Kuda u maju?

Dugo planirani odmor, opuštajući vikend ili spontani izlet, razmišljate kuda biste otišli u maju?

Autori rubrike vam predlažu destinacije prikladne za tekući mesec. Naše preporuke su da u maju posetite selo Orljane, Trstenik i Belocrkvanska jezera.

Orljanski dragulji

Na oko 18 km jugozapadno od Niša, nalazi se 500 m duga suteska kroz koju se probija reka Južna Morava zajedno sa starim putem koji je od antičkih vremena povezivao Niš sa Solunom. Sa jedne strane suteske nalazi se drevna tvrđava Koprijan, u narodu poznata kao Kurvin grad, a sa druge strane, iznad sela Orljane, je brdo Komiga i na samom vrhu crkva Svetog Jovana koja potiče iz XI veka.

Crkva Sv. Jovana u selu Orljanu na brdu Komiga još jedno je svedočanstvo o jakoj vizantizaciji, kojoj je bilo podvrgnuto stanovništvo ovih krajeva u vreme ponovnog uspostavljanja vlasti. Skromna jednobrodna bazilika, sva je izidana od zanatski dobro složenih opeka, u prepoznatljivom vizantijskom slogu. Ovaj najednostavniji oblik hrama najviše sliči istovremenim sa Jadranskog primorja, otkrivajući nam neočekivane umetničke tokove. Unutrašnje površine zidova bile su oslikane, ali ne onda kada je sagrađena, već mnogo kasnije, po svoj prilici u XIV veku.

Na putu prema crkvi nalazi se Šuplji kamen. Mnogi pohode Šuplji kamen u nadi da će ozdraviti ili dobiti porod. One koji su oskrnavili ovo kultno mesto zadesile su strašne nesreće. Ljudi govore da bi trebalo sa mnogo nade, ljubavi i molitve, približiti se kamenu, prekrstiti se i tri puta se provući ispod njega, a kašikom sastrugati malo praha sa kamena koji onda se onda razmuti u vodi i popije. Oblikom je kao ćirilično slovo „P”, a kako se nalazi u ataru sela Orljana, naziva se i „Orljanski šuplji kamen”. Vekovima  teško oboleli i oni koji ne mogu da dobiju porod pohode kultni Šuplji kamen kod Orljana u doljevačkoj opštini. Mnogi tvrde da im je Šuplji kamen pomogao, čak i tamo gde zvanična medicina nije imala uspeha.

Na putu prema od crkve Svetog Jovana prema Koprijanu, uz samu obalu Južne Morave, kao na straži stoji bunker iz Drugog svetskog rata. Vojnici su iz ovog bunkera branili prugu od napada.

Trstenik

Na Zapadnoj Moravi, u Rasinsom okrugu, smešten je Trstenik. Grad sa nešto više od petnaest hiljada stanovnika ime je dobio po trsci koja raste na obalali Morave.

Trstenik leži na nadmorskoj visini od 170m, a udaljen je 200km od Beograda i 110km od Niša. Magistralni put Pojate- Kraljevo i železnička pruga Stalać- Požega prolaze ovuda.

Ako vas put navede u Trstenik predlažemo da posetite manastire Ljubostinju i Veluće. Zadužbine datiraju iz XIV veka i predstavljaju kulturno istorijske spomenike.

Trsteničani se mogu pohvaliti muzejom ali i spomenicima kulture koji su nezaobilazni deo posete ovom gradu. Katića kuća, spomenik od velikog kulturnog značaja, sazidana je u XIX veku. Podigao je Stevan Katić, ugledni trgovac i poslanik Svetoandrejske Velike narodne Skupštine.

Pitomi pejzaž kroz koji se lenjo proteže Zapadna Morava Trstenik oplemenjuju prirodnim lepotama. Uživajte u obilasku manastira Ljubostinja i Veluće, Katića kuće, muzeju Trstenika i blizini reke. Šetnjom možete otkriti zanimljivosti ovog mesta, ili pitajte meštane, oni ipak najbolje znaju.

Belocrkvanska jezera

Na jugoistoku Banata, smešteno je malo mesto – Bela Crkva, udaljeno 96 km od Beograda. Kotlinu presecaju dve reke Karaš i Nera, i kanal Dunav – Tisa – Dunav. Pored sačuvane kaldrme, korzoa, crkvi i trga ukrašenog baroknim fasadama, postoje sedam jezera zbog čega Belu Crkvu nazivaju “Vojvođanska Venecija”.

Blizina Deliblatske peščare i otvoreni teren, razvijaju tipičnu kontinetalnu klimu, koja pogoduje turističkim aktivnostima.

Lagani tempo života, mnoštvo parkova, divljih ili uređenih plaža na sedam jezera, nude posetiocu mogućnost da upoznaju brojne lepote ovog mesta. Glavno jezero udaljeno je samo 800 metara od centra grada i odlikuje se šljunkovitom i peščanom obalom, kao i pansionima, motelima i privatnim vilama koje nude smeštaj gostima.

Ukoliko ste ljubitelj kampovanja, na Vračevgajskom jezeru, postoji uređen auto kamp. Pored bogate ponude restorana i kafića, postoji mogućnost bavljenja različitih aktivnosti na vodi (čamci, pedaline) i u vodi (ronjenje). Usamljeno ostrvo u jezeru predstavlja posebnu atrakciju. Prirodna hladovina,  kristalna voda, dobro uređen prilaz sa vode, ali i sa kopna drvenim mostićem, samo su neke od pogodnosti koje ovo mesto nudi. Ne propustite priliku da ga upoznate.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here