ivanjice, koja je asfaltnim putem povezana sa Kokinim Brodom i Novom Varoši.

Ekološka oaza, selo Katići. Izvor fotografije: www.panacomp.net

Maće je zaselak sela Katići. Poznato je po posebnom narodnom graditeljstvu kamenih krovova od tankih ploča. „Prelepa priroda, čist vazduh, uređena seoska dvorišta i kuće koje su pokrivene maćanskom pločom, klima bez velikih oscilacija, te tradicionalno gostoprimstvo domaćina čine ovo selo privlačnom destinacijom čak i za one najprobirljivije poklonike seoskog turizma“, piše u vodiču.

Kuriozitet Katića su i porodica Stambolić, koja odavde potiče. Meštani kažu da iako su imali prilike da urade mnogo za selo, Stambolići ništa nisu učinili. Ivan Stambolić je počeo da sređuje varošicu i da ulaže u puteve, ali nije posao završio do kraja.

Aktivnosti: izleti u okolini, vožnja specijalnim vozićem do Mučnja, šetnje do izvorišta reke Grabovice, jahanje kroz obližnje šume koje su pravi rezervati raznovrsne divljači, sakupljanje sena, sakupljanje lekovitog bilja i šumskih plodova, branje maline, kulinarski kursevi, radionice starih zanata i rukotvorina, splavarenje na Limu, poseta Zlatarskog, Radoinjskog i Uvačkog jezera i kanjona reke Uvac….

Obližnja zanimljiva mesta: crkva Svetog Nikole u podnožju Mučnja, poznata kao Bela crkva, planinski vrhovi Jankov Kamen i Mučanj, izletište Prilički kiseljak – izvor prirodne mineralne vode, Manastir Kovilje, izvor Savine vode za koji postoji verovanje da je lekovit.

Pirot

Na jugoistoku zemlje je grad Pirot čija okolina je bogata izletištima i netaknutom prirodom koja krasi obronke Stare planine. Od granice sa Bugarskom udaljen je oko 30 km i mesto je odmora tranzitnim turistima. Pirot se izdvaja po bogatstvu tradicije i kulture. Pirotski govor jedinstven je po tome što se koriste dva padeža: nominativ i akuzativ, a stari Piroćanci ostali su dosledni svojim izrazima. Tradicija pravljenja ćilima, grnčarije i pirotskog kačkavalja neki su od simbola grada, a sajam peglane pirotske kobasice već nekoliko godina predstavlja važnu manifestaciju.

Pirot. Izvor fotografije: www.plusonline.rs

U samom gradu možete posetiti crkvu Rođenje Hristovo ili Pazarsku crkvu, kao i Muzej Ponišavlja. Kej pored Nišave, mesto je okupljanja mladih radi zabave i druženja. Poslastičara “Rekord” je jedna od najpoznatijih u ovom kraju a postoji još od 1933. godine. Ono što ne smete propustiti jeste da malo proćaskate sa starosedeocima, koji će vas dobronamerno uputiti na skrivena mesta grada. Da li ćete obići Pirotski ili Momčilov grad, ulice ili kuće srpskih velikana,ostaje na vama.

Zlatar

Planina Zlatar udaljena 270 km od Beograda i smešten je u jugozapadnoj Srbiji, iznad Nove Varoši, okružen rekama Lim, Uvac, Mileševka i Bistrica. Najviši vrh je Golo brdo na 1627 nadmorske visine.

Pogled sa Zlatara. Izvor fotografije: www.kudazavikend.com

Zlatar prestavlja “zlato” naše zemlje. Brojne livade i pašnjaci, jezera i neverovatni pejzaži čine ovo mesto pravim izborom za putovanje.

Uživaćete u ski stazama dugim 800m sa ski liftom od 420m, idealno za snežne sportove. Možete posetiti kanjon reke Uvac koji naseljava beloglaavi sup, kao i jezera Zlatarsko, Radoinsko i Sjeničko. Ovde se nalaze i  dva manastira: Mileševa i Banja. Ukoliko su vam zanimljive crkve brvnare možete ih posetiti u Kućanima i Radijevićima.

Ako je fotografija vaša strast verujemo da će ovde nastati sjaja umetnička dela jer je Zlatar poznata foto atrakcija.

Smeštajni kapaciteti su raznoliki,možete odsesti u hotelu,motelu ili privatnom smeštaju.

Vrdnik

Naselje u Sremskom okrugu, na južnoj padini Fruške Gore, nadmorskoj visini između 181 i 260 metara. Venac Fruške Gore štiti Vrdnik od upada hladnih vazdušnih masa, te se ova varoš može pohvaliti pogodnijom klimom od mesta koja se nalaze mnogo južnije.

Vrdnik. Autorka fotografije Milica Opačić
Vrdnik. Autorka fotografije Milica Opačić

Mesto je nedavno proglašeno banjom zbog svojih prirodnih lepota i izvorišta termalne vode. Vrdnik okružuju prirodna bogatsva pa je ovo mesto privlačno turistima iz zemlje i inostranstva.

Najznačajniji istorijski objekti u Vrdnik Banji su manastir Ravanica u kojem se nalazi kovčeg sa stvarima koje su pripadale caru Lazaru. Nekada su u ovom manastiru ležale njegove mošti. Drugi, mnogo stariji spomenik u Vrdnik Banji je Vrdnička kula koju su sagradili Rimljani. Vrdnička kula se nalazi na pola puta izmedju Vrdnika u izletišta Zmajevac. Gosti koji odsednu u Vrdniku obavezno treba da posete manastir Jazak u kojem leže mošti  cara Uroša Dušana Nejakog.

PODELI
Portal Mladi
Portal Mladi je servis koji je nastao kao potreba da se na jednom mestu svakodnevno objavljuju informacije i konkursi sa idejom da se mladi informišu, edukuju i motivišu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here